Üdvözöljük a Lakihegy Rádió weboldalán!

Ma 2019. február. 22. péntek van, Gerzson napja.


Itt élünk

2019, február 21
Dunavarsány
Hanganyag:

Adásunkban a Taksony SE-ről hallhatnak. A sportegyesület első csapata a 2018-as futballszezonban feljutott az NB III-as bajnokságba. A fejlődés egyik fontos velejárója a jelenlegi infrastruktúra fejlesztése. Az SE beruházásában a Fő úti Sporttelep újulhat meg a közeljövőben. A labdarúgás taksonyi hagyományáról, a csapat meneteléséről, egyéb sportágakról és a következő mérkőzésről Rácz Ernő, a Taksony Sportegyesület elnöke mesél. 

2019, február 14
Taksony
Hanganyag:

A mai műsorban Ercsi értékeivel ismerkedünk meg, melyekről Kovács Edina, a Helyi Értéktár Bizottság elnöke mesél. A helyi értéktár létrehozásának célja a térség természeti környezetének, szellemi, anyagi, művészeti alkotásainak, hagyományainak összegyűjtése, bemutatása. Egy érték Települési Értéktárba kerülésére bárki tehet javaslatot egy űrlap kitöltésével. Az Értéktár Bizottság a beérkezett javaslatokat megvizsgálja, kategorizálja és javasolhatja az egyes értékeknek a Megyei, illetve a Magyar Értéktárba vételét, azt követően Hungarikummá nyilvánítását. A mai műsorban kiderül, hogy hány érték került be Ercsiből a Fejér Megyei Értéktárba, illetve az iskolások hogy teszik próbára tudásukat a helyi értékekkel kapcsolatban.

2019, február 6

Az e heti műsorban Ercsire látogatunk és közelebbről megismerjük a város többi mint 100 éves múltra visszatekintő sportegyesületét. Az Ercsi Kinizsi SE az elmúlt száz évben is büszkélkedett remek focistákkal, és tehetségben most sincs hiány. Lieber Károlyt, az egyesület edzője beszél majd arról, hogy mi mindent történt az alatt a negyed évszázad alatt, amióta ő itt az edző, mi a helyzet az utánpótlással, és hogy milyen szoros a kapcsolata a játékosaival.

2019, január 30

Értékes város

Folyamatos gyűjtőmunka zajlik a településen. A Dunavarsányi Települési Értéktár Bizottság számos helyi értékkel büszkélkedhet. A munka célja a magyar nemzeti értékek és ezen belül a hungarikumok összegyűjtése, védelme, támogatása és megismertetése, ezzel is erősítve a nemzeti tudatot. Itt élünk című riportműsorunkban Nagyné dr. Csobolyó Eszter, a bizottság elnöke mesél a gyűjtőmunkáról és a település büszkeségeiről. A gyűjtés jó lehetőséget teremt a városok számára, hiszen a helyi értékek továbbjuthatnak a Pest Megyei Értéktárba, majd a nemzetibe és így válhatnak akár hungarikummá is. A megyei értéktár csaknem 200 értékkel büszkélkedhet. Dunavarsány 2018-ban egy nevezetességgel bővítette a sort. Bekerült ugyanis a közelmúltban elhunyt Csobolyó kapitány lovas emléktúrája Baskíriától Dunavarsányig. 

2019, január 23
Dunavarsány
Hanganyag:

Népi játékok, huszárhagyományok, sportélet, zene és tánc. A többi között ilyen témakörökben jelentek meg könyvek az elmúlt évek során Tökölön. A helyi értéktárat is gazdagító kiadványokat a múlt héten tartott Életünk, értékeink című előadás keretében is bemutatta a város önkormányzata. A települési értéktár több mint 130 helyi értékkel büszkélkedhet, melyek egy jelentős részét a Tököllel, illetve tököliekkel kapcsolatos könyvek teszik ki. Itt élünk című riportműsorunk ma esti adásában Tököl büszkeségeiről hallhatnak, köztük arról a népszokásokat, dalokat, játékokat felvonultató kötetről, amelyből a"Szárny-Nyitogató" Alapfokú Művészeti Iskola diákjai tanulnak, illetve a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd és Huszár Hagyományőrző Egyesület képes albumáról is, amely nagyapáink-dédapáink katonai múltját, illetve a honvéd és huszár hagyományok megőrzését népszerűsíti. 

 

2019, január 16
Tököl
Hanganyag:

Nemrég mindenki megcsodálhatta az adventi szoborcsoportot a Szent Anna templom előtt ünnepi díszbe öltöztetett taksonyi téren. A faragott szobrokat a 2014-ben Taksonyért Emlékéremmel jutalmazott Irzsik Miklós, fafaragó és festőművész készítette. Műsorunkban hallhatnak a Beregszászról származó művész életéről, hitről és a fából készült alkotások megszületéséről. 

2019, január 10
Taksony
Hanganyag:

Ünnepi készülődéssel telt a karácsonyt megelőző utolsó hétvége Dunavarsányban is. Az adventi gyertyagyújtás alkalmából számos programmal várták a látogatókat a Petőfi Művelődési Ház előtti parkban. A Dunavarsány-Délegyháza Önkéntes Tűzoltóegyesület jóvoltából idén is felkerültek a díszek a város karácsonyfájára.

2018, december 31
Dunavarsány
Hanganyag:

Helyi közösségekkel, kézműves termékek vásárával és a nemzetiségek énekcsoportjainak előadásával készültek a karácsonyra Tökölön. A hétvégén tartott hagyományos adventi rendezvényen fellépett a Rác Férfikórus, a helyi fiatalokból álló Ledina Orkestar, a Komsije Népdalkör, a Sváb Hagyományőrző Énekegyüttes és a Benetton Akusztik is ünnepi dallamokat varázsolt a Piac térre. Itt élünk című riportműsorunkban a fellépők mesélnek a készülődésről és az elmúlt egy évről. 

2018, december 19
Tököl
Hanganyag:

Új könyvek fedik fel Ercsi múltját. Szili Istvánné: A torony alatt I. és II. kötetét, valamint a most megjelent Rácok Ercsiben c. könyvét mutatták be a közelmúltban az Eötvös József Művelődési Ház és Könyvtárban. Összegyűjtötte nagybátyja, Bublik Ottó kéziratait is, ezekből született a Hármaskönyv Ercsiről c. kötet. Szili Istvánnéval beszélgetünk az Itt élünkben.

2018, december 13