Üdvözöljük a Lakihegy Rádió weboldalán!

Ma 2018. december. 19. szerda van, Viola napja.


Itt élünk

Új könyvek fedik fel Ercsi múltját. Szili Istvánné: A torony alatt I. és II. kötetét, valamint a most megjelent Rácok Ercsiben c. könyvét mutatták be a közelmúltban az Eötvös József Művelődési Ház és Könyvtárban. Összegyűjtötte nagybátyja, Bublik Ottó kéziratait is, ezekből született a Hármaskönyv Ercsiről c. kötet. Szili Istvánnéval beszélgetünk az Itt élünkben.

2018, december 13
2018, december 6
Taksony
Hanganyag:
2018, november 30
Taksony
Hanganyag:

Ercsire látogatunk, mégpedig a Felvonási Tünetek színházi műhely egyik próbájára. Hétvégén mutatták be Molnár Ferenc: Ibolya c. két részes, zenés vígjátékát, a mai műsorban pedig a kulisszák mögé pillantunk majd. Aki most nem tudott ott lenni az előadáson, nem kell csüggednie, hiszen egy nagyobb turnét követően ismét bemutatják majd a darabot az Ercsiben élőknek. A próbafolyamatról a színházi műhely két vezetőjével, Murzsa Katával és Murzsa Renátával beszélgettem. 

2018, november 22

Itt élünk című riportműsorunk ma esti adásában egy fémkeresővel a kezünkben teszünk sétát a tököli Duna-part egy szakaszán. A folyó alacsony vízállása miatt sorra kerülnek elő érdekes és fontos tárgyak a múltból. Legyen szó akár egy II. világháborús amerikai bombázó roncsdarabjáról vagy éppen a Római Birodalom korából származó ezüst érmekről. Ezeket a "kincseket" mind Tökölön találták az elmúlt hónapok során. 

Régészeti kutatások szinte folyamatosan zajlanak a Duna mentén. Az utóbbi időszak nagy felfedezése volt például a Szigetújfalu területén talált lelet. A révnél folytatott víz alatti felderítések során a limes egy részét is megtalálták, de ugyanitt Árpád kori kolostor, római kori kikötőerőd és bronzkori település is található.

A visszahúzodott Duna medrében Érden is találtak meghatározó leleteket. Itt vélhetően egy a 18. században elsüllyedt hajó kolompja is előkerült. Emellett több ezer pénzérmét, tőröket, lándzsákat, kardokat és ágyúgolyókat tártak fel a szakértők. 

Műsorunkban a Tökölön talált értékekkel ismerkedhetünk meg Szilágyi Tibor és Győri Tibor amatőr kutatók segítségével. 

2018, november 14
Tököl
Hanganyag:

Szoboravató ünnepséget tartottak Dunavarsányban. A Petőfi Művelődési Ház és Könyvtár előtti parkban az elmúlt héten avatták a legújabb alkotást, melyet idén is helyi szobrász készített. A gróf Tisza István egykori miniszterelnököt ábrázoló szobor avatását október 31-én, halálának 100. évfordulóján tartották.

Szintén ezen a napon érkezett a városba a Pest Megyei Értéktár Vándorkiállítása is, amely több mint 200 értéket vonultat fel. A Csepel-sziget is több helyi értékkel büszkélkedhet – a többi között ezekről is hallhatnak Itt élünk című riportműsorunkban.

 

2018, november 9
Dunavarsány
Hanganyag:

Ercsiből jelentkezik az Itt élünk c. riportműsor. Sandi Józseffel, a Berkenye Baráti Kör tagjával találkoztunk a Eötvös-Szapáry kápolnánál, melyet 2 évvel ezelőtt újítottak fel és egy szép őszi napon adtak át. Hosszú ideig siralmas állapotban volt a kápolna, mely előtt egy Ybl Miklós által tervezett obeliszk is található. A Battai útról megközelíthető épület ma már gyönyörű állapotban várja a látogatókat, s bár a rongálásokat sikerül elkerülni a 4 db térfigyelő kamerának köszönhetően, most mégis szembe kell nézni egy újabb kellemetlenséggel: az épületet ugyanis kívül-belül ellepték a poloskák. Erről és persze a kápolna történetéről beszélgetünk Sandi Józseffel a mai műsorban.

2018, október 31
Hanganyag:

Felszentelték a Szent Miklós Idősek és Mozgáskorlátozottak otthonát Tökölön. Mintegy 60 millió forint állami támogatásból újulhatott meg az épület. A többi között szigeteléssel és nyílászárók cseréjével korszerűsítették az idén 21 éves otthont. A munkálatok keretében az intézmény régi kápolnáját is kibővítették. A keddi ünnepi eseményen részt vett Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, aki beszédében az egyházak fontosságát hangsúlyozta. Az ünnepségen beszédet mondott Bóna Zoltán, Szigetszentmiklós és a térség országgyűlési képviselője is. A Csepel-szigeten több mint 3800 főre tehető a görög katolikus vallásúak száma. Az otthon a Krétai Szent András alapítvány fenntartásában működik, ám vallástól függetlenül látja el mind az 50 lakóját.  

2018, október 26
Tököl
Hanganyag:

„A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket!” - így szól a középkori fohász a honfoglalás előtti időkből, amely a magyar nép harcias természetéről tanúskodik. A honfoglaláskori és annál is korábbi magyarok életmódjukból fakadóan kiváló lovasíjászok voltak. Az íjászat az államalapítás után sem tűnt el Magyarországról. Mindig is voltak könnyűlovas egységek, akik ezt a harcmodort folytatták, például a székelyek és kunok. Az íj egészen a végvári harcok idejéig használatban maradt. Napjainkban sportként él tovább. Mai műsorunkban az íjászatról hallhatnak bővebben egy dunavarsányi házaspár kalauzolásában. Holka Ottó már évek óra űzi az íjászatot, felesége Lovas Kata pedig egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a sporttal. Ez a kevés idő is elegendő volt ahhoz, hogy a közelmúltban Gyulán tartott Világbajnokságon dobogóra állhasson. A kitartó edzések helyszíne leggyakrabban a házaspár kertje. Sport, célok és egy varsányi egyesület alapításának távlati tervei.

2018, október 18
Dunavarsány
Hanganyag:

Itt élünk című riportműsorunk adásában a Taksonyi Dunamenti Fiatal Svábok Egyesületének táncpróbájára látogatunk. A jelenleg 11 néptánccsoporttal működő egyesületbe már egészen pici kortól járnak gyerekek. Az óvodásokon kívül pedig a tizenéves korosztály is gyakran táncra perdül és viszi a település hírnevét a határainkon túlra is. A csoportok tudásának fejlődése egyre gyakoribb meghívásokat eredményezett az elmúlt évtizedekben. Sorra követték egymást a németországi henfenfeldi, raini, langenhorni, dániai, franciaországi és szlovákiai vendégszereplések. Idén pedig kontinenst is váltottak a fiatal táncosok és tanáraik egy egyesült államokbeli és kanadai turné alkalmával. A Dunai Svábok Világszövetségének meghívására a közelmúltban tettek látogatást Amerikában, ahol többállomásos turné keretében csillogtathatták meg tudásukat a taksonyi táncosok. 

2018, október 10
Taksony
Hanganyag: