Üdvözöljük a Lakihegy Rádió weboldalán!

Ma 2019. február. 22. péntek van, Gerzson napja.


SzigetSzelet

A fővárosi állatkert hivatalos közleménye szerint a medve nem látta meg a saját árnyékát, tehát nem lesz hosszú, kemény telünk - ezzel együtt még mindig van hátra belőle, a szeszélyes időjárásnak köszönhetően bármikor jöhet egy hideghullám, nagyon sokan még nem tették el a téli sportoláshoz használatos eszközöket, környékünkön például a korcsolyát. A Kis-Duna és a bányatavak felszínén hamar képződik jégréteg, ha egy kis hó is ráesik, látványnak szép, kínálja magár egy téli fénykép készítésére, de rámenni életveszélyes, nagyon könnyen beszakad. Ha nincs senki a környéken, akinek segítségért kiálthatunk, akkor komoly, esetleg végzetes bajba kerülhetünk, mert a hőmérséklet a vastag jégréteg képződéséhez nem elég, de a belemerült szervezet kihűléséhez igen. Már az idén is történt haláleset: egy lékhorgász testét húzták ki nemrég a katasztrófavédelem riasztott búvárai és tűzoltói a jég alól a közelmúltban, sajnos, már nem tudtak rajta segíteni.  Töredelmesem bevallom, gyerekkoromban majdnem én is pórul jártam. Annak idején  Dunaharasztiban laktunk, a kitelepítésből az orosz határ mellől ide költöztünk, itt kezdtem el iskolába járni. Egy szép februári napon  a Kis-Duna holtágánál merészkedtem a pajtásaimmal a ragyogó napsütésben a jégre  egy jó csúszkálásra. Hamar elrepült az idő, egyre melegebb lett, olvadni kezdett, mi meg jókat nevettünk azon, hogy amerre járunk, a lábunk nyomán recseg a jég és kibuggyan a víz. Egy felnőtt alatt bizonyára már rég beszakadt volna, szerencsére a könnyű gyerektest súlyát még kibírta. Otthon elmeséltem a kalandomat, néhai édesanyám elhűlve hallgatta, majd előbb lekevert egy pofont, utána zokogni kezdett. Ő pontosan tudta, hogy a kisfiának egy hajszálon múlt az élete. Nos, ahogy a gyereknek nincs veszélyérzete, úgy némelyik felnőttnek sincs - nyugodtan rámennek a jégre akkor is, ha tábla jelzi, hogy tilos, vagy éppen előtte hallgattak meg egy rádióműsort a téli veszélyekről, amelyekről - sajnos - nem lehet eleget beszélni. Nemrég  ismét a jégre mentem, de csak fél lábbal, a part közelében -  a többit megtudhatják a mai Sziget Szeletből. 

2019, február 8

Mai műsorunk témája mindannyiunkat érint valamilyen formában - örülhetünk miatta vagy bosszankodhatunk, esetleg csalódottan tudomásul vesszük, hogy nem történt semmi különös, de ne legyen így. Februártól kezdve nem csak a tavaszhoz közeledünk, hanem több olyan nap is sorakozik a naptárban, amikor szokás valamilyen ajándékot venni annak vagy azoknak, aki vagy akik közel állnak hozzánk.  És akkor még nem beszéltem a születésnapokról, névnapokról, a házassági évfordulókról - ezek minden családban vagy minden párkapcsolatban személyre szabott, különleges alkalmak. Ha magunkba nézünk és alaposabban elgondolkodunk rajta, rájövünk: nem is olyan egyszerű feladat kitalálni azt, hogy más mindek örülne, mivel tudjuk úgy meglepni, hogy az jó értelemben véve emlékezetes maradjon a számára.  A családterapeuta vagy családgondozó szakember segítségével ennek próbálunk meg utána járni, felhasználva a személyes tapasztalatokat és a személyes emlékeket is.  Sorra vesszük az ajándékozási ötleteket, elemezzük a várható hatást, figyelmeztetünk az esetleges buktatókra - reméljük, az ajándékozásról szóló műsort ajándékképpen felhasználják majd akkor, ha elindulnak ajándékot vásárolni. 

2019, február 8

A történelem az élet tanítómestere és Az ismétlés a tudás anyja - ez az a két mondás, amelyet diák korromban tanáraim időnként elmondtak, bevallom, főként olyankor, amikor felelés közben megakadtam valahol. A két mondás bölcsességét és mélységes igazságát csak utólag érzi át az ember, amikor már rég kinőtt a diákkorból. Ilyenkor, év elején még kevés az olyan esemény, amely különösebb érdeklődésre tarthat számot, ilyenkor van idő arra, hogy az ember kicsit visszanézzen a múltba és felfrissítse a emlékeit a múltban történtekről.  Időről-időre a környező országokban és sajnálatos módon Brüsszelben is előhúzzák a magyar kártyát, azaz egyes politikusok úgy vélik, sikert aratnak, ha a magyarokat szidják. Hála Istennek, vannak olyan szervezetek is, amelyek a magyarság védelmét tűzték a zászlajukra - ezek egyike műsorunk mai vendége, a Rákóczi Szövetség, amely az első volt azon civil szervezetek sorában, amely megalakult a korábbi tiltás eltűntével. A főtitkár, Csáki Csongor volt már Szigetszentmiklós vendége, itt jártakor készült vele a következő beszélgetés. Jöjjenek velem, ismerjük meg együtt, milyen sokféle lehetőség kínálkozik ma már a határon túliak támogatására nemcsak abban, hogy megéljenek szülőföldjükön, hanem abban is, hogy magyarok maradhassanak. Sajnos, Trianon után több, mint száz évvel is szükség van a segítségre.

2019, január 22

Korábbi műrosunk ismétlése.

2018, december 28

Még a Bródy Sándor utcában működött egykori Magyar Rádióban, ahol több, mint négy évtizedet töltöttem, volt egy bohém kollégám, aki mindig azt mondogatta: nem baj, ha az ember beteg, csak egészség legyen. Saját maga sem tartotta be, két végén égette a gyertyát, már régóta valamelyik égi rádióban szórakoztatja az ottani hallgatókat. Ezzel együtt igaza van: az ember életében a legfontosabb az egészség megőrzése kellene, hogy legyen, de mi mindent megteszünk, hogy minél hamarabb tönkretegyük és ezzel rossz példát mutatunk a gyerekeinknek is. Azután, ha már nagyon fáj valami, akkor rohanunk az orvoshoz, adjon valamilyen tablettát és utána minden ugyanúgy folytatunk tovább. Ha nem gyógyulunk meg. akkor természetesen az egészségügyben dolgozókat okoljuk. Persze, nem mindenki ilyen, ahogy mondani szokás, akinek nem inge, ne vegye magára és azért vigyázzon, nehogy megfázzon. Mai témánk az egészségügyi ellátás működése, a 2018-as esztendő fejlesztései, a távolabbi tervek és - mi, betegek, ahogy viselkedünk a rendelőben, sokszor méltatlanul nehéz helyzetbe hozva a gyógyítókat. Pedig nem ők tehetnek arról, ha betegek leszünk - csak magunknak köszönhetjük. Vendégünk dr. Raffay Éva, a Szigetszentmiklósi Szakorvosi Rendelőintézet főigazgatója, akivel a mögöttünk hagyott esztendő eseményeit tekintjük át - egy gyógyító orvos szemüvegén keresztül szemlélve. Jöjjenek velem, induljunk együtt a fehérköpenyesek birodalmába, de ne féljenek, most senki sem kap szurit.

2018, december 20