Üdvözöljük a Lakihegy Rádió weboldalán!

Ma 2019. július. 23. kedd van, Lenke napja.


Mozaik

Hétfőn éppen 88. esztendeje, hogy Endresz György pilóta és Magyar Sándor navigátor, Justice For Hungary (Igazságot Magyarországnak) feliratú repülőgépükkel első magyarként (a világon tizenötödikként) átrepülték az Atlanti-óceánt. 13 óra 50 perc alatt, átlagosan 250 kilométeres óránkénti átlagsebességgel ők jutottak el leggyorsabban Amerikából Európába, és ők repültek legtovább kontinens fölött. Az előzményekről annyit, hogy 1930 elején Lord Rothermere angol sajtómágnás 10 ezer dollárt ajánlott fel annak a magyar pilótának, aki elsőként repül Amerikából Európába. Egy Lockheed-Sirius repülőgépet vettek: ez a Lindbergh kérésére tervezett kétüléses gép 460 lóerős motorjával korának egyik legsikeresebb, hosszú távú repülésre is alkalmas gépe volt. Az oldalán díszelgő felirat, a Justice for Hungary a trianoni békediktátum igazságtalanságára hívta fel a nemzetközi figyelmet. A rekordereket, akik 26 óra 20 perc alatt 5770 kilométert tettek meg, július 20-án tízezrek ünnepelték a budapesti Hősök terén. Horthy Miklós kormányzó mindkettejüket kitüntette és előléptette. Később a fövárosi Déli Pályaudvar előtti teret Endreszről nevezték el, ezt 1945 után a kommunista párt nyomására "irredenta áthallások" miatt átkeresztelték. A pilóták bravúros teljesítményéről ezután nem sok szó esett, csak 1991-ben emlékezhettek meg újra róla. 2006-ban az óceánrepülés 75. évfordulóján emlékművet avattak Felcsút és Csákvár között azon a mezőn, ahol hazaérkezve annak idején leszálltak. Ennyit bevezetésként, következik a tartalomjegyzék. Rendkívüli testületi ülést tartottak Szigetszentmiklóson és Dunaharasztin - beszámolunk a megtárgyalt ügyekről. Vendégünk ezután az érdi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője, a nyár veszélyeire hívja fel a figyelmet. Műsorunk zárásaként az Aries szokásos heti tájékoztatóját hallják. 

2019, július 16
Hanganyag:

A Kis-Dunáról beszélgetve gyakran szóba kerülnek a folyó két végét lezáró zsilipek - bennünket most a Kvassay-zsilip érdekel. Július 5-én 169 éve, hogy Budán ,megszületett Kvassay Jenő mérnök, a magyar vízépítés nagy reformere.  A Műegyetemen gépészmérnöki, Magyaróváron mezőgazdasági, Párizsban vízépítési tanulmányokat folytatott. Hazatérve, 1878-ban kapott megbízást az általa javasolt mezőgazdasági vízügyi szolgálat, a Kultúrmérnöki Intézmény megszervezésére és vezetésére. Négy évtizeden keresztül a vízügyek legfőbb irányítójaként való működése új korszakot jelentett a magyar vízépítés történetében. A kultúrmérnökség működési köre kiterjedt a belvízrendezésre és lecsapolásra, alagcsövezésre és öntözésre, a mederrendezésre és vízmosás-megkötésre, a halászati ügyek felügyeletére és a közegészségügyi mérnöki szolgálat ellátására is. Az intézmény Kvassay vezetése alatt vízrendezési munkálataival mintegy 3,5 millió hektár területen teremtette meg a korszerű mezőgazdasági termelés előfeltételeit. Egyéb fontos eredményei: a vizek köztulajdon jellegét kimondó vízjogi törvény (1885) és a halászati törvény (1888) történt megalkotása, valamint a csepeli Nemzeti- és Szabadkikötő építésének megkezdése (1910). Ez indokolta, hogy a Szabadkikötő bejárati zsilipjét róla nevezték el. Ennyit bevezetésként, következik a tartalomjegyzék. Dunarsány az első helyszín, Gergőné Varga Tünde polgármester és Keresztesi Balázs alpolgármester arról számolnak be, hogy a nyári pihenő helyett milyen fejlesztésekkel, beruházásokkal foglalkoznak jelenleg. Ercsi a következő állomás: itt is a beruházásokról, építkezésekről hallanak beszámolót a képviselőtestület legutóbbi ülésén elhangzottak alapján. Jól hallják, amit mondok? Akkor nincs baj a fülükkel. A tapasztalatok szerint nem vigyázunk eléggé a fülünkre, kevesen tudják, hogy a nem eléggé körültekintő napozás ezt a szervünket is rongálhatja. A szakorvos jótanácsai segítenek a halláskárosodás megelőzésében.  Ötven esztendős volt az Aries - mi is részt vettünk a születésnapi ünnepségen.

2019, július 8
Hanganyag:

Beköszöntött, amit hetekkel ezelőtt olyan sóvárogva vártunk: itt az igazi nyár, az izzasztó hőség, amikor a közélet sodra is lanyhul – a szerkesztő ilyenkor kényszerül rá arra, hogy például az évfordulónaptárt böngéssze valami érdekesség után kutatva. És talál is: gyakran olyat, ami a maga idejében alig elképzelhető újdonságnak számított, ma pedig azon csodálkozunk, hogy miért csodálkoztunk rajta annak idején. Nos, 50 esztendővel ezelőtt július elsején Budapesten kalauz nélkül indultak hajnalban útjukra a villamosok és autóbuszok. Az idősebbek még emlékeznek: a villamosokon a belső tetőn a kapaszkodók között egy szíj húzódott végig, a peronon egy csengettyűnél végződött. A leghátsó kocsin a kalauz kettőt, a középsőn egyet rántott rajta, és ezután adta meg ugyancsak egy rándítással a motorkocsiban a kalauz a jelet a vezetőnek: indulhatunk. Az autóbuszokon elöl volt a leszállás, hátul a felszállás: a hátsó, magasított utolsó ülés volt a kalauzé, előtte egy kis asztalkán a vonal és átszállójegyek tömbje, onnan tépkedte le sebesen a felszállók igénye szerint az egyik kezével, a másikkal pedig a visszajáró aprót keresgélte a kasszából. Ha mindenkit kiszolgált, megnyomott egy gombot, ez jelezte a vezetőnek a felszállás befejezését. Akkor a BKV-nál létszámhiánnyal küszködtek, ezzel indokolták a kalauzok átcsoportosítását más munkakörökbe. Megjelentek a járműveken a jegylyukasztó készülékek, a trafikokban és az újságárusoknál az előre megvásárolható jegyek – mert ilyenek sem voltak a nevezetes dátum előtt, amikor egyúttal megszűntek a külön villamos- és autóbuszjegyek is, egységesen a drágább autóbuszjegyek árát kellett fizetni. Emlékeznek? 50 fillér volt a villamos vonaljegy, hetven az átszálló, egy forint ötven a busz vonaljegy, kettő az átszálló. Sokáig hiányzott a fülünkben a villamoskocsikon végighaladó csengettyű-zene és a busznál a szigorú tekintetű vagy éppen kedélyeskedő kalauz. Ma már erre is alig emlékezünk, mint ahogy arra sem, hogy volt valamikor egy új gazdasági mechanizmus, bátortalan kísérlet a tervgazdálkodás merevségét oldani egy kis piacgazdasággal – 50 éve a moszkovita pártapparátcsikok már kezdték megásni a sírját, a folyamat úgy zárult, hogy az újításokat pártoló Vályi Péter miniszterelnök-helyettes 1973-ban egy öntödei látogatáson Diósgyőrben az izzó acélfolyamba zuhant. Lökték vagy sem – máig nem tisztázott. Változások helyett a kölcsönök felvétele kezdődött meg az egyensúly fenntartásának látszata kedvéért – de ez már az a történet, amely  nem a kánikulába való. Következik tehát a tartalomjegyzék. Taksony képviselőtestületi ülése az első témánk, utána a szigetszentmiklósi városi egészségnapra látogatunk. Itt a vakáció, amelyet most a szülők szempontjából vizsgálunk meg. Végül születésnapi köszöntőt hallhatnak, amelyből megtudhatják többek között azt is, hogy mit jelent magyarul az Aries szó.

2019, július 3
Hanganyag:
2019, június 24
Hanganyag:
2019, június 17
Hanganyag:

Hallgatóink segítségét kéri műsorunkon keresztül is Lázár Gergő, a szigetszentmiklósi Városi Könyvtár és Közösségi Ház igazgatója, valamint Miss Nándor, a Helytörténeti Gyűjtemény azon szakmai munkatársa, aki a Csepel Autógyár történetét kutatja. Nagy fába vágták a fejszéjüket: szeptember 8-án múzeumi napot szeretnének rendezni a Csepel Autógyár 70. születésnapja tiszteletére. A nap akkor lenne igazán sikeres, ha megújíthatnák, kibővíthetnék a Csepel Autó Gyártmánymúzeumot. Arra kérnek mindenkit, hogy ha van a birtokában bármilyen emléktárgy, fénykép vagy bármi más a Csepel Autógyárból, azt jelezze a  valamelyiküknek és  ajánlja fel a múzeumi nap számára. Adhatja kölcsön vagy állandó kiállítási tárgynak szánva - a lényeg, hogy az új kiállításon minél többen megnézhessék. Múlik az idő, új nemzedékek nőnek fel, akik már nem tudják, hogy ez a hatalmas gyár a fénykorában tíz-tizenkétezer dolgozójával meghatározó volt a térség életében, nemcsak egyszerű munkahely volt, hanem a mindennapi élet szerves része. Érdekes a mostani kiállítás is, érdemes akár családosan végignézni, ám mindenképpen megérdemel a múlt ipari története egy kis bővítést, megújítást. Jöjjenek velem, induljunk és készítsük együtt elő a szeptember 8-ra tervezett Múzeumi Napot!

2019, június 10
Hanganyag:

Az előttünk levő hét elején, kedden lesz a Nemzeti Összetartozás Napja. Bevezetését a rendszerváltozás után egy törvény mondta ki, az indoklásban az is elhangzott, hogy a múlton való búsulás helyett mi, magyarok, képletesen mondva fogjuk meg egymás kezét és elsősorban a jövővel törődjünk – de azért, valljuk be, nem olyan könnyű ennek szellemében eltölteni június negyedikét, mert a trianoni diktátum okozta seb igazán soha nem gyógyul be. Ami viszont Erdélyben vagy határainkon kívül másutt járva egyaránt tapasztalható: ama bizonyos december 5-e ütötte seb hála Istennek és a mostani kormánynak, begyógyult és már csak rossz emléknek számít. A nemrég megtartott EP-választás pedig arra is rávilágított, hogy a nagy többség pontosan tudja, szívében érzi, hogy van kiknek  határainkon kívül támaszt, lelki és anyagi segítséget adni, semmi szükségünk a más földrészekről hozzánk való bevándoroltatásra. Foglalkozzanak ezzel azok, akik történelmében nem volt Trianon. Ennyit bevezetésként, következik a tartalomjegyzék. Két szakmai bizottság és a képviselőtestület is ülésezett a mögöttünk hagyott héten - beszámolunk a határozatokról. Az Aries szokásos tájékoztatójában a zöldhulladék-gyűjtésről hallanak, ezután pedig egy szigetszentmiklósi kórust ért elismerésről lesz szó. Műsorunk a hónap elején szokásos programismertetővel zárul. 

2019, június 3
Hanganyag:
2019, május 27
Hanganyag:

Hála Istennek, az idő múlásával egyre jobban halványodnak az emlékek egy letűnt korról, de azért emlékezzünk, nehogy visszatérjen. 68 évvel ezelőtt, 1951. május 21-én a Rákosi-féle kommunista diktatúra belügyminisztériumának szűkszavú közleménye tudatta, hogy Budapestről kitelepítették a nemkívánatos elemeket. A nemesi származásúakon kívül eltávolították a háború előtti korszak nevesebb tisztségviselőit és családtagjaikat is. A megürült lakásokat, azok berendezését a párt és államapparátus munkatársai kapták meg. A kitelepítési határozatot az előző napon este tíz körül bőrkabátos ÁVÓS futár hozta, a benne foglaltak szerint másnap hajnali négy órakor jött a teherautó értünk, személyenként ötven kilogramm holmit vihettünk magunkkal, ebben benne kellett lennie három napi hideg élelemnek is. Bemeszelt ablakú vagonokba zsúfoltak össze bennünket, kisgyerekként sehogy sem értettem, miért nem lehet kinézni az ablakon. Azért örültem az útnak, mert nagyon úntam már, hogy hetek óta összecsomagolt bőröndök között élünk, bútoraink, értékeink szétosztva megbízható ismerősök között – néhai édesapám, a Magyar Távirati Iroda egykori vezetője, több kormány sajtófőnöke számított a kitelepítésre. 1958 tavaszán tudtunk egy eltartási szerződés révén ismét fővárosi lakossá válni. A politikai bélyeg szüleimen életük végéig, rajtam a rendszerváltási folyamat megkezdéséig megmaradt: úgynevezett osztályidegenek voltunk. Nekem például csak a nyolc általánost lett volna szabad elvégeznem, de sikerült becsempészni egy középiskolába. Utána az egyetemről már szó sem lehetett. A rádióba segédmunkásként vettek fel, hosszú volt az út a Vasárnapi Újság főszerkesztői posztjáig, majd a Táncsics Mihály díjig – de az már egy másik történet, most következik a tartalomjegyzék. Százhalombatta az első helyszín, itt tartott lakossági fórumot Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, interjú is készült vele. Ercsire látogatunk ezután, itt is mindig akad olyasmi, amiről érdemes beszámolni. Az Aries szokásos tájékoztatóját hallhatják a következőkben, majd egy hagyományteremtő szándékkal megrendezett kiállításra látogathatunk. Az „A szigetszentmiklósi nő” című tárlat a hónap végéig tekinthető és tekintendő meg. Végezetül május második felének rendezvényeiből hívjuk fel néhányra a figyelmet. 

2019, május 20
Hanganyag:

Május a tavasz, a jókedv, a természet megújulásának ideje, amikor az embernek a szürke tél után nagyon kevés kedve van olyan komoly dolgokkal foglalkozni, mint például az egészség megőrzése. Tudjuk, hogy szükség van rá, de majd legközelebb - mondják sokan.  Pillanatnyilag igazuk van, de hosszú távon a szervezet benyújtja a számlát. A tudományos-fantasztikus regényekben sokszor szerepel az a gyógyító gépezet, amely néhány pillanat vagy perc alatt a legmakacsabb nyavalyából is kigyógyítja az embert, minden különösebb fájdalom nélkül. Petőfi János vitézében ott az élet vize is, amelynek segítségével a sírjáról hozott rózsából életre kel Iluska és boldogan élnek, míg meg nem halnak.  A valóság ezzel szemben egészen más. Május például a vérnyomás-mérés hónapja is és május 17-én tartják világszerte a magas vérnyomás világnapját. Miért van szükség a figyelemfelhívásra? Mert magunktól sokszor elhanyagoljuk - saját magunkat. Kedves hallgató, tegye a remélhetőleg egészséges szívére a kezét: mikor mérte meg legutoljára a vérnyomását? Nem kell beküldeni a választ,helyette holnap, ha nincs otthon vérnyomásmérő, sétáljon el valamelyik gyógyszertárba vagy a háziorvosához és mérje vagy méresse meg. Sok bajnak, betegségnek veheti így az elejét és a sok közül ez csak az egyik, amivel szebbé, nyugalmasabbá tehetjük a napjainkat. A többiből majd más alkalommal szemezgetek - most következik a tartalomjegyzék. Ne menjen föl a vérnyomása, ha meghallja a "migráns" szót, hozzászokhattunk volna már, olyan sokszor hangzik el. Szerdán este is így történt Szigetszentmiklóson, a Városi Könyvtár és Közösségi Ház színháztermében - Orbán Balázs, a miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára elemezte a mostani helyzetet. Kellemesebb téma következik ezután: Tökölön kedves ünnepség keretében avatták fel a felújított Szivárvány óvodát. Igaz, kollégáimmal már kinőttünk az óvodás korból, de azért részt vettünk a rendezvényen. A vérnyomásunk megnyugtatása kedvéért is. Az Aries vezetőjével készült interjúból további részletek derülnek ki az 50. születésnapra való készülődésről. Végül a vérnyomásról lesz szó: megtudhatják többek között, hogyan kell igazán szabályosan megállapítani ezt a folyton ingadozó értéket és milyen számokat kellene mutatni a műszernek ahhoz, hogy azt mondhassuk: rendben van.

2019, május 13
Hanganyag: