Üdvözöljük a Lakihegy Rádió weboldalán!

Ma 2018. október. 19. péntek van, Nándor napja.


Itt élünk

„A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket!” - így szól a középkori fohász a honfoglalás előtti időkből, amely a magyar nép harcias természetéről tanúskodik. A honfoglaláskori és annál is korábbi magyarok életmódjukból fakadóan kiváló lovasíjászok voltak. Az íjászat az államalapítás után sem tűnt el Magyarországról. Mindig is voltak könnyűlovas egységek, akik ezt a harcmodort folytatták, például a székelyek és kunok. Az íj egészen a végvári harcok idejéig használatban maradt. Napjainkban sportként él tovább. Mai műsorunkban az íjászatról hallhatnak bővebben egy dunavarsányi házaspár kalauzolásában. Holka Ottó már évek óra űzi az íjászatot, felesége Lovas Kata pedig egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a sporttal. Ez a kevés idő is elegendő volt ahhoz, hogy a közelmúltban Gyulán tartott Világbajnokságon dobogóra állhasson. A kitartó edzések helyszíne leggyakrabban a házaspár kertje. Sport, célok és egy varsányi egyesület alapításának távlati tervei.

2018, október 18
Dunavarsány
Hanganyag:

Itt élünk című riportműsorunk adásában a Taksonyi Dunamenti Fiatal Svábok Egyesületének táncpróbájára látogatunk. A jelenleg 11 néptánccsoporttal működő egyesületbe már egészen pici kortól járnak gyerekek. Az óvodásokon kívül pedig a tizenéves korosztály is gyakran táncra perdül és viszi a település hírnevét a határainkon túlra is. A csoportok tudásának fejlődése egyre gyakoribb meghívásokat eredményezett az elmúlt évtizedekben. Sorra követték egymást a németországi henfenfeldi, raini, langenhorni, dániai, franciaországi és szlovákiai vendégszereplések. Idén pedig kontinenst is váltottak a fiatal táncosok és tanáraik egy egyesült államokbeli és kanadai turné alkalmával. A Dunai Svábok Világszövetségének meghívására a közelmúltban tettek látogatást Amerikában, ahol többállomásos turné keretében csillogtathatták meg tudásukat a taksonyi táncosok. 

2018, október 10
Taksony
Hanganyag:

2017. eleje óta működik Ercsiben a Felvonási tünetek nevű színházi műhely. A helyiekből álló társulat tagjai azon dolgoznak, hogy az előadóművészet eszközeivel fejezzék ki a világhoz való viszonyukat. Ők indították el a városban a Lakásszínházat is, ahol egy idilli parasztházban a színészek már-már kamaraszínházi közelségbe kerülnek a nézőkhöz. A riportműsorban Murzsa Katával, a színházi műhely egyik alappillérével beszélgetünk.

2018, szeptember 26
Hanganyag:

Itt élünk című riportműsorunk következő adásában a jövőre 100 éves Dr. Jónás Andrással és feleségével a 93 éves Milkovics Katalinnal beszélgetünk. Bandi bácsi a mai napig fáradhatatlanul gondozza a kertet tököli otthonukban és teszi azt, amit neje elvár. Szerinte ugyanis a hosszú házasság titka az, hogy a másik kedvére tegyünk. A leghitelesebb e téren pedig az Ő 74. éve tartó kapcsolatuk. A régi magyar nyelvhasználat az 50. házassági évfordulót aranylakodalomnak, a 60. évfordulót pedig gyémántlakodalomnak nevezi. A hetvenedikről már annál kevesebb szó esik a közbeszédben. A tököli házaspár már túl van a 70., vagyis kegyelmi lakodalmán is. Műsorunkban Bandi bácsi és Kati néni mesél a jó házasság titkáról, régi tököli évekről, családról és a világháború időszakáról. 

2018, szeptember 21
Tököl
Hanganyag:

Itt élünk című riportműsorunk következő adásában a dunavarsányi Weöres Sándor Óvodába látogatunk, ahol igen mozgalmasan telt a hétvége. A szombati Bóbita családi napon mind a gyerekek, mind pedig a felnőttek találtak maguknak elfoglaltságot. Felléptek helyi művészeti csoportok, sportbemutatót is láthattak a vendégek, de ezen kívül számos játékban tehették magukat próbára a kicsik és nagyok. A rendezvény jó hangulatban telt, az ovisok és szüleik már reggeltől megtöltötték az udvart. Az esemény céljáról az intézmény vezetője, Varga Beatrix mesél. Ezen kívül hallhatnak egészségnevelésről, mozgásról, boldog óvodáról és az évkezdésről. Élménybeszámolót pedig maguk a főszereplők, a gyerekek tartanak majd. Itt élünk, ma este 19 óra után az FM107 Lakihegy Rádióban!

2018, szeptember 14
Dunavarsány
Hanganyag:

Rácklub, Jorgovani Rác Kórus, Zorica Tánccsoport. Szoros az együttműködés a három közösség között. Az ercsi rácok jelen vannak és lesznek, régi szokásaik és családi neveik kapcsán Ercsi történelmi múltjában, bár fiúörökös hiányában sok családi név kihalt, de még gyakoriak a következők: Ábrahám, Bilics, Burlovics, Bánovics, Bulath, Bosnyák, Csicsics, Gólics, Elcsics, Kurán, Német, Milassin, Rogánovics, Verlics, Versics, Rókás, Matizevics, Bókonics, Búró, Polyák, Gabelics, Árkocsevics, Baczakó, Kokics, Marlyin, Tolnai, Bednanics, Tokics, Viczkó stb. Az Itt élünk c. riportműsorban Marczinkáné Gólics Anitával, a Zorica Tánccsoport vezetőjével beszélgetünk múltról és jelenről, illetve arról, hogy mekkora munkával jár megőrizni az emlékeket.

2018, augusztus 29

Ízelítő a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál dunavarsányi programjaiból

2018, augusztus 23
Dunavarsány
Hanganyag:

Közösségépítés az esélyegyenlőség jegyében
Műsorunkban a taksonyi mozgáskorlátozottakat segítő helyi szervezet munkájába tekinthetünk be. A Mozgáskorlátozottak Közép-magyarországi Regionális Egyesületének Taksonyi Szervezetének titkára a kezdetek óta Lakatos Györgyné Nusi néni, aki többedmagával hívta életre a helyi csoportot. Már lassan 15 éve egy emberként áll a helyi mozgáskorlátozottak és családjuk mögött, elszántan képviseli érdekeiket, megszervezi a rendezvényekre való eljutásukat és céljaik elérése érdekében támogatókat nyer meg és adományokat gyűjt. Áldozatos munkáját 2015-ben Érdemes Polgár Címmel köszönte meg a nagyközség. Mai adásunkban szó lesz a szervezet mindennapjairól, kirándulásokról és segítségnyújtásról. 

2018, augusztus 19
Taksony
Hanganyag:

Műsorunkban a tököli Zenés Nyári Esték programsorozat egyik koncertjére látogatunk. Legutóbbi alkalommal a Ledina Orkestar nevű formáció szórakoztatta a közönséget. Néhány lelkes helyi fiatal 2016-ban gondolt egyet és megalapította a délszláv dallamokat felvonultató zenekart, amely azóta is rendszeresen koncertezik a térségben. A később táncházzal is kiegészült örömzenélés célja a délszláv muzsika és kultúra képviselete, valamint a tököli rác hagyományok őrzése. A zenekarban megtalálhatóak a balkáni zene sajátos hangszerei, mint például a prím és brács tambura, darbuka, illetve az elengedhetetlen harmonika is. Műsorunkból megismerhetik a Ledina Okestar-t, valamint az általuk játszott szerb, horvát és makedón dallamokat. 

2018, augusztus 13
Tököl
Hanganyag: