Üdvözöljük a Lakihegy Rádió weboldalán!

Ma 2019. július. 23. kedd van, Lenke napja.


SzigetSzelet

Immár július van, teljes erővel belelendültünk a nyári örömökbe-szórakozásokba és persze az ezzel együtt járó nyári gondokba is. Amíg készülődünk a pihenésre, kikapcsolódásra, nem nagyon jut az eszünkbe, de néhány nap elteltével óhatatlanul előkerül az, hogy a hétköznapok fegyelmébe, a tanulásba, a különféle kötelező programokba érthetően belefáradt és végre szabad gyermekünknek vagy gyermekeinknek mennyire engedjük, hogy fenekestől felforgassák boldog viháncolásukkal az életünket? Kérem a kedves szülőket, gondoljanak vissza a saját gyerekkorukra, mennyire várták - mennyire vártuk - ezeket a boldog napokat, milyen jó volt és milyen gyorsan eltelt a vakáció. Összegyűjtöttünk annyi élményt magunknak, amennyit csak lehetett és amennyit - megengedtek a szüleink. Igazi felnőttnek érzetük magunkat, hiába voltunk csak akár hét-nyolc évesek és büszkén kivágtuk, ha úgy éreztük, a szülői aggódás megfosztani készül bennünket valamilyen vágyott szórakozástól: "tudok én már vigyázni magamra!" Jó esetben nem került sor rá, hogy ezt be is bizonyítsuk, rosszabb esetben pórul jártunk, mert még sem voltunk olyan okosak és ügyesek, mint azt magunkról gondoltuk. Utólag megértettük: nem véletlenül óvtak-féltettek valamitől bennünket. Vagy: sehogy esem tudtuk elfogadni, hogy miért nem szabad ide vagy oda elmennünk, ezt vagy azt megcselekednünk. Az is előfordult, hogy felnőtt korban, magunk is szülővé válva értettük meg a saját szüleinket. Műsorunk vendége Kálmán Eszter életvezetési tanácsadó, témánk pedig az, hogy mi szabad és mit nem a vakációban. Jöjjenek velem, induljunk együtt a sajátunkból kiindulva gyermekeink gyermekkorába! 

2019, július 16

Hallgatóink segítségét kéri műsorunkon keresztül is Lázár Gergő, a szigetszentmiklósi Városi Könyvtár és Közösségi Ház igazgatója, valamint Miss Nándor, a Helytörténeti Gyűjtemény azon szakmai munkatársa, aki a Csepel Autógyár történetét kutatja. Nagy fába vágták a fejszéjüket: szeptember 8-án múzeumi napot szeretnének rendezni a Csepel Autógyár 70. születésnapja tiszteletére. A nap akkor lenne igazán sikeres, ha megújíthatnák, kibővíthetnék a Csepel Autó Gyártmánymúzeumot. Arra kérnek mindenkit, hogy ha van a birtokában bármilyen emléktárgy, fénykép vagy bármi más a Csepel Autógyárból, azt jelezze a  valamelyiküknek és  ajánlja fel a múzeumi nap számára. Adhatja kölcsön vagy állandó kiállítási tárgynak szánva - a lényeg, hogy az új kiállításon minél többen megnézhessék. Múlik az idő, új nemzedékek nőnek fel, akik már nem tudják, hogy ez a hatalmas gyár a fénykorában tíz-tizenkétezer dolgozójával meghatározó volt a térség életében, nemcsak egyszerű munkahely volt, hanem a mindennapi élet szerves része. Érdekes a mostani kiállítás is, érdemes akár családosan végignézni, ám mindenképpen megérdemel a múlt ipari története egy kis bővítést, megújítást. Jöjjenek velem, induljunk és készítsük együtt elő a szeptember 8-ra tervezett Múzeumi Napot!

2019, június 11

Lassan beköszön a nyár, bár néha az idő inkább az őszre emlékeztet néhány napig. A nyárral együtt jár többek között nemcsak a térség, hanem Európa legnagyobb népzenei és néptánc fesztiválja, a Summerfest. Második alkalommal már Szigetszentmiklós is házigazda - a jelek szerint városunkban rögtön az első alkalommal megszerették a rendezvényt, mert, mint majd hallani fogják, a tavaly itt fellépett együttesek tagjai igazán remekül érezték magukat, mert nagyszerű volt a közönség. Mai műsorunkban Budai Gábor fesztiváligazgatóval, az immár 26. rendezvény hajdani egyik ötletgazdájával és megteremtőjével az idei terveket tekintjük át. Jónéhány esztendeje már, hogy figyelemmel kísérem a programokat itt, a Lakihegy Rádióban, ezért hosszú időre visszatekintve mondhatom, hogy az ideinél gazdagabb, színesebb még nem volt.  Mást ne mondjak, a koncertek gyűjtőneve: Kossuth-díjasok a színpadon. Két név az ebben a sorozatban fellépők közül: Szörényi Levente és Presser Gábor. Ráadásul mindketten nagyon ritkán látott-hallott oldalukról mutatkoznak majd be a közönségnek. Többet nem árulok el itt, a bevezetőben, inkább átadom a szót a zene után Budai Gábornak, a többit pedig majd meglátják-hallják mindazok, akik részt vesznek a rendezvényeken augusztus 11-e és 20-a között. Vétek lenne kihagyni!   

2019, június 11

Országosan és térségünkben is megnőtt az érdeklődés a politikai életben történtek iránt - teljesen természetes, mivel vasárnap, május 26-án európai parlamenti választások lesznek. Ugyan nem mindenki mondja így a szónokok közül sem, egyesek makacsul lehagyják az "i" betűt és Európa-parlamentet emlegetnek - ez a nyelvi igénytelenség, a felületesség jele - olyan sokszor hallhatták helyesen kiejtve is, hogy megjegyezhették volna, ha egy kicsit odafigyelnek. Választási szempontból szerintem ők a legrosszabbak: felületességük okán elkapnak valahol egy-egy szót vagy érvet, azután azt hajtogatják nagy hangon saját véleményként és azt hiszik, hogy nagyon okosak, holott még a helyes fogalmazással, kiejtéssel is hadilábon állnak. Most vasárnap pedig nagy a tét, minden párt politikusa ezt hangsúlyozza: az eredmény nemcsak nem csak a következő évtizedekre lesz hatással, hanem a távolabbi jövőre is. Nagyon sarkítva azt kell eldönteni, hogy maradjon meg továbbra is a nemzetek Európája, vagy olvadjon össze egy most még Egyesült Európának, később ki tudja, milyen elnevezésű, lakosság-összetételű és ki vagy kik által irányított tömeggé. A szocialista évtizedekben a szovjet blokk országaiban sok nagyszerű tudományos-fantasztikus könyv született, a szerzők ezekben a távoli jövőben játszódó regényekben fogalmazhatták csak meg saját korukra vonatkozó kritikájukat, a legegyszerűbb volt a múlt csúf rendszereit, diktatúráit úgy emlegetni, mint amiket egy jóságos, mindenki által elfogadott világkormány kiküszöbölt, mert megszűntek az egyes országok, a határok, mindenki mindenkinek a barátja. Könyvben olvasva ez elmegy, de a jelek szerint a gyakorlatban nem működik, mert nem vagyunk egyformák, mi emberek, ami az egyiknek jó, azt a másik elutasítja. Ha már egyformák vagyunk, ugyanazt akarjuk, akkor már akarattalan, mások által befolyásolt bábuk vagyunk. Messzire visz a vita arról, hogy a jövőben milyen útra térjünk rá - az első lépést azonban most vasárnap tesszük meg. És ami még nagyon fontos: békés módon nincs visszafordulási lehetőség. A mai műsorban a megalapozott döntést szeretnénk segíteni: a térségben fórumot tartott politikusokkal készült interjúkat kötöttük egy csokorba. Hallgassák őket figyelmesen - a többi a szavazófülke csöndjére tartozik május 26-án, vasárnap.  

2019, május 23

Érdemes a kezük ügyébe készíteni egy írószerszámot és egy naptárt, mert több dátum elhangzik majd, nem árt őket feljegyezni. Programokról lesz szó a következő nem egész egy órában - először a X. Nemzetközi Gasztronómiai Fesztiválról lesz só - Papp István bizottsági elnök és Kósdi Bernadett szakreferens segítségével megismerhetik a részleteket. Ami egészen friss információ: nem csak a testvérvárosokból jönnek az ízletes falatok mesterei, hanem bejelentkezett Görögország, Kréta szigetének egyik települése - ha minden jól megy, testvérvárosaink közé tartoznak majd és Thaiföldről is jöttek vendégek, szeretettel és kíváncsian fogadjuk őket is. A szigetszentmiklósi rendezvények híre a jelek szerint már messze az országhatárokon túl is eljutott - a folytatás, a kapcsolatok további bővítésének lehetősége is terítékre kerül majd, ha leszedték a terítéket, azaz a küldöttségek vezetői befejezték az egymás ételeinek ízeivel való ismerkedést. A helyszínről, a Kéktó Szabadidő Központból a Kis-Dunára megyünk tovább: Gere Ágnes, a Szigetszentmiklósi TDM szervezetvezetője a későbbi terveket ismerteti a hallgatókkal. 

2019, május 21

Állítólag a XVII. századból származik az a mondás, amelyet a mögöttünk hagyott héten kedden délután Szigetszentmiklóson, a Városi Könyvtár és Közösségi Ház színháztermében és földszinti kiállítóterében mottóul választottak. Igaz, ezt nem a szervezők találták ki, hanem nekem jutott az eszembe, de remélem, senki nem neheztel meg rám emiatt. A mondást egyes kutatók szerint annak idején Fouche francia rendőrminiszter találta ki, mert sok ügyben kiderült: az elkövető vagy elkövetők cselekményének mozgatórugója a nő volt. Keresd a nőt, Cherchez la femme - így hangzik eredetiben és bizony, korabeli jelentése egyáltalán nem volt hízelgő a gyengébb nemre nézve, hiszen azt sugallta, hogy a baljós események mozgatórugója a férfiakat ujja köré csavaró asszony. Az idők folyamán lekopott ez a csúnya máz a mondásról, ma már inkább évődő-tréfálkozó értelemben használjuk. Szigetszentmiklóson kifejezetten pozitív jelentést tulajdonított neki a helyi Vöröskereszt, amikor felhívást adtak közre többek között a Lakihegy Rádió segítségével is: keresik azt a tíz asszonyt, aki a legtöbbet tette a településért és az itt lakókért. A kezdeményezés megtetszett a miklósiaknak, jóval többen fogalmazták meg ajánlásukat, mint amire számítottak a szervezők, ami két dolgot is jelentett: egyrészt a vártnál jóval nehezebb lett a választás, másrészt kiderült: milyen sokan vannak a nemcsak a családjukért, hanem a szűkebb-tágabb értelemben vett közösségükért is sok jócselekedetre hajlamos hölgyek. A tíz kiválasztott fényképe és az ajánlásokból összeállított véleménycsokor kedd délután óta megtekinthető a Városi Könyvtár és Közösségi Házban - ajánlom megtekintését férfitársaimnak is. Lázár Gergő igazgató szerint a hónap végéig egészen biztosan megmarad ez a lehetőség. Jöjjenek velem, induljunk együtt tárlatnézőbe abban a reményben, hogy az egyenjogúság jegyében előbb-utóbb a férfiak számára is szerveznek egy hasonló kiállítást.

2019, május 21