Üdvözöljük a Lakihegy Rádió weboldalán!

Ma 2019. május. 21. kedd van, Konstantin napja.


SzigetSzelet

Egy közkedvelt és egyre híresebb esemény előzetesét hallgathatják ma meg: a X. szigetszentmiklósi Nemzetközi Gasztronómiai Fesztivál a témánk. Mindenekelőtt a dátum: május 11-e, a helyszín pedig a már megszokott Kéktó Szabadidőpark. A látvány és az ízek, ételek kínálata azonban egyáltalán nem a megszokott lesz: először is, a tervek szerint nem lesznek sátrak. Persze, ez nem azt jelenti, hogy a szabad ég alatt sütnek-főznek majd a meghívott testvérvárosok és két szomszédos település ízvarázslói, hanem…de ezt most még nem árulom el, majd kiderül a műsorból. Tavaly az egészséges táplálkozás jegyében az almáé volt a főszerep a nagyon finom, ámde állítólag az almánál kevésbé egészséges húsételek sokasága mellett és a felmérések szerint a látogatók száma megközelítette az ötezret. Az idén már két egészséges főszerepló van: az eper és a zöldborsó. Hogyan lehet őket párosítani? Ez is kiderül a későbbiekben, de azok se aggódjanak, akik ragaszkodnak a hagyományos hús-krumpli összeállításhoz, ebből is lesz bőven. És amiből még bőven lesz: miután jubileumi rendezvényről van szó, ez a kísérő programok sokasága kora délelőttől egészen a késő délutáni koncertig, ahonnan a sztár-fellépő sem hiányzik majd. Az ő neve is kiderül a műsor végén. A szervezők titkolt reménysége az, hogy az idén már több, mint ötezren látogatnak ki a finomságok seregszemléjére. Gyorsan írják be a naptárba: május 11., X. Nemzetközi Gasztronómiai Fesztivál reggel kilenctől – és képzeletben  máris indulhatunk együtt a majdani helyszínre, a Kéktó Szabadidőparkba.

2019, május 6

Gyakrabban vagy ritkábban, de mindenkivel előfordul, hogy a mindennapok sodrása közben megakad egy pillanatra - keresi valamire a választ, szeretne megoldani valamit, de nem megy. Töri erősen a fejét, ám semmi épkézláb megoldás nem jut az eszébe. Jó lenne ilyenkor valaki, akinek elmondhatná a búját-baját és az illető egyszer csak rávezetné a megoldásra. Lehet, hogy mesébe illőnek tűnik - de van ilyen ember. Itt, Szigetszentmiklóson. Biztosan sokan ismerik, csak nem erről az oldaláról. Mai vendégünket életvezetési tanácsadónak hívják, és hivatásszerűen foglalkozik a hozzá fordulók gondjainak a megoldásával. Pontosabban nem ő az, aki megoldja az adott ügyet, hanem a beszélgetés során szép lassan rávezeti a másikat arra, hogy mit keres rossz helyen vagy mit tesz úgy, ahogy nem kellene. És máris volt gond-nincs gond. Ilyen egyszerű. Tényleg ilyen egyszerű? Többek között erről lesz szó a mai műsorban. Jöjjenek velem, induljunk együtt a jó tanácsok, jó megoldások elébe! 

2019, május 6

Hírével ellentétben békés témájú a mai műsor - a vadászatról szól. Mint majd hallani fogják, egyáltalán nem a pusztítás a céljuk, hanem a természet egyensúlyának megőrzése és persze a természet szépségének élvezete. Valóban voltak korok, amikor még bőséggel volt vad és vadászterület és egy-egy vadászat után a teríték akár több száz vadat is kitett, egy férfiembernek pedig illett otthonosan mozogni a vadászat világában - de ez már a messzi múlt. A közelmúltban néhány évtizeden keresztül nem lehetett legálisan vadászfegyverhez jutni, mert az uralkodó elvtársak attól tartottak: a vad helyett esetleg őket fogják kergetni. Nekik persze lehetett ezt a szerintük úri sportot űzni, bár néha egyáltalán nem úri módon tették: az egykori honvédelmi miniszter, Czinege elvtárs például szívesen vadászott helikopterével alacsonyan repülve géppisztollyal, az elvtársi vadászterületek pedig körülkerített és szigorúan őrzött erdőségek voltak fényűzően berendezett vadászházakkal. Ma már, hála Istennek, más a hazai vadászélet jellemzője, bár még mindig akadnak, akik a pártállami hagyományokat követve szívesen támadják a vadászokat, ma már csak jobbára a képviselőtestületi üléseken. A mai műsorban a Szigetszentmiklósi Gazdák Vadászegyesületének mindennapjaival ismerkedhetnek meg: hol vadásznak, mit, mikor és mivel lőhetnek, mi a célja a vadászatnak, mi mindent tesznek az állatok védelmében és így tovább. Divat szidni a vadászokat - mi nem ezt tesszük. Vendégünk a helyi egyesület elnöke: Papp István. Jöjjenek velem, induljunk együtt - vadászlesre!

2019, május 6

Messzire kirándulunk a mai adásban - a bennünket körülölelő, határainkon túli, de szívünkön belüli Magyarország egyik ősi magyar részére: a Felvidékre. A Kardos István nevét viselő iskola VII./e osztályának két diákja és az osztályfőnökük lesz ebben a segítségünkre. Hogy kerültek oda? Egyszerűen: pályáztak a kormány által indított és támogatott Határtalanul program egyik útjára és megkapták a lehetőséget. Örömmel hallgattam a beszámolójukat, amelynek minden szavából az derült ki, hogy jól érezték magukat, sok újat,érdekeset láttak-tapasztaltak, érdemes volt útra kelniük. Tulajdonképpen egy pillanatig sem volt a gyerekeket szerető és ismerő felnőttek számára ez az eredmény, de én még emlékszem a program indítása körüli fanyalgásra némely politikusok részéről, mondván, ugyan, minek ilyesmire költeni a pénzt, majd elmennek maguktól, ha érdekli őket a bennünket környező világ. Ha meg nem, akkor minek erőltetni, inkább okos táblákat meg  számítógépeket kellene venni, vagy felújítani az iskolát. Szerencsére már nem ez a felfogás határozza meg napjaink oktatási költségvetését: erre is jut, arra is jut, a gyerekek pedig élvezettel fedezik fel azt a világot, amelyről korábban csak a könyvekből tanultak. Nyugodtan mondhatjuk: más ifjú emberként jönnek vissza az út után, mint ahogy kimentek. Majd hallani fogják, hogy nem túlzás ez a kijelentés. Igaz, mindig voltak és lesznek, akiknek csak az európaiság a fontos, a magyarság nem - lelkük rajta, már ha ismerik a lélek fogalmát, szerepét. A Kardos iskolában nem csak német testvérvárosunk diákjaival tartják a kapcsolatot, hanem a magyarságról sem feledkeznek meg, bizonyítja ezt a Felvidékre tett kirándulás is. Jöjjenek velem, induljunk együtt a diákokkal és osztályfőnökükkel határaink másik oldalára!

2019, május 6

A soron következő vasárnap, május 5-e  Anyák Napja. Története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának, az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt szervezte az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva.  A szervezet lapjában így írtak a napról: „Felkérjük a mélyen tisztelt Tanár-elnököket, hogy a május első vasárnapján tartandó «Anyák napját», ezt a gyönyörű ünnepet, szeretettel alakítsák ki növendékeik lelkében, mert ennek pedagógiai, jellemképző ereje messze túlhaladja egy-egy család körét és a nemzetnevelés erkölcsnemesítő munkájába kapcsolódik.” Ennyit a múltról – a jelenben még előttünk az ünnep, amelyet nem illik és nem szabad elfelejteni. Mai műsorunk az édesanyákról szól, az igazi édesanyákról, azokról, akik születésüktől kezdve a női nemhez tartoznak. Távol álljon tőlem, hogy ide hozzam napjaink mindenféle elmebeteg törekvését az anyaság fogalmának összezavarására, a görögöktől napjainkig nem is volt ezzel semmi baj – ami meg ma van néhol, az majd csak elmúlik. Számomra ahogy a nő örök, úgy az édesanya is örök és szentül hiszem, hogy az is marad. Elgondolkodtak már azon, hogy vajon mikor, miért történik meg az átváltozás az egyikből a másikba? Mi formálja át a személyiségüket úgy, hogy számukra a belsejükben fejlődő kicsi élettel való törődés, a rá való szüntelen figyelés lesz a világ legszebb és legfontosabb dolga? Mi változik tovább a szülés csodája után? Ezekre és még sok más, hasonló kérdésre keressük a választ műsorunk vendégével együtt. Megtaláltuk-e? Döntsék el saját maguk, de közben férfi hallgatóink el ne felejtsék: vasárnap az Anyák Napja és még valakiké, akiket ha lehet, szintén illik köszönteni. Kik ők? Ezt is megtudják időben, még május 5-e előtt. 

2019, május 6

A magyarországi rockzene világának őskori eseményei, szereplői ma már a legendák világába tartoznak, a velünk élők már csak ritkán lépnek színpadra, jobbára valamilyen kerek évszám ad alkalmat egy-egy ünnepi koncertre. Akik a hatvanas évek elejétől váltak ismertté és népszerűvé, azok ma már ritkán loboncos hajúak – éveik számának növekedésével egyre ritkul a hajuk és a fellépések száma, hiszen hamarabb fáradnak ők is és bizony, a közönségük is. Tudom ezt magamról – a hatvanas évek vége felé, amikor az első táncdalfesztivált rendezték, a rádió közvetítőkocsijában a zenei vezető asszisztenseként meg sem kottyant, amikor a nagy nap előtt három napig szó szerint éjjel-nappal próbáltunk, mi ültünk a keverőpultnál, a zenekarok és énekesek pedig váltották egymást a színpadon. Ma már nem vállalnám.  A legendák viszont szaporodnak, egyre több emlék bukkan elő a megszépítő messzeségből. Akik átélték ezeket az ifi-parkos szép időket, azért hallgatják szívesen a régi időkről szóló beszélgetéseket, a fiatalokra pedig az újdonság varázsával hatnak a felidézett események. Egy ilyen ritka, beszélgetős-zenélős koncert lesz Tökölön, a Művelődési Központban március 29-én, pénteken este. Fél hétkor nyílik meg a rock-hőskor emlékeit, ereklyéit bemutató kiállítás, ezt a rocklegendákkal folytatott beszélgetés követi, majd koncert este nyolc órától. Hallgassák meg a mai műsort, megismerhetik a részleteket. A két mai vendég Halász László, a tököli művelődési ház igazgatója és Németh Nyiba Sándor, zenész és olimpikon, maga is élő rock-legenda, az est házigazdája szavakkal és dobbal. Jöjjenek velem, induljunk vissza a hatvanas évekbe!

2019, május 6

Dunavarsány a mai helyszín, ott is a polgármesteri hivatal széptanácsterme, ahol a város néhány vállalkozója és önkormányzati vezetője egy közös reggelire gyűlt össze. Ne gondoljon senki különleges finomságokkal dúsan megrakott asztalokra, mint elhangzott: vegetáriánus reggeliről, azaz egy kis vajról-kifliről, némi süteményről és teáról volt szó. A hangulat azonban ennek ellenére is jó volt, ami igazán nem csoda, hiszen Gergőné Varga Tünde polgármester immár ötödik alkalommal rendezte meg ezt az ilymódon immár hagyományosnak tekinthető üzleti reggelit. A jelzőt tessék szíves lenni komolyan venni: a cél nem kedélyes csevegés, hanem az volt, hogy megismerjék a jelenlevők: ki, milyen eredményeket ért el a legutóbbi hasonló alkalom óta és ki, mivel tudja segíteni az önkormányzatot, illetve ki, mit vár az önkormányzattól. Érdekek találkoztak és érdekeket egyeztettek egymás  érdekében, a kölcsönös jóindulat és segíteni akarás jegyében.  Érdekes volt végighallgatni, milyen gondokkal küszködnek a mai vállalatok és mire számítanak a jövőt illetően.  Jöjjenek velem, induljunk együtt a varsányi tanácsterembe, kenjünk meg egy friss, ropogós vajas kiflit, töltsünk teát a csészénkbe és hallgassuk együtt, hogyan kell tanácskozni vita, veszekedés, a másik fél bántása, sípok, szirénák és kereplők nélkül. Higyjék el: lehetséges. 

