Üdvözöljük a Lakihegy Rádió weboldalán!

Ma 2018. augusztus. 18. szombat van, Ilona napja.


Itt élünk

Műsorunkban a tököli Zenés Nyári Esték programsorozat egyik koncertjére látogatunk. Legutóbbi alkalommal a Ledina Orkestar nevű formáció szórakoztatta a közönséget. Néhány lelkes helyi fiatal 2016-ban gondolt egyet és megalapította a délszláv dallamokat felvonultató zenekart, amely azóta is rendszeresen koncertezik a térségben. A később táncházzal is kiegészült örömzenélés célja a délszláv muzsika és kultúra képviselete, valamint a tököli rác hagyományok őrzése. A zenekarban megtalálhatóak a balkáni zene sajátos hangszerei, mint például a prím és brács tambura, darbuka, illetve az elengedhetetlen harmonika is. Műsorunkból megismerhetik a Ledina Okestar-t, valamint az általuk játszott szerb, horvát és makedón dallamokat. 

2018, augusztus 13
Tököl
Hanganyag:

Sokszor egy embert is nehéz rábírni arra, hogy egészséges életmódra váltson, nemhogy 8 ezret. Márpedig Kaposi Józsefné, az Ercsi Egészséges Életmód Egyesület elnöke ezt a célt tűzte ki maga elé, a civil szervezet több mint 100 tagjával együtt. Erről a küldetésről beszélgetünk. Hogyan lehet bemutatni az egészséges életmód előnyeit egy óvodásnak és hogyan egy iskolásnak? Mik a 30-as, 40-es korosztály kifogásai? Hány ember életét mentették már meg az ingyenes szűrések?

2018, augusztus 2

Műsorunkban a tököli sportéletről hallhatnak. A nagy múltú Városi Sportkört 1922-ben hívták életre a településen. Azóta számtalan sportolót neveltek a klub kötelékében. Ma már több ág közül is válogathatnak a fiatalok. Labdarúgás, kézilabda, kick-box, ritmikus sportgimnasztika és az utóbbi években a darts szakosztály is megkezdte működését. A sportkörben tisztújítás történt a közelmúltban. Hamar István, egykori válogatott labdarúgó, elnök távozik a posztjáról. Vele és a szintén egykori válogatott kézilabdázóval, edzővel és új elnökkel Márczy Gáborral beszélgetünk a múltról és jövőről. 

2018, július 30
Tököl
Hanganyag:

Adásunkban a dunavarsányi Árpád Fejedelem Általános Iskolába látogatunk. Az idei tanév lezárásával több mint 40 év munkáját fejezte be Tóth Lászlóné, Ági néni és Tóthné Bíró Katalin pedagógusok. A helyi gyermekek példás nevelése és oktatása területén kiemelkedő szakmai munkát végeztek, így nyugdíjba vonulásuk előtt, mindketten átvehették a Dunavarsány Közszolgálatáért Díjat. Az intézménytől és a pályától elbúcsúztak, ám a jövőben sem szakadnak el egykori kollégáiktól, diákoktól és az iskolai élettől. 

2018, július 19
Dunavarsány
Hanganyag:

Tábor körkép

Nem unatkoznak a vakáció idején a gyerekek. Az eddigi tapasztalatok szerint a kaland- és sporttáborokat keresik a legtöbben. Folyamatos és állandó a kereslet a gyerek számára kínált különböző tematikájú nyaralásokra, melyek közül olyanokat is találhatnak a szülők, ahol az egész napos programokat követően délután a csemetéikért mehetnek. Fiúk és lányok körében egyaránt népszerűek a kreativitást igénylő programok. Itt élünk című riportműsorunk ma esti adásában szigetszentmiklósi táborokba látogatunk. Alkotás, öröm, nyári szünet és egyéb táborkínálat. 

2018, július 12
Szigetszentmiklós

Nincs olyan taksonyi, aki ne ismerné a Török házaspárt. Férj és feleség több mint 40 éven keresztül tanított a helyi, mostani nevén Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskolában. Riportműsorunkban Török István, címzetes iskolaigazgató és Török Istvánné Marika néni, sokak kedvenc osztályfőnöke mesél egykori tanítványairól, a pályáról, kezdetekről, az iskolát szépítő példás szülői közösségről és a régi diákéletről. A házaspár néhány évvel ezelőtt befejezte a tanítást, ám a csengőszót még nap mint nap hallják, és rendszeresen elevenítik fel az iskola falai között zajló csodás tanórákat.

2018, július 5
Taksony
Hanganyag:

Összefogott Ercsi Önkormányzata a Százhalombatta Hulladékkommandóval és a rendőrséggel, hogy együtt szorítsák vissza az illegális hulladéklerakást. Ráadásul törvénymódosítást is eszközölnek annak érdekében, hogy aki tiltott helyen rakja le a szemetét és elkapják, keményebb büntetést kapjon, mint amekkorát a jelenlegi jogszabály diktál. Erről beszélgetünk Faragó Dávid őrsparancsnok-helyettessel, Koszta Andreável, a Százhalombatta Hulladékkommandó elnökhelyettesével, Papp György alpolgármesterrel, és Győri Máté polgármesterrel.

2018, június 27

Népzenei találkozót tartottak Dunavarsányban. Itt élünk című riportműsorunk következő adásában a hétvégi eseményről hallhatnak beszámolót. A programon összesen 13 művészeti csoport lépett színpadra. Nemcsak a térségből érkeztek csoportok, hanem határainkon túlról is. Idén első alkalommal látogatott a településre a szerb Szerémség Népdalkör és Tánccsoport. Ma esti adásunkban a többi között szó lesz népzenéről, táncról, hagyományokról és ezek népszerűsítéséről. 

2018, június 22
Dunavarsány
Hanganyag:

Csaknem 20 éve vannak Szentjánosbogarak Taksonyban. Riportműsorunkban a Taksonyért Emlékérem díjas Latinovics Zoltánnal, a dunaharaszti-taksonyi Szentjánosbogár Klub alapítójával beszélgetünk. A közösségépítés és a keresztény hit átadására épülő mozgalom persze nem csak a térséghez köthető. Országszerte több településen működnek klubok, ahol a közösség és a hit a legnagyobb összetartó erő. Évről évre egyre több fiatal csatlakozik a már jól megszokott programokhoz. A nyári tábor vagy éppen biciklitúra az életre szóló élmények színtere is. A tábor vezetőjét, Latinovics Zoltánt több helyi gyermekcsoport ismerhette meg az elmúlt két évtizedben. Műsorunkban a többi között szó lesz útkeresésről, erkölcsi nevelésről és a taksonyi közösség erejéről. 

2018, június 13
Taksony
Hanganyag:

Mai adásunkban az Albert Flórián Alapítvány vándorkiállítására látogatunk. A megnyitót a közelmúltban tartották a tököli Városi Sportcsarnokban, ahol szűk egy hónapon át láthatók az egyetlen magyar aranylabdás futballista személyes tárgyai, valamint pályafutásának relikviái. A sportlegenda élettörténetét tablókról ismerhetik meg az érdeklődők. A kiállítás vitrinjeiben sportpályafutása során szerzett kupáit, vázáit helyezték el. A június 17-ig látogatható kiállítást az aranycipő és az aranylabda is színesíti. A Ferencváros legendás focistájáról lánya, egykori csapattársai és barátai mesélnek. 

2018, június 8
Tököl
Hanganyag: