Üdvözöljük a Lakihegy Rádió weboldalán!

Ma 2018. március. 20. kedd van, Klaudia napja.


SzigetSzelet

Mai helyszínünk Dunavarsány, ott is a polgármesteri hivatal tanácsterme, amely egy évente egyszer előforduló jeles esemény kedvéért a tavasz első napján különleges külsőt öltött: a testületi üléseken használatos mikrofonokat és szavazókészülékeket levették az asztalokról, a helyükbe fehér abrosz került, majd tányérok, evőeszközök, teásbögrék, vizespoharak és nagy tálakon sokféle ínycsiklandozó finom falat, természetesen nem elfeledkezve a friss, ropogós péksüteményekről és a finom illatú kenyerekről. Nem esküvőre készültek, nem is születésnapi vagy névnapi ünnepségre, hanem az önkormányzat életének hagyományos és évről-évre mind fontosabbá váló eseményére: a Gergőné Varga Tünde polgármester által kitalált üzleti reggelire. Negyedik alkalommal gyűltek össze Dunavarsány és környéke kis- és nagy vállalkozásokat vezető szakemberei, hogy ismerkedjenek az önkormányzat munkájával és egymással, elmondják terveiket és azt, hogy milyen segítségre van szükségük valamilyen problémájuk megoldásához. Aki tudott magával hozni valamit a termékeiből, az elhozta, a többiek pedig jóízűen megették. Kérdezhetnék, mire jó ez az egész – nos, erről is szó lesz a következő összeállításában, mint ahogy arról is, hogy ki, mivel várja a lakosokat valamelyik üzletébe. Az idén már ennél is tovább léptek: többen jelezték, szívesen rendeznének a saját vállalkozásuk telephelyén hasonló gazdasági fórumot, mert sokkal kellemesebb terített asztal mellett termékbemutatót tartani és a több szem többet lát régi bölcsességét követve közös erővel még többet tehetnek a beszélgetés során felmerült ötletek megvalósításával a térség lakosainak jó közérzete érdekében. Ha van otthon egy kis igazi tündérvíz, nyugodtan töltsenek belőle, egy kis harapnivalót is kikészíthetnek, mert most csak beszélni fogunk róluk, kínálni nem tudunk. Ha mindezzel elkészültek, jöjjenek velem, induljunk együtt a dunavarsányi negyedik üzleti reggelire vagy másként: gazdasági fórumra!

2018, március 8

Választási csatározástól és a migránsokról szóló vitáktól felzaklatott, nagy hangú világunkban különösen jó érzés az újságíró – és remélem, a hallgatók – számára is, ha olyan emberekkel beszélgethet, akik elismerést arattak szűkebb és tágabb környezetük, azaz Szigetszentmiklós és Magyarország számára. Nemrég bemutattunk egy világbajnok kick-boksz világbajnok szigetszentmiklósi rendőr-hölgyet, most folytatjuk a sort: a képviselőtestület legutóbbi ülésének elején Szabó József polgármester köszöntötte a novemberi kick-boksz világbajnokság két további aranyérmesét és edzőjüket, pontosabban mesteredzőjüket, az egyesületet vezető Király Istvánt. Nem véletlen, hogy ilyen sok itteni világbajnoka van a sportágnak: a szaklap a Csepel-szigetet átkeresztelte a kick-boksz szigetévé. Az is lehet, hogy valamikor a jövőben két szigetszentmiklósi csapat küzd majd egymással a világbajnoki aranyakért – hogy ez miképpen lehetséges, majd kiderül az edző szavaiból. A mai műsor negyedik megszólalóját szinte mindenki ismeri: Szabó Piroska, a Szabó-malom tulajdonosa, aki karácsonykor a Pest megyei Önkormányzat dísztermében „Az év iparosa” kitüntető címet vehette át. Ami tehát összeköti őket: az elismerés, az őket megillető köszöntés. Jöjjenek velem, ismerkedjünk meg együtt velük és örüljünk együtt a sikereknek!

2018, február 22

Mai vendégünk egy tekintélyes éremgyűjteményt mondhat magáénak, közte Európa- és világbajnoki aranyakat is. Csinos, gyönyörű szemű, törékeny alkatú fiatal hölgy, aki, ha versenyre készül, mindenféle védőfelszerelést, kesztyűt, sisakot húz magára – ellenfeléhez hasonlóan. A küzdőtéren azután a bíró intésére ütik-vágják-rúgják egymást, ahol érik és ezért pontokat kapnak. A kick-boksz nevű sportágról van szó. Szigetszentmiklóson lakik és egy csepeli egyesületben sportol hosszú ideje Hanicz Nelly. A sportágról most csak annyit, hogy a kick-box az 1970-es évek közepe táján alakult ki, elsősorban az Egyesült Államokban és valamivel később Nyugat-Európában. Alapítói az amerikai Mike Anderson és a német Georg Brückner voltak. A kick-boksz első elnevezése a  sportkarate volt, később más neveken is emlegették, végül egységesen a kick-boksz elnevezés használata vált elfogadottá. Az alapítók egyik fő célja az volt, hogy az ütéseket és rúgásokat használó távol-keleti eredetű harcművészetek – a (japán eredetű) karate, a (koreai eredetű) taekwondo és a (kínai eredetű) kungfu mozgásnyagát továbbfejlesztve, azokat ötvözve a boksz technikákkal, egy önálló, kifejezetten verseny-centrikus küzdősportot hozzanak létre. A kick-box nem tagadja a hagyományos gyökereit, de önmagát nem harcművészetként, hanem egy modern küzdősportként határozza meg. Hanicz Nelly tizennyolc éven át gyűjtötte az érmeket, járta a versenyeket, most pedig úgy döntött, szögre akasztja a védőfelszereléseket és kipróbálja: milyen a kick boksz nélküli, civil élet. Hogyan és miért kezdte, milyenek a versenyzés hétköznapjai, miért fejezi be, legalábbis egyelőre – többek között ezekről lesz szó. Jöjjenek velem, induljunk együtt a kick boksz versenyzők világába, ahol másoknak kötelező a védőfelszerelés, mi azonban biztonságban vagyunk  nélküle is.

2018, február 15

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy osztrák üzletember, aki egy társaságban megismerkedett egy magyar gyermekorvossal. Hamar össze barátkoztak és mivel ő is nagyon szerette a kicsiket – egy gyermekorvosnál ezt fölösleges hangsúlyozni -, meglátogatta a munkahelyén, az egyik budapesti klinikán és teljesen elképedt, hogy az akkori Cocom-listás Magyarországon milyen kőkorszaki műszerekkel, gépekkel küzdenek az apróságok életéért. Csak zárójelben jegyzem meg: ezen a bizonyos listán azok a korszerű berendezések szerepeltek, amelyeket a nyugati államok nem adhattak el, nem szállíthattak a szocialista országokba. Osztrák barátunk a tettek embere volt, megkérdezte: hogyan segíthet? A válasz egyszerűen hangzott: vegyen a klinikának egy üres furgont, amiből majd egy különleges, koraszülött-mentőautót fabrikálnak a különféle magyar berendezések, illetve – utólag már bevallható – becsempészett műszerek segítségével. Mára abból az egy mentőautóból előbb egy alapítvány, majd egy országos hálózat jött létre, amelynek segítségével többek között sok szigetszentmiklósi babát is szállítottak. A Cerni-mentők 2015-ben 37, 2016-ban 80, 2017-ben 43 újszülött miklósi kisbaba életre segítésénél működtek közre és ezalatt nem a szülést, hanem a születés után az életnek való megtartást értem. Adataik szerint eddigi munkálkodásukkal több, mint 76 ezer kisbabát adtak vissza vagy adtak át az életnek és boldog szüleiknek. Mondhatjuk azt is, hogy két Szigetszentmiklósnyi lélekszámmal gyarapodott általuk Magyarország lakossága. A képviselőtestület pénzügyi bizottsága legutóbbi tanácskozásának napirendjén az alapítványnak juttatott szigetszentmiklósi támogatás, 250 ezer forint felhasználása volt az egyik napirendi pont – a szakbizottság vita nélkül, egyhangúan elfogadta a számlákkal és dokumentumokkal alátámasztott elszámolást. Az adatok szerint tavaly a 43 kisbaba életének mentésére körülbelül félmillió forintot költött a Cerni-alapítvány. Legközelebb akkor szerepelnek majd itt nálunk, Szigetszentmiklóson a képviselőtestület ülésének napirendjén, amikor a 2018-as költségvetés elfogadása után az idei támogatásokról tárgyalnak, minden számítás szerint az idén is megkapják legalább az eddigi összeget. Mire jó ez a pénz, mit jelent egy csepp a tengerben – nemcsak erről lesz szó, hanem a koraszülött-mentő szervezet szakmai igazgatója, dr. Somogyvári Zsolt segítségével megismerkedhetnek a koraszülött-mentés hallatlanul különleges és izgalmas mindennapjaival, a fejlődéssel, az új, részben általuk kifejlesztett módszerekkel. Például bármilyen hihetetlennek hangzik is, de náluk nem az idő a legfontosabb tényező, hanem a vezetéstechnika, azaz az óvatos kanyarodás és a szinte észrevehetetlen gyorsítás-lassítás. Hogy miért? Erről is szó lesz a későbbiekben. Jöjjenek velem, üljünk be képzeletben a korszülött-mentőautóba: ne aggódjanak, nem fogunk szirénázni, most senki sincs veszélyben.

2018, február 8

Új szereplője van rövid ideje a szigetszentmiklósi kulturális életnek, aki új eseményeket, új elképzeléseket hozott magával tulajdonképpen a szomszédból: Ráckevéről. Huszonöt esztendővel ezelőtt hárman elkezdtek valamit, amiről akkor még nem sejtették, hogy nemzetközi hírű rendezvénysorozat lesz belőle több száz szereplővel és több ezer nézővel. A negyedszázados, mondhatnánk ünnepi idei eseménynek immár városunk is nemcsak résztvevője, hanem egyik főszereplője lesz házigazdaként. Pezsgő a kulturális élet, sok a kultúrát ápoló egyesület, civil szervezet , jó néhány komoly méretű szabadtéri és színpadi rendezvény szerepel az évi naptárban – méreteinél és hagyományainál fogva azonban ez  fesztivál más, mint a többi. A Summerfestről van szó, amelynek egyik megteremtője és főszervezője a műsor mai vendége – Budai Gábor, a Városi Könyvtár és Közösségi Ház igazgatóhelyettese. Hogyan kezdődött a Summerfest története, miképp lett belőle nagy tömegeket vonzó esemény, mit jelent egy város életében a házigazdai szerepkör, megfelelőek-e a körülmények a siker biztosításához – csupa olyan kérdés, amire most megpróbáljuk megkeresni a választ, de igazából csak az idei fesztivál befejeződése után kapjuk majd meg. Jöjjenek velem, képzeljük el együtt, milyen lesz a Summerfest a nyáron Szigetszentmiklóson?

2018, február 1

Napjaink mesterségesen felgyorsított világában mind kevesebb időnk van egy pillanatra megállni és felidézni azokat az értékeket, amelyek ma még élnek az emlékeinkben, de a gyermekeink vagy az unokáink már lehet, hogy nem ismerik majd meg. Lehetnek ezek események, alkotások, vagy éppen finom ízek, hiszen a magyar konyha mindig híres volt. Bár éppen most hallottam, hogy Németországban a vegyileg előállított mesterséges hússal kísérleteznek. Egyék meg ők. A jó ételekhez tartozik a finom ízű, ropogós héjú, csodálatos illatú igazi magyar kenyér. A kenyérhez pedig természetesen a pékmester, aki az asztalunkra varázsolja. Sajnos, előfordulhat, hogy a mesterséges húshoz egyszer mesterséges, azaz nem gabonából sütött kenyeret harapunk – már ma is egyre több az adalékanyag a tésztájában és egyre kevesebb az igazi pékmester. Dunavarsányban az év végén, éppen működésének 25 éves jubileumán bezárt egy közismert, csupa finomságot előállító pékség, Bakos András mester tulajdona. Mindenki ismerte és kedvelte a városban és a környéken – mégis rákényszerült arra, hogy 72 esztendősen befejezze mindennapos munkát. Miért döntött így, milyen gondokkal küszködik a kézműves sütőipar, mivel foglalkozik majd egy pékség nélküli pékmester – mindezekről szó lesz a következőkben.

2018, január 26

Nem ígérek könnyed szórakozást segítő, jókedvre hangoló perceket a mai adásban sem: mint a múlt héten elmondtam, jogi témák szerepelnek a napirenden ma is annak okán, hogy január elsején két fontos, új jogszabály lépett életbe: a polgári perrendtartás és a közigazgatási perrendtartás. Az elsőről egy hete, a másodikról most beszélgetünk szakértő vendégünkkel, ma Króneisz Gábor törvényszéki bíróval. A vágás közben megütötte a fülemet a bíró úr egyik mondata, amely egy egész államfilozófiát, egy egész dicstelen korszakot, sok bajt és szenvedést rejt magában. A bíró úr az előzményeket illetően megemlítette, hogy a közigazgatási perekben értelemszerűen két, nem egyenlő erejű fél áll perben egymással: az egyik maga az állam, a másik pedig a hétköznapi ember, aki sérelmezi az állam valamilyen döntését. Elhangzott az is, hogy Magyarországon hosszú időre visszanyúló hagyományai van a közigazgatási bíráskodásnak, már az 1848-as szabadságharc utáni korszakban megjelentek ezek az ügyek. Egészen 1949-ig lehetett vitatni az állami döntéseket, ám akkor a hatalomra jutott kommunisták megszüntették ezt a pertípust, mert szerintük az államnak, pláne a szocialista államnak mindig igaza van, hiszen a népért jött létre. Az én olvasatomban ha az államnak vitathatatlanul mindig igaza van, azt nevezzük egyszerűen diktatúrának és ezt hiába körítjük bármilyen magasztosan hangzó maszlaggal, attól még tény marad. Az állam döntéseinek vitathatósága csak a hetvenes évek második felében, a diktatúra puhulásával keresett magának helyet a jogalkalmazásban, először akkor is csak nagyon óvatosan. Azután ahogy közeledett a rendszerváltoztatás, úgy lettek bátrabbak a tisztelt bírók és ügyvédek – de ez már egy egészen másik szála a történetnek, térjünk most vissza az új közigazgatási perrendtartáshoz, amely könnyebbé, gyorsabbá, eredményesebbé teszi az állampolgárok állami döntések elleni kifogásainak elbírálását.

2018, január 18

Az új esztendő kezdete nem csak a szilveszteri jó hangulatot, a jó szándékkal megtett és többnyire bölcsen elfelejtett fogadalmak idejét jelenti, hanem gyakran új szabályok, rendeletek, törvények hatályba lépését is. Ma és a jövő héten két nagy jelentőségű, sok embert érintő új jogszabályról lesz szó: az első a polgári, a második a közigazgatási perrendtartás. A legtöbben úgy vagyunk vele, hogy a jogi szövegeket csak nézzük, nézzük a papíron és semmit vagy alig értünk meg belőle. Megbíztak egyszer egy induló jogi szakfolyóirat első számának szerkesztésével – a mellékes mindig jól jön - és a bírák-ügyvédek cikkeit megpróbáltam érthetővé formálni. Nem volt egyszerű. Miután nem végeztem jogot, arra gondoltam, hogy ha én megértem a szöveget, akkor biztosan megérti a kedves olvasó is. Óriási felzúdulás lett az ügyből: az összes szerző a fejemet követelte a megjelenés után és szinte egyöntetűen azon háborodtak fel, hogy a változtatások miatt nem eléggé szakszerű a cikkük, mit szólnak majd a kollégák, ha bárki képes megérteni az egyszerűsített és magyarról magyarra fordított írást. A második lapszám szerkesztője már nem én voltam. Később megkérdeztem egy neves ügyvédet, hogy miért ilyen végtelenül nyakatekertek a jogi szövegek? Azért – hangzott a válasz -, mert a többszörösen bővített, hosszú mondatokban minden lehetőségnek benne kell lenni, különben joghézag keletkezik, amit a másik fél ügyvédje kihasználhat. Mindezt csak azért bocsátottam előre, mert jogi meghatározások sorakoznak a következőkben – szerencsére vannak olyan jogi szakértők is, akik képesek érthetően fogalmazni, szerencsémre és egyben a hallgatók szerencséjére két ilyen megszólalót hallhatnak majd. Ezzel együtt érdemes hangarchívumunkból elmenteni a két interjút és valamilyen per megindítása előtt újra meghallgatni, a 2018. január elsején életbe lépett két új perrendtartás ismerete csak előnyt jelenthet. 

2018, január 11