2019, március 22

Szigetszentmiklós nevezetes személyiségét ismerhetik meg a mai műsorban: méltatlanul keveset beszélünk róla, pedig többet érdemelne. Sajnos, nem ő az egyetlen - a mai médiavilágban a legkevésbé sem az igazi érték határozza meg az ismertséget. S. Becz Pálról lesz szó, emlékét néhány éve egy márványtábla őrzi a Városi Könyvtár és Közösségi Ház bejárata mellett. 120 esztendővel ezelőtt született, ebből az alkalomból műveiből egy gyűjteményes kiadás jelenik meg, a könyv bemutatója március 29-én, este hat órakor lesz a színházteremben. A Kulturális, Sport és Társadalmi Kapcsolatok bizottsága legutóbbi ülésén megszavazta azt az összeget, amellyel a képviselőtestület fedezi a kiadási költségeket. A kötet az eddig megjelent hét kisebb könyv gyűjteményes kiadása - S. Becz Miklós, a sokak által ismert, ma már nyugalmazott háziorvos fáradhatatlan buzgalmának köszönhető, hogy édesapja irodalmi munkásságának termékeit, amelyeket megőrzött a család, sajtó alá rendezte.  Műveit jónéhányan ismerik már, de még mindig nem értékének megfelelő számban - a könyvbemutató után hozzáférhető lesz a gyűjteményes kiadás a városi könyvtárban is.  Érdemes átolvasni - az igényesen megfogalmazott, a XX. század mindennapjait is bemutató versek, prózai írások annak idején az asztalfiókba kerültek, a rendszerváltás után kerülhettek a napvilágra. Sajnos, a szerző már nem érhette meg, de valahol fent biztosan éppen olyan örömmel veszi kézbe a művet, mint itt lent a fia és remélhetőleg minél több olvasó. Jöjjenek velem, induljunk együtt látogatóba S. Becz Pálhoz. A fogadtatás biztos szívélyes lesz, hiszen kísérőnk a fia, S. Becz Miklós.  

2019, március 22

Kedves hallgatók, érdemes elővenni egy naptárt és egy tollat vagy ceruzát - sok eseményről, ezek témájáról és időpontjáról lesz szó a következőkben, érdemes azokat följegyezni. Ha valaki jól érezte magát esetleg családostól a tavaly Szigetszentmiklóson első alkalommal, amúgy huszonötödször megnyílt népzenei és néptánc nemzetközi fesztiválján, a Summerfesten és az idén is szeretne az élmények részese lenni, nem árt, ha tudja, hogy mikor lesz az idei rendezvény. Elhangzik majd a Csepel-szigeti halászléfőző-verseny vagy a Szabacsi Nap dátuma is - de nem sorolok fel mindent előre. A mai adás vendége Lázár Gergő, a szigetszentmiklósi Városi Könyvtár és Közösségi Ház igazgatója, témánk pedig hivatalos nevén a 2019-es esztendő munkaterve, vagyis mindazon rendezvények bemutatása néhány mondattal, ami ebben az esztendőben a város és a környék lakosainak kellemes vagy éppen tanulságos élményt kínál. A képviselőtestület szakmai bizottsága legutóbbi ülésén tekintette át a terveket és jóváhagyólag továbbította a képviselőtestületnek - a tervek szerint február 20-án tartandó ülésen fogadják majd véglegesen el. Természetesen nem a múlt héten készült el, a tervezés, az események és a fellépők szervezése sok esetben már egy évvel ezelőtt megkezdődött - azért most beszélünk róla, mert illendő volt a szakbizottsági tárgyalást megvárni.  Változás nem történt az előterjesztéshez képest, most már a részleteket is elénk tárhatja vendégünk, Lázár Gergő, az intézmény második igazgatója. Az első, Soltiné Radnics Magdolna nyugdíjasként ma is a közismert nevén Sárga Ház munkáját segíti évtizedes szakmai tudásával, tapasztalataival - még sok-sok eredményes, jó egészségben eltöltött esztendőt kívánunk neki ezúton is, sok éven át gyakran volt a Lakihegy Rádió vendége. Következzék tehát az idei rendezvénylista, kiegészítve néhány, csak itt hallható részlettel, érdekességgel. Amit lehet, jegyezzenek meg, mert hipp-hopp - gyorsan elrepül ez az esztendő is és máris a 2020-as évnél tartunk. Jöjjenek velem, induljunk együtt képzeletben - most még biztosan 2019-ben tallózunk.

2019, március 4