Üdvözöljük a Lakihegy Rádió weboldalán!

Ma 2018. augusztus. 18. szombat van, Ilona napja.


SzigetSzelet

Kilépünk a Csepel-szigetről a mai műsorban – nem megyünk messzire, csak az egyik szomszédos megyébe, annak is az egyik, a környékünkön is népszerű gyógyfürdőjébe. Itt sem a medencék valamelyikébe csobbanunk ebben a nagy hőségben, hanem egy még forróbb helyet keresünk fel, ahol az Oscar-díj elnyeréséért folyik a küzdelem. Igen, jól hallották – az Oscar díjért folyt a verseny, mégpedig a fürdő szaunaházának úgynevezett finn rönkszaunájában, ahová majdnem ötvenen férnek be egyszerre. Nem csak a filmeseknek, hanem az úgynevezett szauna-szeánszokat vezénylő szaunamestereknek is van Oscar-díjuk, immár nyolcadik éve. Még nem voltam a nagy felhajtással megtartott összejövetelen, nem ismerem a kulisszatitkokat, ezért nem tudom, hogy Cannes-ban milyen érdemek alapján döntenek az odaítélésről, azt azonban bizton állíthatom: a Tiszakécske melletti Kerekdombon levő gyógy- és termálfürdőben csak a szakmai tudás alapján rangsorolt a zsüri. Megismerkedhetnek a szaunázás fortélyaival, a mesterképzés hazai megteremtőjével és céljaival, majd természetesen az egyik nyertes is megszólal. Javában tart még a nyár, a szünidő, a strandolás-fürdőzés ideje, amely egyben a nálunk is mindinkább terjedő szaunázás lehetőségeit is magában foglalja sok helyen. Most ne arra gondoljanak, hogy a szauna nélkül is éppen elég meleg van, hanem inkább arra, hogy a kánikula elmúlik, a szaunázás élettani gyógyító, méregtelenítő és frissítő hatása azonban megmarad. Ha pedig megtehetjük, miért ne izzasszuk magunkat szakértő módon – jöjjenek velem, induljunk együtt az Oscar-díjas szaunamesterek világába!

2018, augusztus 3

Egy képzeletbeli meghívót szeretnénk átnyújtani a mai műsorral a hallgatóknak: bemutatjuk az idén 25 éves Summerfest történetét és programját Szigetszentmiklóson, Szászhalombattán és Tökölön. A három rendező város öröme és büszkesége, hogy a közös munkálkodás révén a Summerfest az ország egyik legnagyobb népművészeti eseményévé vált. Az elmúlt években több mint 100 ország néptáncosa és zenésze vett részt valamennyi kontinensről a rendezvényen több, mint 450 ezer néző előtt. Az idén a díszvendég Kárpátalja, egy átfogó összművészeti rendezvénysorozattal. Bemutatkozik többek között a Beregszászi Illyés Gyula Színház, az ottani Nemzeti Szinház, a látogatók egy átfogó kiállítás keretében ismerhetik meg történetét, hagyományait, hiteles képet kaphatnak Kárpátalja Magyarországhoz kapcsolódó történelmi múltjáról és jelenéről. A fesztivál legfontosabb hívó szavai: család, családias hangulat, különleges országok, sehol máshol nem látható kultúrák, hagyományőrzés, zene, tánc, a szellemi kulturális örökség, magas művészi élmény, a minőség. Kiknek ajánljuk? Akik ismerkedni akarnak más országokból, távoli kontinensekről érkezőkkel, akik szeretik a jó zenét, akik a nap bármely szakában, akár éjszaka is képesek beülni egy jó koncertre, eseményre. Akiknek kisgyermekeik vannak, és szeretnének velük délutánonként családi programokon részt venni úgy, hogy nem kell hazamenni, etetni, mert a szervezők a baba-mama szoba berendezésével erre is gondoltak. Ajánljuk fiataloknak, középkorúaknak, idősebbeknek, helybélieknek, utazóknak, vándoroknak, unatkozóknak, szóval mindenkinek, akik nyitottak más népek kultúrájára is. Jöjjenek el, legyenek részesei a fesztivál csodálatos eseményeinek!   

2018, július 26

A nyár nemcsak a szabadságolások, az utazások és a pihenés ideje, hanem a szórakozásé, a vidámságé, jókedvé is. Savanyú hangulatban a sarki üzletbe sem érdemes elindulni, nemhogy hosszú utakra – a rossz kedv semmit nem old meg, jókedvűen minden könnyebb. A nevetés egészségünk megőrzésében, vagy, ha betegek vagyunk, gyógyulásunkban is fontos szerepet játszik – a kutatók szerint egy jó nevetés csodákra képes. Napjaink divatos és sokat emlegetett betegsége a depresszió – ennek a lelki kórnak egyenesen a legjobb ellenszere a kacagás. Már ha tudunk nevetni, mert bizony az is előfordulhat: annyira búnak eresztjük a fejünket, hogy szinte semmivel sem lehet már felvidítani. Ajánlatos ilyen esetekben egy jó vicc elmesélésével megpróbálkozni – igen ám, de mikor lehet azt mondani egy viccre, hogy az jó vicc? Egy újszülöttnek minden vicc új, az ízlésekről nem lehet vitatkozni, kinek a pap, kinek a papné, ahány ház, annyi szokás – a csodálatos magyar nyelv segítségévek sokféleképpen kifejezhető, hogy az egyik embernek ez tetszik, a másiknak az, az egyik adott esetben percekig hahotázik egy vicc hallatán, a másik pedig bosszúsan legyint egyet. Mindezt azért mondtam el bevezetőként, mert mai témánk a nevetés, a vicc, vendégünk pedig egy meglehetősen ritka foglalkozást vagy hivatást űző szigetszentmiklósi lakos - dr. Papp János nevetéskutató. Van rendes állása is: hangász, azaz akusztikus a Zeneművészeti Egyetemen.  Megismerkedhetnek majd a nevetés testi és lelki hatásával, a jó vicc ismérveivel, a rossz viccmesélő elleni védekezés fortélyaival. Természetesen elhangzik majd néhány jó vicc is. Jöjjenek velem, beszélgessünk a nevetésről – komolyan!  

2018, július 19

Üdítő csatába indulunk a következőkben, mindenekelőtt egy kis ízelítő a harctéri hangulatból:  És miért üdítő ez a csata? Mert egy gyógyfürdőben hangzik fel a sortűz, indul a roham az ellenség ellen. A fürdő füvén az 1848-as szabadságharc hétköznapjai elevenednek meg: hogyan történt a kiképzés, milyen fegyverekkel harcoltak a honvédek, milyen volt a korabeli harcmodor, a ruházat és így tovább. Kiderül például, hogy a farmerben indultak a csatába – nálunk már ezt is jóval az amerikaiak előtt feltalálták. A történelemben 1848 júliusában kezdődött a forradalom vívmányainak megvédése érdekében a szabadságharc: július 11-én a magyar országgyűlés 200 ezer újonc behívását és felszerelését szavazta meg, a költségek fedezésére pedig döntöttek a saját papírpénz, a Kossuth-bankó nyomásáról. Persze, a gyógymedencék partján nem történelmi előadások, hanem gyakorlati bemutatók zajlottak a fürdőruhás közönség előtt. Hol vagyunk? Milyen csapat adja a sortüzet? Ki a parancsnok? Minden kiderül a következőkben. Az ágyúlövés megadta a jelet – induljunk vissza 1848-ba – 2018-ban! 

2018, július 12

Azt mondják – vagy mondták? – a magyarra, hogy borivó nemzet. Így is volt nagyon sokáig, de azután divatba jöttek az égetett szeszek, a különféle házilag főzött vagy nagyipari módszerekkel előállított sörök, és a bor háttérbe szorult. Az utóbbi néháyny esztendőben, hála Istennek, még a nyári kánikulában is egyre gyakrabban koccintanak a strand büféjében vagy egy kerti sütögetés alkalmával harmatos falú pohárból kortyolt borral vagy éppen fröccsel. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy elterjedt a „nagyfröccs” és a „kisfröccs” elnevezés – Krúdy Gyula kedvelői nagyon jól tudják, hogy a nagyfröccs csak egy ostoba nyelvi tévedés – fröccs létezik és öccse, a kisfröccs. Van még hosszúlépés, házmester és jónéhányféle vegyítése a bornak és a szódának - nem sorolom tovább, zárójel bezárva. Régi tapasztalat, hogy társaságban az igazi jó beszélgetés akkor indul meg, ha egy üveg jóféle bor is az asztalra kerül – a koccintás alkalmat ad a jókívánságok elmondására, a jó hangulat megteremtésére. Mindezt azért mondtam el a bevezetőben, mert a mai műsorban borászkodunk egy kicsit: egy térségi borász-családhoz indulunk vendégségbe. A borkedvelők alighanem kitalálták már, hogy a Szigetcsép határában levő Gál-pincészet az úti cél.. Műsorkészítés közben, sajnos, ellen kell állni a legszívélyesebb kínálásnak is, mert könnyen összekócolódhat az ember nyelve, de mi már előleget vettünk a Gál-pincészet finomságaiból: amikor nemrég a Lakihegy Rádió 10. születésnapját ünnepeltük, természetesen az innen származó borral koccintottunk a következő tíz esztendőre. Most tehát a pince nélküli pincészet a helyszínünk, megismerhetik a szőlő- és borkínálatot, a terveket, a borbírálat kulisszatitkait, a jövő terveit és elhangzik sok szakmai fortély, ami miatt a Gál-pincészet fogadótermében a falak tele vannak oklevelekkel, kitüntetésekkel. Jöjjenek velem, induljunk együtt egy borkóstoló-útra úgy, hogy csak beszélünk a borról.

2018, július 5

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy osztrák üzletember, aki egy társaságban megismerkedett egy magyar gyermekorvossal. Hamar összebarátkoztak és mivel ő is nagyon szerette a kicsiket – egy gyermekorvosnál ezt fölösleges hangsúlyozni -, meglátogatta őt a munkahelyén, az egyik budapesti klinikán és teljesen elképedt, hogy a Cocom-listás Magyarországon milyen kőkorszaki műszerekkel, gépekkel küzdenek az apróságok életéért. Mivel a tettek embere volt, megkérdezte: hogyan segíthet? A válasz egyszerűen hangzott: vegyen a klinikának egy üres furgont, amiből majd egy különleges, koraszülött-mentőautót fabrikálnak. Így is lett: mára abból az egy mentőautóból előbb egy alapítvány, majd egy országos hálózat jött létre, amelynek segítségével többek között sok szigetszentmiklósi babát is megmentettek az életnek, 2017-ben szám szerint 43-ért jött a Cerni-mentő. A képviselőtestület szakmai bizottsága legutóbbi ülésén ismét megszavazta nekik a támogatást, 250 ezer forintot. Mai vendégünk a hálózat egyik létrehozója, mai szakmai vezetője, dr. Somogyváry Zsolt. A segítségével megismerkedhetnek a koraszülött-mentés hallatlanul különleges és izgalmas mindennapjaival, a fejlődéssel, az új, részben általuk kifejlesztett módszerekkel. Például bármilyen hihetetlennek hangzik is, de náluk nem az idő a legfontosabb tényező, hanem például a vezetéstechnika, azaz az óvatos kanyarodás és a szinte észrevehetetlen gyorsítás-lassítás. Hogy miért? Erről is szó lesz a későbbiekben. Jöjjenek velem, üljünk be képzeletben a korszülött-mentőautóba: ne aggódjanak, nem fogunk szirénázni, most senki sincs veszélyben. 

2018, június 29

Visszavonhatatlanul kitört a szünidő, kedves felnőttek, kedves szülők, emlékezzenek vissza rá: annak idején, diák korunkban mennyire vártuk ezt a boldog időszakot. Ilyenkor még beláthatatlan messzeségben van a csúf szeptember, az iskolakezdés, most még úgy éreztük: miénk a világ! Szüleink elmondták a maguk szokásos mondókájukat, hogy vigyázzunk magunkra, alig vártuk a végét, azután rohantunk a vakáció sok szórakoztató lehetősége után. Most már sokan szülők vagyunk – mi is nekiállunk kisdiák vagy nagyobbacska gyerekünk számárra elsorolni, mi mindenre vigyázzon. Vannak örök veszélyforrások és vannak újabbak, a mostani korra jellemzőek – a következőkben a szigetszentmiklósi rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetőjével ezeket vesszük sorra, persze a teljesség igénye nélkül, hiszen minden nem fér bele egy műsorba. Amit tudtunk, összegyűjtöttünk – nem szaporítom tovább a szót, vágjunk bele annak érdekében, hogy olyan gondtalan legyen a nyár kisebbek és nagyobbak számára, ahogyan azt valamennyien szeretnénk! 

2018, június 22