Üdvözöljük a Lakihegy Rádió weboldalán!

Ma 2019. február. 22. péntek van, Gerzson napja.


Mozaik

Február 17-én éppen 21 éve, hogy floridai otthonában elhunyt az erdélyi írófejedelemként is emlegetett Wass Albert, teljes nevén szentegyedi és czegei gróf Wass Albert. A Wass család eredete az Árpád-korig vezethető vissza, egyike Erdély legrégibb nemesi családjainak. A grófi címet 1744-ben, Mária Teréziától kapták. Ifjú korában először Kolozsvárott, Debrecenben, majd a németországi Hohenheimben és Párizsban, a Sorbonne-on tanult. 1932-ben visszatért Erdélybe. 1944-től Németországban, majd 1952-től haláláig az Amerikai Egyesült Államokban élt. Nicolae Ceausescu elnökségének éveiben Romániában könyveit betiltották. őt magát a mai napig háborús bűnösként tartják nyilván, nemhogy ártatlansága helyreállításáról, de még csak perújrafelvételről sem akarnak hallani a román hivatalos szervek még ma sem. Hasonló a helyzet, mint a hírhedt Benes-dekrétumokkal Csehországban - nagyon sokan tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy a hivatalos álláspont téves, de nem történik semmi az igazság kimondása érdekében. Wass Albert műveit Magyarországon a rendszerváltás óta jelentetik meg, a korábbi szocialista irodalomtanítás tiltása miatt Magyarországon szinte teljesen ismeretlen volt. Magam is Bálványoson, az első nyári szabadegyetem rendezvényén, a pult alá eldugva tudtam egy könyvet szerezni - akkor még hazafelé a román határon is el kellett rejteni. Nagyon gazdag életművet hagyott hátra: ismert könyve például a Kard és kasza, amelyben több nemzedéken keresztül tekinti át a magyar történelmet saját ősi nemzetségének történetén szűrve, 1050-től egészen a jelenkorig. A funtinelli boszorkány című művét az olvasók néhány évvel ezelőtt egy irodalmi közvélemény-kutatás során a legnépszerűbb 12 magyar regény közé választották. Az átoksori kísértetek című művében a kommunista eszmékkel feltüzelt csőcselék 1919-es garázdálkodását eleveníti fel döbbenetes hűséggel és maró gúnnyal – ez az egyik olyan regénye, amit a balliberális irodalomvilág a mai napig nem bocsát meg neki. Szeretett volna hazatelepülni, de a Horn-kormány idején a Kuncze Gábor által vezetett belügyminisztérium különféle kifogásokkal húzta-halasztotta a szükséges iratok kiállítását – miután magát minden porcikájában és gondolatában igaz magyarnak vallotta, nem volt hajlandó könyörögni a papírokért, hanem a történteken elbúsulva önkezével vetett véget az életének. Ennyit bevezetésként, következik a tartalomjegyzék. Szigetszentmiklóson a február 20-i képviselőtestület napirendjén szerepel, a járásban több településen már elfogadták a 2019. évi költségvetést. Most két várost veszünk sorra: először Dunavarsányt, majd Ercsit. Mindkét helyen kiemelten fontosnak tartják a fejlesztéseket, ennek rendelik alá a rendelkezésre álló pénzügyi keretet. Az Aries Kft. időszerű tájékoztatóját hallják ezután, majd ellátogatunk a szigetszentmiklósi Városi Könyvtár és Közösségi Házba a hónap hátralevő részében tartandó rendezvények iránt érdeklődve. Érdemes egy naptárt és írószerszámot előkészíteni.

2019, február 18
Hanganyag:

Nevezetes nap a mostani vasárnap: 1983 óta ez a Házasság Világnapja, amellyel az idén Magyarországon a Házasság Hete is megkezdődik.  Maradva a világnapnál, joggal kérdezhetik: miért éppen most? Kivételesen van logikus magyarázat: a Vízkereszttől hamvazó szerdáig tartó időszak a klasszikus báli szezon. A mezei munkák ekkor nem kötötték le az embereket, a mulatozást tiltó bőjt sem volt, hagyományosan ez lett a házasságkötések legfőbb ideje is.  Újkori történelmünkben már kétféle szertartást ismerünk: világit és egyházit. Magyarországon az 1894-ben hozott 31. törvénycikk  rendelkezett úgy, hogy az érvényesnek tekintendő házasságot polgári tisztviselő előtt is meg kell kötni, szemben a kereszténység elterjedése óta egyeduralkodó egyházi házasságkötéssel. Egy darabig békésen megfért egymással a kettő, de azután ezen a téren is megpróbálta kiszorítani az újabb a hagyományost - az 1948-ban a hírhedt kékcédulás választási csalás-sorozattal hatalomra jutott, magát kommunistának nevező diktatúra minden téren mindent elkövetett az egyház háttérbe szorításáért úgy is, hogy a vallásukhoz ragaszkodókat igyekeztek minél több hátránnyal sújtani. Amikor 1978-ban tempomban is házasságot kívántam kötni, a plébános aggodalmas arccal nézegette a személyi igazolványom "munkahely" rovatát, ahol egyik minisztériumunk neve szerepelt, egy felületes személyzetisnek köszönhetően itt alkalmaztak majdnem másfél évig.  "Mondd, fiam, jól meggondoltad, nem lesz ebből bajod? Minden héten jönnek hozzám az elvtársak és elviszik azok adatait, akiket megkereszteltem vagy házasságot kötöttek!" Mondtam az atyának, írjon be nyugodtan a könyvbe, majd vigyáz rám a jó Isten.  Nem részleteztem, hogy amúgy is az "osztályidegen" kategóriába tartozom. az én helyzetemen már nem sokat ronthat egy egyházi esküvő. Nem is rontott, szerencsére az a rendszer elmúlt, ám a házasságom nem és nem is cserélném meg a kettőt. A házasság örök . amíg ember és két, egymást kiegészítő nem él a Földön, addig mást nem nagyon lehet helyette kitalálni. Akinek van házastársa, ne feledje el felköszönteni néhány kedves szóval, egy simogatással, egy öleléssel - akinek még nincs, itt a lehetőség, hogy a régiek példáját követve pótolja a hiányosságot. Ennyit bevezetésként, következzék a tartalomjegyzék. A mögöttünk hagyott héten üléseztek a szigetszentmiklósi képviselőtestület szakmai bizottságai, mindegyikben az idei költségvetés tervezete volt az első napirendi pont. Néhol egészen messzire vezetett a vita, például napirendre került a Sporttanács összehívása a sportegyesületek támogatásának alapos átalakítása érdekében. Beszámolunk a határozatokról. Ercsi a következő helyszín, itt a legutóbbi testületi ülés határozatai szolgáltatják a témát.  Maradt még egy kis idő az Aries időszerű tájékoztatójára is.

2019, február 11
Hanganyag:
2019, február 4
Hanganyag:

Ma már nem vezető hír, ha egy ereje teljében levő sportoló a pályán összeesik és meghal - emlékezzünk arra, aki még mindenütt a címlapokra került és akinek az emlékét Szigetszentmiklóson is őrzik. Január 25-én volt 15 éve, hogy Fehér Miklós futballista egy portugál bajnoki mérkőzésen a korabeli beszámoló szerint a hatvanadik percben állt be cserejátékosként. A szakadó esőben megrendezett találkozón Fehér nem egészségesen vállalta a játékot – náthával bajlódott már napok óta –, legalábbis a tragédia előtt saját honlapján még erről adott tájékoztatást. A hajrában gólpasszt adott csapattársának, ezzel megszerezték a vezetést. Pár másodperccel később a játékvezető sárga lapot mutatott fel a magyar válogatott támadónak – nem engedett elvégezni egy bedobást –, aki egy hamiskás félmosollyal és hajának hátra simításával nyugtázta figyelmeztetést. Fél pillanat sem telt el, Fehér megpróbált újra a játékra összpontosítani, de ekkor mintha valami történt volna vele. Megállt, fejét előre hajtotta, háta begörnyedt, kezeit térdére támasztotta, majd tehetetlenül esett hátrafelé a fűre. A két csapat játékosai azonnal körbevették, a játékvezető engedélyt adott az orvosi segítségre. Tizenöt percig állt a játék, ekkor már lehetett tudni: nagy a baj. Ott a gyepen azonnal megpróbálkoztak újraélesztésével, közben valaki elrohant a mentőért. A pályán tanácstalan játékosok voltak láthatók, néhányan a földre borulva sírtak, majd kimentek a szélre, hiszen a játékvezető félbeszakította a mérkőzést… Fehért azonnal a helyi kórházba szállították, ahol hiába küzdöttek életéért az orvosok, már nem tudtak rajta segíteni. Csapata, a portugál Benfica örökre visszavonultatta Miklós mezét, a 29-est, ezt már soha senki nem viselhet a klubnál. Nálunk, Szigetszentmiklóson működik egy Benfica-rajongói klub, berendeztek egy emlékszobát Benfica mezekkel, zászlókkal, játékosok fényképeivel, többször kint voltak a klubnál, ahonnan sok emléket és emléktárgyat hoztak haza. A Benficánál ma éppúgy őrzik Fehér Miklós emlékét, mint Szigetszentmiklóson. Ennyit bevezetőként, következik a tartalomjegyzék.  Rendkívüli képviselőtestületi ülés volt Szigetszentmiklóson - beszámolunk a megtárgyalt ügyekről. Egy új fogalommal ismerkedhetünk meg ezután - megkezdte működését térségünk első praxisközössége, megismerhetik a részleteket. Az Aries időszerű tájékoztatójában a távfűtés a téma, majd az idei zarándokvonatokról tartott sajtótájékoztatóra látogatunk el. Műsorunk végén a február 1-jén Dunavarsányban rendezendő Civil Napra hívjuk fel a figyelmet. 

2019, február 4
Hanganyag:

Január 12-én volt a doni katasztrófa évfordulója. 1943-ban ezen a napon mínusz negyvenfokos hidegben, hajnalban indult meg a nagy erejű szovjet támadás a Don mellett folyamvédelemre berendezkedett 2. magyar hadsereg ellen. A fegyverzetben és ruházatban rosszul felszerelt, hiányosan kiképzett magyar katonák csak néhány napig tudtak ellenállni a számbelileg, felszereltségben és fegyverzetben egyaránt túlerőben lévő ellenség rohamának. Hadtörténészek szerint a kilátástalan helyzetben tanúsított hősiességükről csak a legnagyobb elismerés hangján lehet szólni. Parancsuk az utolsó emberig való kitartás volt! Megtették, aztán meghaltak! Emlékezzünk kegyelettel rájuk. Vannak olyan hadtörténészek, akik szerint ennek a 2. magyar hadseregnek a frontra küldése a legnehezebb  országvezetői döntések közé tartozott. Nem hanyagságról, felelőtlenségről volt szó, hanem a jövőről. A II. világháborús vereség már előrevetítette árnyékát, ugyanakkor még harcban álltunk, mint később kiderült, kiugrási lehetőség a német hadsereggel a hátunkban nem volt, ezért egyes féltve őrzött levéltári anyagok szerint kiküldték ugyan kényszerűségből és időhúzásból a II. magyar hadsereget, de a lehetőség szerint egészséges, erős, katonaférfiak nélkül. Arra gondoltak: a háború után sokkal inkább szükség lesz rájuk az ország újjáépítésében és a megfogyatkozott népesség gyarapításában, tehát inkább maradjanak itthon a jövő érdekében. Persze, a kommunista történetírásban sokkal egyszerűbb volt kígyót-békát kiáltani az ország korábbi vezetőire és az évtizedek során már ez ment át a köztudatba. Ennyit bevezetésként, következik a tartalomjegyzék. A január a számvetés ideje: Dunavarsányba és Tökölre látogatunk, a két település polgármestere tekint vissza a mögöttünk hagyott időszakra. Az Aries időszerű tájékoztatójában egy éppen egy esztendeje bevezetett fizetéskönnyítés tapasztalatairól lesz szó, majd a szilveszteri fogadalmakról beszélgetünk - emlékeznek még, hogy akik megtették, pontosan mit fogadtak meg nem egészen két héttel ezelőtt?

2019, január 22
Hanganyag:

Az előttünk levő héten kedden, január 22-én fontos ünnepnap következik: a Magyar Kultúra Napja. Annak emlékére ünnepeljük meg éppen ekkor 1989 óta, hogy a fennmaradt adatok szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén nemzeti Himnuszunk kéziratát. A két becses papírlapot  az Országos Széchenyi Könyvtár őrzi nagyon régóta  – 1946 decemberében szerencsére hozzájuk került, nem kallódott el vagy nem vitték el semmilyen jogcímen.  Kölcseynek nem voltak egyenes ági leszármazottai, sok kézirata, mint a Himnuszé is,  a rokonságán keresztül maradt fenn – a megelőző időkben hol tudtak róla, hol nem, pontosan ma sem határozható meg az útja a költőtől a könyvtárig. A kézirat olyan, mintha megégett volna, de nem láng okozta égésről, hanem két nagy, a lap tetején levő tintafoltról van szó.  Az Országos Széchényi Könyvtár restaurátor szakembereinek véleménye szerint savas tinta ömlött a papír szélére. Magának az írásképnek semmi baja nem lett. Nem Kölcsey tintája okozhatta a bajt, hanem feltehetően ezt a két lapot, mint „ereklyét” kiemelhették egy kéziratcsomagból, talán megmutatni barátoknak, illusztris vendégeknek, és ekkor véletlenül ömölhetett rá tinta. Fizikailag pontosan ugyanúgy néz ki, mintha megégett volna. Különben a papír jó állapotban van, nincs rajta penész vagy gomba. Nemzeti imánk tehát addig marad meg, amíg mi is úgy akarjuk. Korábban született olyan terv, hogy másik himnuszt kellene írni, de szerencsére már eltűnt az ötletgazda és az őt pártoló rendszer is. Ma pedig a megbecsülés jeleként Alkotmányunk kezdődik Kölcsey művének első sorával. Ennyit bevezetésként, következzék a tartalomjegyzék. Dunavarsány az első helyszínünk - folytatjuk a múlt héten megkezdett beszélgetést Gergőné Varga Tünde polgármesterrel a vége felé közeledő önkormányzati ciklus eseményeiről. Az őszi választás okán nem egy, hanem öt esztendő történéseit tekintjük át a kulturális és közösségi élet területén. A szigetszentmiklósi Aries kft. mindig szolgál időszerű tudnivalóval vagy valamilyen érdekességgel - most is így történik. Sok helyi érték található a térségben - most kettővel ismerkedhetnek meg egy tököli konferenciáról szóló beszámoló keretében. Végezetül egy olyan téma következik, amelyet nem szívesen emlegetünk, de tetszik - nem tetszik, minden esztendőben menetrend-szerűen bekövetkezik: ez pedig az influenza-járvány, amelynek kezdetét hivatalosan januárt 16-án jelentette be az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A szigetszentmiklósi háziorvosi szolgálat vezetője tanácsaival segít a megelőzésben és a gyógyulásban.

2019, január 22
Hanganyag:

Január 6-a, vasárnap egyrészt Vízkereszt napja, másrészt pedig újkori történelmünk fontos emléknapja: 41 évvel ezelőtt ezen a napon, január 6-án délután több mint három évtized után hazatért a magyar állam önállóságának és függetlenségének ezeréves jelképe, a Szent Korona és a koronázási jelvények. Az ünnepélyes átadás az Országházban történt meg, Cyrus Vance akkori amerikai külügyminiszter adta vissza a magyar népnek. Érdemes felidézni néhány mondatban az előzményeket és az akkori politikai körülményeket - lassan feledésbe merülnek, pedig hasonlóan fontosak, mint a Szent Korona visszatérése. 1945 elején Szálasi Ferenc menekülésre kényszerült és magával vitte az ereklyét. A Szent Koronát tartalmazó ládát először Kőszegen őrizték, majd Szálasi intézkedésére 1945.01.12-én egy apró szomszédos településre, Velemre vitték. Néhány évvel ezelőtt, amikor arra jártam, a helyiek nekem is megmutatták azt a kis pincét, ahol az ereklye az utolsó magyarországi éjszakát töltötte. Március 18-án osztrák (pontosabban akkor még német birodalmi) területre vitték. 1945 áprilisában "a Szent Korona megmentése és biztonságba helyezése" érdekében a Salzburgtól keletre egy tó partján fekvő Mattsee-ben a Szálasi által tartott utolsó koronatanács elhatározta, hogy a koronát elássák. A koronaőrség egyik tagja így emlékezett vissza: "Egy üres benzineshordót kettéfűrészeltünk, a koronát, a jogart, az országalmát, a koronázási kardot és a palástot lepedőkbe csavarva beletettük, majd a hordó két felét egybe toltuk és május 5-én este elástuk a tóparton". A koronaőrző ládát pedig tovább vitték, mintha az ékszerek benne volnának. Május 9-én Szálasi és kísérete az üres ládával a 8. amerikai hadsereg fogságába került. Hosszas kihallgatás után végül az egyik koronaőr elárulta, hogy hol ásták el a Szent Koronát. Megtalálták az olajoshordót, 1945. május utolsó napjaiban a koronát és a koronázási jelvényeket elszállították Frankfurtba, innen pedig Amerikába. A Szent Korona visszaadását a magyar kormány nemzetközi fórumokon többször is szóvá tette, de eredménytelenül. A hivatalos nyilatkozat szerint: "a koronát úgy tekintik, mint a magyar nép különleges helyzetben lévő tulajdonát, amely az Egyesült Államok hatóságainál van letétben". 1956 leverése után az emigráns magyar politikusok és az amerikai magyarság mindenáron igyekezett elérni, hogy a kommunista kormány ne kapja meg az ereklyét, mert ez a rendszer  egyfajta nyugati elismerését jelentette volna. Hosszas diplomáciai tárgyalások után mégis megtörtént a visszaadás, de az egyik feltétel az volt, hogy Magyarország akkori csúcsvezetője, az MSZMP KB első titkára, Kádár János nem vehet részt a parlamenti ünnepségen. Más pártvezetők megjelenhettek, de a protokoll-listán és a hivatalos üdvözlésben csak az állami beosztásukat tüntették fel, párt-tisztségüket nem. Nem volt könnyű dolga a magyarázkodással a Kossuth Rádióban a közvetítést vezető Rapcsányi Lászlónak. Az akkori amerikai elnök, Jimmy Carter emlékirataiban utóbb önkritikát gyakorolt, szerinte hiba volt a Szent Korona visszaadása. Az ereklyék a Nemzeti Múzeumba kerültek, innen 2000. január elsején, az első Orbán-kormány döntése nyomán ünnepélyes keretek között, a budapestiek és az ország sok részéből érkezettek tisztelgő dísz-sorfala közepette a Parlamentbe szállították át, azóta is itt, a főépület első emeleti központi csarnokában őrzi az újkori koronaőrség és tekinthetik meg a látogatók.  Az SZDSZ nevű párt szerencsére már csak a politikatörténetben létezik - a legnagyobb hangerővel annak idején ők tiltakoztak az átszállítás ellen, szerintük csak egy múzeumi tárgyról van szó, aminek semmi keresnivalója nincs az Országházban. Hála Istennek, már eltűnt a politikai süllyesztőben, ezért nem akarom felidézni annak a szabaddemokrata politikusnak a nevét, aki egy interjúban micisapkának nevezte a Szent Koronát. Boruljon nevére és áldatlan tevékenységére jótékony feledés. Ennyit bevezetésként, következik a tartalomjegyzék. A szigetszentmiklósi Városi Könyvtár és Közösségi Ház útjára indít 2019-ben egy olyan kezdeményezést, amely reményeik szerint sok éven át folytatódik. Lázár Gergő igazgató beszél a tervekről. Vízkereszt napja van vasárnap, sokan ilyenkor bontják le a karácsonyfát - az Aries szokásos heti tájékoztatójának is ez a témája. Túl vagyunk az ünnepekkel járó eszem-iszomokon, ideje törődni egy keveset elgyötört szervezetünkkel - erről beszél Keller Tamásné gyógyszerész, a Népjóléti Bizottság külső tagja. Maga sem tudja, népzenész, előadóművész, hangszerkészítő vagy zenepedagógus - mindegyiket műveli. Megismerhetik a frissen kitüntetett Kovács László életútját. Hónap elején járunk, ilyentájt adjuk közre a szigetszentmiklósi városi rendezvényeket, műsorunk végén most is ezt tesszük. Ez a mai kínálat, maradjanak velem, rögtön következnek a részletek. 

2019, január 9
Hanganyag:

Karácsony időszaka van, ilyenkor már mindenki teljes erővel készülődik a közeledő ünnepi pillanatokra. Illetve – majdnem mindenki, mert vannak, akik az élet kiszámíthatatlan alakulása vagy Isten akarata miatt, ki hogyan érzi, egyedül maradtak. Nincs senki, aki számára szeretettel sürögnének-forognának a konyhában, vásárolnának az üzletekben és olyan hozzátartozó sincs, aki őket köszöntené Szenteste. Ha hallgatóink gondolatban szétnéznek a környezetükben, biztosan találnak magára maradt embertársakat. Számukra mindennél többet ér, ha bekopognak hozzájuk, mondanak nekik néhány kedves mondatot, rájuk mosolyognak – néhány perc törődéssel, figyelemmel órákra, ha nem napokra feloldják a magány ilyenkor fokozott erővel jelentkező feszültségét. Mielőtt saját családjukkal és családjuknak örülnének, kérem, szánjanak néhány pillanatot az egyedül ünnepelőkre. Köszönöm az ő nevükben is. Ennyit bevezetésképpen, következik a tartalomjegyzék. Az Ercsiben történtek összefoglalásával kezdődik a mai műsor - Győri Máté polgármestert hallják a településen történtekről. Az Aries szokásos tájékoztatója következik ezután, majd az utazásokról lesz szó - sokan töltik külföldön az egyik vagy másik ünnepet, esetleg mindkettőt. Néhány jótanácsot hallanak - ezeket érdemes megfogadni még indulás előtt. Nagyon várjuk már az ünnepi pillanatokat - a statisztikák mégis azt mutatják, hogy ilyenkor van a legtöbb összezörrenés a családon belül. Elkerülhető? Megelőzhető? Erről mondja el véleményét a családokat járó szakember. Sokszor elhangzik, hogy fogyasztói társadalomban élünk - Jézus vajon összeegyeztethető lenne mai világunkkal? Hutóczky Béla, a Szent Miklós templom plébánosa gondolatait hallják.

2019, január 3
Hanganyag:

Karácsony időszaka van, ilyenkor már mindenki teljes erővel készülődik a közeledő ünnepi pillanatokra. Illetve – majdnem mindenki, mert vannak, akik az élet kiszámíthatatlan alakulása vagy Isten akarata miatt, ki hogyan érzi, egyedül maradtak. Nincs senki, aki számára szeretettel sürögnének-forognának a konyhában, vásárolnának az üzletekben és olyan hozzátartozó sincs, aki őket köszöntené Szenteste. Ha hallgatóink gondolatban szétnéznek a környezetükben, biztosan találnak magára maradt embertársakat. Számukra mindennél többet ér, ha bekopognak hozzájuk, mondanak nekik néhány kedves mondatot, rájuk mosolyognak – néhány perc törődéssel, figyelemmel órákra, ha nem napokra feloldják a magány ilyenkor fokozott erővel jelentkező feszültségét. Mielőtt saját családjukkal és családjuknak örülnének, kérem, szánjanak néhány pillanatot az egyedül ünnepelőkre. Köszönöm az ő nevükben is. Ennyit bevezetésképpen, következik a tartalomjegyzék. Az Ercsiben történtek összefoglalásával kezdődik a mai műsor - Győri Máté polgármestert hallják a településen történtekről. Az Aries szokásos tájékoztatója következik ezután, majd az utazásokról lesz szó - sokan töltik külföldön az egyik vagy másik ünnepet, esetleg mindkettőt. Néhány jótanácsot hallanak - ezeket érdemes megfogadni még indulás előtt. Nagyon várjuk már az ünnepi pillanatokat - a statisztikák mégis azt mutatják, hogy ilyenkor van a legtöbb összezörrenés a családon belül. Elkerülhető? Megelőzhető? Erről mondja el véleményét a családokat járó szakember. Sokszor elhangzik, hogy fogyasztói társadalomban élünk - Jézus vajon összeegyeztethető lenne mai világunkkal? Hutóczky Béla, a Szent Miklós templom plébánosa gondolatait hallják. 

2018, december 28
Hanganyag:

Az ember csak kapkodja a fejét - elképesztő mennyiségben zúdulnak ránk a reklámok, hogy kinek, mit vegyünk karácsonyra. Jobban vélik tudni, hogy minek örül anyu, apu, nagyszülő vagy gyerek, mint én magam, aki szeretném hozzátartozóimnak a legnagyobb örömet szerezni. Mondhatnám azt is, hogy milyen jó nekem, mert helyettem gondolkodnak. De nem mondom, mert nem kérek belőle és ugyanerre biztatom a hallgatókat is. Az ajándékozás egyik öröme ugyanis éppen az, hogy már jóelőre figyelem azt, akinek szánom az ajándékot, hogy egy-egy véletlenül elejtett megjegyzésből mire tudok következtetni, minek örülne a legjobban.  Ha például egy hűvös-esős őszi napon felsóhajt: "már fázik a kezem az utcán, jut is eszembe, tavaly elszakadt a kesztyűm, el ne felejtsek az idén venni egy újat" - máris elteszem magamban a gondolatot: kesztyű. A gyerekkel sétálás közben érdemes megállni egy-egy kirakat előtt: a sok játékból vajon mi mozgatja meg a legjobban a fantáziáját, mire figyel föl, mire tesz megjegyzést. Idősebbek esetében érdemes könyvtémákról beszélgetni. Sorolhatnám tovább a példákat, a lényeg azonban az, hogy ennek a figyelemnek köszönhető, ha az ajándékok bontogatásánál a másik ámulva összecsapja a kezét: "Nahát, honnan tudtad, hogy épp erre vágytam?" Ha odafigyelünk, törődünk a másikkal, ez szeretetünk, tiszteletünk jele is. Mai fogyasztói világunkban minden arra buzdít, hogy csak nekem, csak értem, csak velem - a többiek nem érdekesek. Pedig éppen fordítva van. És, ha mi tudunk adni érzelmeket, érzéseket, akkor egészen biztosan kapunk is. Nem csak karácsonykor. Ennyit bevezetésként, következik a tartalomjegyzék. Térségi országgyűlési képviselőnek, Bóna Zoltán évértékelő sajtótájékoztatót tartott néhány napja, itt nemcsak a majdnem mögöttünk maradt 2018-ról beszélt, hanem a jövőt illető tervekről is. Két szakbizottsági, majd a szigetszentmiklósi képviselőtestület idei utolsó ülésére látogatunk ezután, beszámolunk a meghozott határozatokról. Műsorunk végén a Családsegítő Szolgálat vezetője az idei ünnepi elképzeléseket mutatja be. 

2018, december 17
Hanganyag: