Üdvözöljük a Lakihegy Rádió weboldalán!

Ma 2018. március. 20. kedd van, Klaudia napja.


Itt élünk

A Lakihegy Rádió Ercsivel kötött együttműködésének köszönhetően március elseje óta a város képviselő-testületének döntéseiről, a legfrissebb programkínálatokról, illetve egyéb hasznos információkról is értesülhetnek hallgatóink. Győri Máté polgármester mutatja majd be a települést, annak értékeit, szépségeit, de beszél majd a városvezetés előtt álló feladatokról is. Milyen tévhitek élnek a köztudatban Ercsiről? Milyen egy polgármester munkája? Miért jó, ha valaki ismeri a közvetlen környezetében élőket? Életképek egy több mint 8 ezer fős város mindennapjaiból.

2018, március 14
Hanganyag:

Mai adásunkban tököliek mesélnek a málenkij robotról. A második világháborút követő években sok német vezetéknevű érezhette magát veszélyben. Tökölről összesen hat fiatalt hurcoltak el jóvátételi munkára a Szovjetunió területére. A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából a városban is megemlékeztek azokról, akiket kellemetlenség ért a kommunizmus éveiben, vagy szovjet kényszermunkatáborba vittek. A tököli értéktár archívumának jóvoltából hallhatnak Fechtl Borbála, egykori helyi lakos elhurcolásáról és hazaérkezéséről, valamint azokról, akik nem térhettek haza családjukhoz. 

2018, március 8
Tököl
Hanganyag:

A hűséget ünnepelték a szigetszentmiklósi házaspárok. A Házasság hete országos rendezvénysorozatot minden évben Szent Bálint napjához kötődve rendezik meg a városban. A február 22-én tartott Hűség Napján valamennyien megerősíthették fogadalmukat a Polgármesteri Hivatal házasságkötő termében. Az esemény beszélgetéssel is telt, hiszen a házasság hetének arcai, a program nagykövetei Zámbori Soma, színész és felesége, dr. Fazekas Rita avatták be a közönséget egy 18 éves kapcsolat mélypontjaiba és legboldogabb időszakaiba. Mai adásunkban szó lesz párkapcsolatról, családról, de ezen kívül a múltba is visszatekintünk és az is kiderül, hogy régen hogyan tartották a szigetszentmiklósi esküvőket.

2018, február 28
Szigetszentmiklós

Egy élet munkáját díjazták. A tököli képviselő-testület számos elismerést adományozott a városhoz kötődő, helyben dolgozó szakembereknek. A hétvégi eseményen három kategóriában köszönte meg a városvezetés a helyiek munkáját. Számos emlékérmet osztottak ki és többen vehettek át életműdíjat is. A Művelődési Központban tartott ünnepségen a többi között felkészült tanárokat, orvosokat, fiatalokat és olyan közösségvezetőket is díjaztak, akik tevékenységükkel hozzájárulnak Tököl színes kulturális és sportéletéhez. A legrangosabb elismerések sorát a díszpolgári cím követett, melyet Halász László, a Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója, a Tököli Délszláv Nemzetiségi Együttes vezetője vehetett át. Adásunkban összefoglalót hallhatnak az eseményről és megismerhetik azokat, akikre büszkék lehetnek a tököliek. 

2018, február 23
Tököl
Hanganyag:

A dunavarsányi Kalamajka Néptáncegyüttes a közelmúltban szervezte meg első népzenei és néptánctalálkozóját, melyen a térség valamennyi táncoslábú csoportja részt vett. Szorgosan telnek a hétköznapok az együttes háza táján, hiszen már közel 10 éve minden héten megtartják szokásos próbáikat a Petőfi Művelődési Ház és Könyvtárban. Adásunkból megismerhetik az alapító házaspárt, akik többedmagukkal indították útjára a csapatot. Rajtuk kívül betekintünk a művészeti vezető munkájába és a táncok mögött lapuló komoly erőfeszítésekről is szót ejtünk. 

2018, február 14
Dunavarsány
Hanganyag:

Egy átlagos magyar felnőtt közel 250 gramm tejet és tejterméket fogyaszt naponta a félliteres ajánláshoz képest. Felmérések szerint a vásárlók nagy része csökkentett zsírtartalmú tejet vesz le a boltok polcairól, szemben a 2,8-as zsírtartalmú tejjel. Továbbra is kevesen vásárolnak termelői tejet, holott ennek minősége sokkal megbízhatóbb. A lesújtó adatok ellenére örömre ad okot, hogy a taksonyi óvodások helyi tehenek tejét fogyasztják a reggelihez minden nap. Ellátogatunk a Taksony határában található tehenészetbe, melynek tulajdonosa Halász János kalauzol körbe minket a közel 300 állatot számláló telephelyen. Szó lesz magyar tejről, állattartásról és sok év munkájáról Taksonyban. 

2018, február 8
Taksony
Hanganyag:

Meghatározó gyermekkort töltött Dunaharasztin Amrita Sher-Gil magyar-indiai származású festőnő. Hazánkban életművét kevésbé ismerik, de Indiában a 20. század egyik legnagyobb modern festőjeként tartják számon. Amrita Dalma Sehr-Gil 1913 január 30-án született Budapesten. Magyar nevet azért kapott, mert édesanyja Gottesmann Mária Antónia - Baktay Ervin testvére - fontosnak érezte a magyar kultúra továbbörökítését. Amrita rövid életének majd egyharmadát töltötte Magyarországon. Beszélni magyarul tanult meg, meséken és népdalokon nevelkedve ezek indították meg színes rajzi fantáziáját. Gyermekkori "korrektora" nagybátyja, az eredetileg festõnek tanult, késõbb indológus Baktay Ervin volt, akivel szakmai kapcsolata késõbbi magyarországi látogatásai során és Indiában is meghatározó volt számára. Riportműsorunk adásában a festőnő életéről és családjáról hallhatnak. 

2018, február 1
Dunaharaszti
Hanganyag:

Kérésre érkeznek a kéményseprők. Egy törvénymódosítás értelmében januártól már nem keresik fel a lakókat, és nem hagynak értesítőt a kéményseprők. Az egylakásos épületek tulajdonosai az általuk használt tüzelő-, fűtőberendezés fajtájától függően évente, vagy kétévente továbbra is ingyenesen, a nekik megfelelő időpontban maguk igényelhetik a kéményseprő-ipari ellenőrzést. Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője beszél a változásokról, valamint hasznos tanácsokat hallhatnak a térségben dolgozó kéményseprőtől, Erdélyi Bélától.

2018, január 24
Térség
Hanganyag:

Harangszóra is érkezhetne Itt élünk című riportműsorunk adása, de ez egyelőre még várat magára. A Tököli Református Missziói Egyházközség a közelmúltban szert tett régóta várt harangjára. A hívek, az önkormányzat és a helyiek támogatásának köszönhetően a Reformáció 500. évfordulóján megérkezett a templom tornyába a harang, amely a tavaszi szentelése után gyakran megkondul majd a városban. A harang tehát még pihen, ám az Egyházközség új lelkipásztora minden igyekezetével azon van, hogy megismerje a tökölieket. Következő adásunkban bemutatkozik Horváth Dániel, aki korábban Dunaharasztin élt családjával, Szigetszentmiklóson végezte a gimnáziumot, az egyetem elvégzése után pedig Budán teljesített szolgálatot. A fiatal lelkipásztor a Csepel-szigeten újra otthonra talált.

2018, január 18
Tököl
Hanganyag:

Műsorunkban látogatást teszünk a Dunavarsányi Olimpiai Központban. Az edzőtáboráról híres Dunavarsányban 2014-ben a Mekler László Ifjúsági és Turisztikai Sportegyesület kereteiben elindulhatott a kajak-kenu szakosztály, melyet a korábbi kétszeres ifjúsági világbajnok kenus Németh Szabolcs vezet. A kezdeti nagy tervek hamar kézzel fogható eredményeket hoztak. A mostanra csaknem 100 főt számláló szakosztály sportolói sorra érnek el sikereket. A fiatal büszkeségek táborát erősíti Fejes Dániel és Simon Sebestyén, akik a 2017. szeptemberében Dél-Afrikában zajló világversenyen szereztek világbajnoki címet. Edző és tanítványok mesélnek sport iránti elhivatottságukról és a további tervekről. 

2018, január 10
Dunavarsány
Hanganyag: