Üdvözöljük a Lakihegy Rádió weboldalán!

Ma 2018. június. 23. szombat van, Zoltán napja.


Itt élünk

Népzenei találkozót tartottak Dunavarsányban. Itt élünk című riportműsorunk következő adásában a hétvégi eseményről hallhatnak beszámolót. A programon összesen 13 művészeti csoport lépett színpadra. Nemcsak a térségből érkeztek csoportok, hanem határainkon túlról is. Idén első alkalommal látogatott a településre a szerb Szerémség Népdalkör és Tánccsoport. Ma esti adásunkban a többi között szó lesz népzenéről, táncról, hagyományokról és ezek népszerűsítéséről. 

2018, június 22
Dunavarsány
Hanganyag:

Csaknem 20 éve vannak Szentjánosbogarak Taksonyban. Riportműsorunkban a Taksonyért Emlékérem díjas Latinovics Zoltánnal, a dunaharaszti-taksonyi Szentjánosbogár Klub alapítójával beszélgetünk. A közösségépítés és a keresztény hit átadására épülő mozgalom persze nem csak a térséghez köthető. Országszerte több településen működnek klubok, ahol a közösség és a hit a legnagyobb összetartó erő. Évről évre egyre több fiatal csatlakozik a már jól megszokott programokhoz. A nyári tábor vagy éppen biciklitúra az életre szóló élmények színtere is. A tábor vezetőjét, Latinovics Zoltánt több helyi gyermekcsoport ismerhette meg az elmúlt két évtizedben. Műsorunkban a többi között szó lesz útkeresésről, erkölcsi nevelésről és a taksonyi közösség erejéről. 

2018, június 13
Taksony
Hanganyag:

Mai adásunkban az Albert Flórián Alapítvány vándorkiállítására látogatunk. A megnyitót a közelmúltban tartották a tököli Városi Sportcsarnokban, ahol szűk egy hónapon át láthatók az egyetlen magyar aranylabdás futballista személyes tárgyai, valamint pályafutásának relikviái. A sportlegenda élettörténetét tablókról ismerhetik meg az érdeklődők. A kiállítás vitrinjeiben sportpályafutása során szerzett kupáit, vázáit helyezték el. A június 17-ig látogatható kiállítást az aranycipő és az aranylabda is színesíti. A Ferencváros legendás focistájáról lánya, egykori csapattársai és barátai mesélnek. 

2018, június 8
Tököl
Hanganyag:

Két évtizede ápol virágzó kapcsolatot Dunavarsány és Gemmingen. A német testvérváros küldöttsége a közelmúltban tett látogatást a térségben. Az 50 fős delegáció a pünkösdi hosszú hétvégét töltötte itt. A rézfúvósok mellett látogatóba érkezett Kleineisel György, Dunavarsány díszpolgára is, aki már több évtizede lakik Németországban. A két város közötti kapcsolat sokkal régebbi, mint 20 év. Kezdetekkor egy focimeccs apropóján találkozott a két település lakossága. Riportműsorunkban a kapcsolatról, találkozókról, emlékekről, közös élményekről és az évfordulóról hallhatnak. 

2018, május 31
Dunavarsány
Hanganyag:

A mai műsorban Ercsire látogatunk, ahol Szili Istvánné Timike nénit faggatjuk a település helytörténeti érdekességeiről. Mi volt az előnye és mi volt a hátránya annak, mikor még a generációk egy nagy házban éltek együtt? Milyen volt Ercsi a II. világháború előtt és milyen lett utána? Hogyan vezethető vissza évszázadokra egy család története? Ezekre és sok más érdekességre is fény derül a mai műsorban.

2018, május 30

Felvonultatták a nemzetközi ízeket

Mai adásunkban a hétvégi Nemzetközi Gasztronómiai fesztivál étkei közül szemezgetünk. Kultúra és gasztronómia találkozott a Kéktó Szabadidőparkban, ahol a helyi főzőcsapatok mellett Szigetszentmiklós testvérvárosai is elhozták az otthonukra leginkább jellemző ízeket. Bulgáriából, Macedóniából, Németországból, Lengyelországból és Erdélyből érkeztek főzőcsapatok az eseményre. Hosszú évek gyümölcsöző együttműködésének eredménye a fesztivál, amely évről évre egyre nagyobb. Egy csipetnyi jó hangulat, különleges fűszerek, bolgár paradicsom, helyi főzőcsapatok és a nemzetközi konyha remekei. 

2018, május 18
Szigetszentmiklós

Vendégségben a Bonhardt-háznál

Mai adásunkban a tősgyökeres tököli család történetét ismerhetik meg. A Helytörténeti Múzeumként működő tornácos parasztház és a benne élő Bonhardt család számos változást élt meg az elmúlt században. A két világháború közti névváltoztatás őket is érintette, így a család férfi tagjai Szilágyi névre váltottak. Egy azonban mindig is állandó volt: a szőlőtermelés és a borkészítés, amely fontos pillér volt a település gazdaságában. A térségben is meghatározó borkészítésről, családtörténetről, az államosítás megéléséről Gergics Illés és Szilágyi János, a ház egykori lakói, családtagok mesélnek. A parasztház már csaknem 10 éve múzeumként működik, és így vonultatja fel a legérdekesebb tököli tárgyi emlékeket Török Józsefné vezetésével. 

2018, május 10
Tököl
Hanganyag:

Múltidézés a Sünivár Bölcsődében

Mai adásunkban a 60 éves taksonyi intézménybe látogatunk, ahol Mojzes Zsuzsanna bölcsődevezető eleveníti fel a múltat. Jelentős évfordulót tudhatnak maguk mögött a régi és jelenlegi dolgozók, melyet méltóképpen ünnepeltek meg a közelmúltban. Hazánkban 1852 tavaszán nyitotta meg kapuit az első bölcsőde, kormányrendelet pedig 1948-tól írja elő az intézmények létesítését. A taksonyi bölcsőde 1957-ben nyitott és főleg a mezőgazdasági munkát végző családok életét könnyítette meg a gyermekek napközbeni ellátásával. Ekkor még a nyitvatartás is a mezőgazdasági munkákhoz igazodott. Mára nem csak ez, hanem sok minden más is megváltozott. Időutazás, múltidézés, történetek és napjaink kérdései.

2018, május 3
Taksony
Hanganyag:

Ismerős utakon járhatunk Itt élünk című riportműsorunk következő adásában. Kohán József tanár úr, amatőr helytörténész évek óta térképpel a kezében járja a dunavarsányi utcákat régi házak és a hozzájuk tartozó helyi családok élete után kutatva. A mai postásoknak valószínűleg nagy fejtörést okozna egy néhány évtizeddel ezelőtt feladott képeslap kézbesítése. A hatvanas évek előtt nem volt ugyanis mindegy, hogy melyik dunavarsányi kerületbe szánják a küldeményt. Adásunkból kiderül, hogy milyen érdekességeket tartogatnak a varsányi utcák. A régi idők hangulata pedig nem csak így elevenedik meg, hanem akár nóták, versek formájában is az édesapa, Id. Kohán József alkotásaiban. A helyi értéktárat is gazdagító vers- és nótagyűjtemény hűen tökrözi a helyhez kötöttséget, családok történetét, bánatot és boldogságot. 

2018, április 27
Dunavarsány
Hanganyag:

Riportműsorunkban Witzing Mihály taksonyi kosárfonó mester műhelyébe látogatunk. A nyolcvanas években a települési Háziipari Szövetkezetben csaknem 200 kosárfonó dolgozott. Akkoriban évente 2 millió forint értékben készítettek fonott termékeket, amelyek jelentős részét exportra szállítottak. Hiába a sok mesterember, alig akad olyan leszármazott, aki továbbvitte a mesterséget. Misi bácsi, édesapjától a szövetkezet bedolgozójától tanulta a fűzfafonás alapjait. Az első kosarát csaknem 60 éve készítette el és napjainkban – már nyugdíjas korában - is töretlen lelkesedéssel készíti az aranyszínű vesszőből kreált különféle kosarakat. 

2018, április 19
Taksony
Hanganyag: