Üdvözöljük a Lakihegy Rádió weboldalán!

Ma 2018. december. 19. szerda van, Viola napja.


Mozaik

A legújabb őrület szerint már Advent első vasárnapja előtt, az úgynevezett fekete pénteken megkezdődött a karácsonyi bevásárlási roham.  Sokan nem csak az áruházakban tülekednek, hanem hazacipelve a holmit rögtön föl is böntják a csomagolást, erre utal az, hogy a kukák sok helyen már most tele vannak üres dobozokkal, széttördelt, szétszakított csomagolóanyagokkal. Ezeken a helyeken vajon mikor lesz karácsony és egyáltalán, tudnak valamit erről a szép ünnepről? Az elmúlt évek adatai azt mutatják, hogy akár tehetősebb, akár szegényebb valaki, ilyenkor igyekszik minél mélyebbre nyúlni a pénztárcájába. Az ünnep pedig eredetileg nem az ajándék áráról, nagyságáról szól, hanem a családról, a szeretetről. Az ajándéknak jelképnek kellene lennie, nem pedig főszereplőnek. A jó választás, majd egy ötletes rajz vagy felirat a csomagoláson, egy kedves gesztus az átadáskor pillanatok alatt háttérbe szorítja a blokkon szereplő összeget. Ha nem, akkor már valami baj van, amit végérvényesen semmilyen karácsonyi csillogás nem tud elfedni. Szép élményekben, meghitt, emlékezetes pillanatokban legyen részük kedves mindnyájuknak advent időszakában éppen úgy, mint majd karácsonykor. Ennyit bevezetésként, következik a tartalomjegyzék. Két képviselőtestület üléséről szerepel tájékoztató a mai műsorban: Szigetszentmiklóson rendkívüli, Ercsiben rendes ülést tartottak. Hallhatják az Aries szokásos tájékoztatóját, majd a rendőrkapitányságra látogatunk, ahol egy gyermekrajz-pályázat eredményhirdetésére hívtak meg bennünket. Ezután december első felének szigetszentmiklósi rendezvénykínálatát ismertetjük. Befejezésként az ünnepi hangulatról, a készülődés mai jellemzőiről hallják Hutóczky Béla atyát, a Szent Miklós templom plébánosát. 

2018, december 17
Hanganyag:

Advent időszakában nem csak a vásárlási láz szökik magasra, hanem a különféle adománygyűjtő események is sűrűn sorakoznak egymás után. Közeledik a karácsony, amikor még fájóbb, ha nincs semmi a fa alatt, sőt, fenyőfa sincs, esetleg lakás sem, ahol felállíthatnák, ha lenne. Tudom, hogy sok embert idegesítenek a kéregetők és sokféle szóbeszéd kering a koldus-maffiákról és a bérkoldulásról, de ilyenkor, az ünnepekhez közeledve ne ez jusson az eszünkbe, hanem inkább az, hogy örömet, a fagyos télben szívmelengető perceket szerezhetünk a sanyarú sorsúaknak azzal, ha a zsebünkbe nyúlunk. És magunknak is, mert biztos érzékelték már, hogy adni talán még jobb, mint kapni. Ennyit bevezetésként, következik a tartalomjegyzék. A családoké az első néhány perc - Bóna Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője a minap egy sajtótájékoztatót tartott a nemzeti konzultáció indokairól, az eddigi eredményekről és a jövőről. A szigetszentmiklósi szakmai bizottságok munkájáról szóló beszámoló következik ezután, majd Taksonyba látogatunk, ahol a képviselőtestület ülésezett, a megtárgyalt ügyeket foglalja össze Kreisz László polgármester. Mennyit ér a fűtésnél a napelem? Erről lesz szó az Aries szokásos heti tájékoztatójában, majd egy rendhagyó rendőrségi pályázat eredményhirdetésére látogatunk el. Az előttünk levő héten csütörtökön a testi és lelki egészség lesz a téma a Városi Könyvtár és Közösségi Ház rendezvényén - a részvételre buzdító interjúként arról hallanak ízelítő beszélgetést, hogy magunkba rejtett gondjainkkal-bajainkkal hova forduljunk. 

2018, december 17
Hanganyag:

Az ember csak kapkodja a fejét - elképesztő mennyiségben zúdulnak ránk a reklámok, hogy kinek, mit vegyünk karácsonyra. Jobban vélik tudni, hogy minek örül anyu, apu, nagyszülő vagy gyerek, mint én magam, aki szeretném hozzátartozóimnak a legnagyobb örömet szerezni. Mondhatnám azt is, hogy milyen jó nekem, mert helyettem gondolkodnak. De nem mondom, mert nem kérek belőle és ugyanerre biztatom a hallgatókat is. Az ajándékozás egyik öröme ugyanis éppen az, hogy már jóelőre figyelem azt, akinek szánom az ajándékot, hogy egy-egy véletlenül elejtett megjegyzésből mire tudok következtetni, minek örülne a legjobban.  Ha például egy hűvös-esős őszi napon felsóhajt: "már fázik a kezem az utcán, jut is eszembe, tavaly elszakadt a kesztyűm, el ne felejtsek az idén venni egy újat" - máris elteszem magamban a gondolatot: kesztyű. A gyerekkel sétálás közben érdemes megállni egy-egy kirakat előtt: a sok játékból vajon mi mozgatja meg a legjobban a fantáziáját, mire figyel föl, mire tesz megjegyzést. Idősebbek esetében érdemes könyvtémákról beszélgetni. Sorolhatnám tovább a példákat, a lényeg azonban az, hogy ennek a figyelemnek köszönhető, ha az ajándékok bontogatásánál a másik ámulva összecsapja a kezét: "Nahát, honnan tudtad, hogy épp erre vágytam?" Ha odafigyelünk, törődünk a másikkal, ez szeretetünk, tiszteletünk jele is. Mai fogyasztói világunkban minden arra buzdít, hogy csak nekem, csak értem, csak velem - a többiek nem érdekesek. Pedig éppen fordítva van. És, ha mi tudunk adni érzelmeket, érzéseket, akkor egészen biztosan kapunk is. Nem csak karácsonykor. Ennyit bevezetésként, következik a tartalomjegyzék. Térségi országgyűlési képviselőnek, Bóna Zoltán évértékelő sajtótájékoztatót tartott néhány napja, itt nemcsak a majdnem mögöttünk maradt 2018-ról beszélt, hanem a jövőt illető tervekről is. Két szakbizottsági, majd a szigetszentmiklósi képviselőtestület idei utolsó ülésére látogatunk ezután, beszámolunk a meghozott határozatokról. Műsorunk végén a Családsegítő Szolgálat vezetője az idei ünnepi elképzeléseket mutatja be. 

2018, december 17
Hanganyag:

A Katalinok nevenapja november 25-e, szeretettel köszöntök minden Katalint Kondor Kati rádióelnöktől Pitti Katalin énekművészig határainkon innen és túl, ameddig az internet elviszi a műsort. A nap jeles nap azért is, mert a  magyar labdarúgó aranycsapat 1953- ban ezen a napon győzte le a londoni Wembley stadionban 6:3 arányban a hazai pályán akkor már 90 éve veretlen angol válogatottat. A sporttörténeti győzelem emlékére a Magyar Labdarúgó Szövetség 1993-ban november 25-ét nemzeti emléknappá nyilvánította. A magyar válogatott tagjai az évszázad mérkőzésén a következők voltak: a kapuban kezdve Grosics Gyula  - Buzánszky Jenő - Lóránt Gyula - Lantos Mihály - Bozsik József - Zakariás József - Budai II László - Kocsis Sándor - Hidegkuti Nándor - Puskás Ferenc - Czibor Zoltán. A szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv volt abban az időben. Máig él a nagy nap emléke – olyan szép volt, hogy legföljebb annyit lehet hozzá tenni: jó lenne, ha most már, egy másik évszázadban, ehhez hasonló új dicsőséget ünnepelhetnénk az országban sokfelé épülő szép stadionokban egy új aranycsapattal. Ennyit bevezetésként, következik a tartalomjegyzék. Közeledik a hideg idő - megdöbbenve hallottam a minap a közszolgálati rádióban, hogy egy felmérés szerint az autósok 10 százaléka még mindig nyári gumikkal jár. Nem csak saját magukat, az esetleges utasaikat veszélyeztetik ezzel, hanem a közlekedés többi résztvevőjét is. Mindannyiunk érdekében kérem, hogy minél hamarabb menjenek el egy autószervízbe - nálunk, Szigetszentmiklóson is találnak olyanokat, ahova beállhatnak. Nem csak a nyári gumik miatt lehet baleset, hanem a síkos járdák, utak miatt is - megkezdte a felkészülést az Aries is, erről beszél a cég városgondozási vezetője. Maradunk még a télnél: már kezd terjedni az influenza. Ha még nincs is járvány, egyre több a meghűléses, tüsszögő beteg. A tabletták nélküli megelőzési-gyógyulási lehetőségekről hallanak az avatott szakembertől. Gróf Teleki Pál egykori miniszterelnökünkre emlékeztünk nemrég - halálának 100. évfodulója tiszteletére Dunavarsány önkormányzata egy pályázatot írt ki - a nyertessel készült interjú. Közeledik Advent első vasárnapja, amikor Szigetszentmiklóson hagyományosan egész napos rendezvénysorozatra várják a finom falatokat kóstolni vagy karácsonyi ajándékokat vásárolni szándékozó vendégeket - megismerhetik az egész napi programot disznóvágástól gyertyagyújtásig.

2018, november 26
Hanganyag:
2018, november 19
Hanganyag:

November 11-e Márton napja. A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (a mai Szombathelyen) látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint amikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig kitartóan segítette a rászorulókat. Szent Márton kultusza Pannónia területén már a honfoglalás előtt is virágzott. Szent István tisztelete jeléül a zászlaira a hadvezér Márton képét festette. A hagyomány szerint a szent egy álomban sietett a király és az ország védelmére. Így Szent Márton Szűz Mária után szintén az ország patrónusa lett. A Márton-napi liba-lakomáról szóló első beszámoló 1171-ből származik. Szent Márton napján zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. E napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat. Az advent előtti utolsó ünnepi étkezés a Márton-napi lúd evése volt. A szárnyas mellcsontjából a tél időjárását jósolták meg. Megkóstolták az újbort is, mert ennek a mondás szerint Márton a "bírája". Aki Magyarországon Márton éjszakáján álmodik, boldog lesz. Időjóslás is fűződik a naphoz: "Márton olykor fehér lovon jár" - tehát felkészülhetünk a havazásra; "ha Márton lúdja jégen áll, karácsonykor sárban botorkál", vagy "ha jókedvű Márton, kemény lesz a tél". Nagy valószínűséggel erre készülhetünk, mert az időjárás még csak az enyhe ősznél tart, Mártonnak tehát nagyon jó a kedve. Ennyit bevezetésként, következik a tartalomjegyzék. Taksony az első helyszínünk - a képviselőtestület legutóbbi ülésén megtárgyalt ügyekről számolunk be a polgármesterrel készült interjúban. Az Aries szokásos tájékoztatóját hallják ezután, majd a tél, pontosabban a fűtés a témánk - az érdi katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltó szakfelügyelője sorolja el, mire vigyázzunk, mielőtt begyújtunk a kazánokba-kályhákba. A mottó egy napjainkban zajló kampány, amelynek mottója: Ne gyújts, gyűjts! a beszélgetésből kiderül a többi. A szigetszentmiklósi Városi Könyvtár és Közösségi Ház igazgatójának novemberre szóló programajánlatával zárjuk a mai műsort.

2018, november 16
Hanganyag:
2018, november 5
Hanganyag:

79 évvel ezelőtt Budapesten elhunyt Csonka János feltaláló, gépészmérnök, egyetemi oktató. 1852. január 22-én Szegeden született egy kovácsmester hetedik fiaként. Édesapja műhelyében dolgozva, majd az elemi- és a középiskolában elhatározta, hogy műszaki pályára lép. Számos külföldi munkahelyen tanulmányozta a gépgyártást és az erőgépeket. A 27 éves Csonka első komoly alkotása 1879-ben az első magyar négyütemű, vízhűtéses, szelepes vezérlésű motor volt. 1883-ban feltalálta a 3 LE-s, kettős tüzelőanyaggal működő gáz és petróleum motort. 1887-től dolgozott együtt Bánki Donáttal a Ganz gyárban. 1889-ben több közös szabadalmat jelentettek be, s egyben létrejött egy szerződés a Ganz cég és a feltalálók között. Így létrehozták az alapját a hazai belsőégésű motorok gyártásának. Ez évben megalkották a Bánki-Csonka féle "No. 1" jelű motort, amelyen az új porlasztójukkal végeztek kísérleteket. 1893. február 11-én Bánki és Csonka bejelentették a világ első porlasztójára vonatkozó találmányukat. A  műszaki újdonságot az 1900. évi Párizsi Világkiállításon is bemutatták, ahol aranyérmet nyertek vele. 1905. május 31-én gördült ki a Múzeum körúti műegyetem udvaráról az első magyar, Csonka-féle postaautó, ez a nap tekinthető a magyar autógyártás kezdetének. Csonka János a Magyar Automobil Clubnak egyik alapító- és bizottsági tagja volt. 1909-ben maga szerelte össze a 4 LE-s egyhengeres "kisautó"-t, amely már az első hazai kardános gépkocsi volt. Az első magyar személy- és csomagszállító autóbuszt 1910-ben állították üzembe. A járműmotorokon túl Csonka János 1906-1939 között tervezett és épített különféle motoros gépcsoportokat is. Például 1906-ban tervezte meg a 40 LE-s áramfejlesztő motorját, amely a világ első kompresszoros motorjai közé tartozott. A Műegyetem műhelyfőnökeként, 72 évesen, 1924-ben ment nyugdíjba, pihenés helyett azonban egy pinceműhelyt rendezett be, itt dolgozott tovább. 1937-ben megszervezte és átvette a német DKW autógyártó cég képviseletét. 1939. szeptemberében még részt vett a "Csonka János Gépgyár" cégbírósági bejegyzésében. 1939. október 27-én, 87 évesen halt meg. Szigetszentmiklóson egy műszaki szakiskola viseli a nevét. Ennyit bevezetésként, következik a tartalomjegyzék. Mögöttünk október 23-a, előttünk november 4-e: mindkét dátumról hallanak első összeállításunkban. Egészen másféle, mondhatnánk hétköznapi évforduló a témája a következő interjúnak, amely az Aries-szel foglalkozik. A harmadik beszélgetés november 8-hoz kötődik: ekkor lesz a harmadik szigetszentmiklósi pályaválasztási börze és vele párhuzamosan az élelmezési szakemberek konferenciája az Ádám Jenő nevét viselő iskolában. 

2018, november 5
Hanganyag:

Az évfordulónaptárt böngészve kiderül, hogy 143 éve, 1875. október 15-én nyílt meg Budapesten, a mai Blaha Lujza téren a Népszínház. Bizonyára sokan emlékeznek a régi dalra, amely szerint hétre ma várom a Nemzetinél, ott, ahol a hatos megáll. Erről a színházról van szó, mert itt működött 1908-tól a Nemzeti Színház társulata és a díszes épületen rajta maradt a név. Az első, eredeti Nemzeti az Astoria szállóval szemben levő telken állt, valóban a nemzet színháza volt, közadakozásból és közös munkával épült föl Budapest első, kifejezetten magyar nyelvű darabokat játszó színháza.  A telket a Grassalkovich hercegi család adományozta a fővárosnak azzal a szigorú, okiratba foglalt feltétellel, hogy csak és kizárólag színház épülhet azon a helyen, ha valamilyen ok miatt megszűnik az intézmény, a tulajdonjog visszaszáll a családra. Az akkori hatóságok néhány év múlva állítólagos tűzveszélyessége miatt lebontották, valójában egy nagyarányú telekspekuláció volt a háttérben. Ez a bizonyos kikötés a mai napig érvényben van, senki nem vonta vissza, Demszky Gábor azonban a legnagyobb nyugalommal odaadta Soroséknak, itt húzták fel a hírhedté vált CEU, azaz a Közép-Európai Egyetem falait. Jelentkezett is családtag az építkezés megkezdése előtt, természetesen fütyültek rá és a letétben levő okiratra, Soros fontosabb volt Demszky számára. A nagykörút és a Rákóczi út sarkán, körülbelül a mai zebrától néhány lépésnyire tényleg volt egy óra egy oszlop tetején, fiatal és idősebb párok gyakran randevúztak a tövében. Az egykori Népszínház feladata elsősorban a népszínművek és az operett népszerűsítése volt. Vezető színészei között találjuk Blaha Lujzát, ezért viseli a tér az ő nevét. A hatalmas, szép épületet 1965-ben máig tisztázatlan indokokkal felrobbantották. A hivatalos változat szerint az akkor épülő metró alagútja miatt félő volt, hogy megrepednek a falak és összedől az egész. Építészek tucatjai cáfolták akkor és azóta is ezt az elméletet, sokan összefogtak a megmentése érdekében – mindhiába. A Nemzeti társulata tovább költözött a Hevesi Sándor téri kis kamaraszínházba és ott játszottak, míg az első Orbán-kormány idején meg nem nyílt az új Nemzeti Színház. Ennyit bevezetésként, következik a tartalomjegyzék. Tököl az első helyszín: az időszerű ügyekről Hoffmann Pál polgármesterrel készült interjú. Hallhatják az Aries szokásos tájékoztatóját, majd Halásztelekre látogatunk, ahol a Hunyady Mátyás Általános Iskolában az Erasmus-program keretében külföldi diákokat láttak vendégül a magyar diákok - elmondják tapasztalataikat. Vannak hivatások, amelyet soha nem lehet abbahagyni - ilyen az is, ha lelkész valaki. Milyen egy nyugdíjas lelkész élete? A dunavarsányi idősebb Bóna Zoltánné, Gizi néni 38 évi szolgálat után lett hivatalosan nyugdíjas - a többi kiderül a vele készült interjúból.

2018, október 24
Hanganyag:

Október 23-án az 1956-os magyar forradalom kitörésére emlékezünk, azután majd következik november 4-e, a szabadságharc kezdte – ezen a napon hajnalban a szovjet birodalmi tankok visszafordultak a látszat-kivonulásból és lerohanták Magyarországot. Sokféle szempontból elemezték már a történteket, arról azonban sosem esik szó, hogy a harcok a milyen károkat okoztak. Az emberéleteket többé-kevésbé sikerült számba venni, a gazdasági károkat azonban ennyi év távlatából már nagyon nehéz. A Magyarok Világszövetsége sok évvel ezelőtt életre hívta az úgynevezett Iustitia Bizottságot, tudjuk, Iustitia az igazság istennője a mitológiában, amelynek szakértői a fellelhető dokumentumok alapján azt állapították meg, hogy a katonai intervenció annak idején mai értékben körülbelül 50 milliárd dollár kárt okozott épületekben, vasútban, utakban, járművekben, megsemmisült termékekben. A kollaboráns Kádár-kormány természetesen nem vetette fel az orosz kormánynak a jóvátétel fizetését és azóta egyetlen kormány sem. Emlékeznek még? A rendszerváltás előtt nem sokkal Németh Miklós miniszterelnök bevallotta a sokáig titkolt valódi adatot: a teljes magyar államadósság 21 milliárd dollár. Most már alighanem csak történelmi adalék marad a két szám, de azért emlékezzünk erre is. Ennyit bevezetésként és következzék a tartalomjegyzék. Beszámolunk a mögöttünk hagyott héten tartott szigetszentmiklósi képviselőtestületi üléseken hozott határozatokról, majd egy hallgatói kérdésre keressük a választ a közvilágításról. Ezután részt veszünk egy ivókút avatásán, amelyet a bolgár nemzetiségi önkormányzat állíttatott fel a 15 esztendős testvérvárosi kapcsolat tiszteletére. Műsorunk végén a tököli volt szovjet katonai lakótelepre látogatunk, ahol egy új görögkatolikus kápolnát szenteltek fel a Szent Miklós idősek otthonában. 

2018, október 24
Hanganyag: