Üdvözöljük a Lakihegy Rádió weboldalán!

Ma 2019. május. 21. kedd van, Konstantin napja.


Itt élünk

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy dunavarsányi anyuka, aki gyermekei születése után meseírásba kezdett. Molnárné Szabó Veronika és családja életében a mesélésé a főszerep mindennap. A meseíró kezdetben csak blogjában tárta a nagyközönség elé az írásait, mostanra viszont már egy könyv is kapcsolódik a nevéhez. Aranyosi Ervin költő és Molnárné Szabó Veronika közös kötetet jelentetett meg "Tanulságos mesék prózában és versben" címmel. Itt élünk című riportműsorunk ma esti adásában az alkotó mesél indíttatásról, írásról és a mese fontosságáról. 

2019, május 16
Dunavarsány
Hanganyag:

A közeljövőben felszentelik a taksonyi Marestli-tó partján megépült Békesség Házát. A templom, amely közösségi házként is funkcionál majd példás összefogás eredményeképpen épült meg. A templom létrehozásában jelentős anyagi segítséget nyújtott Magyarország kormánya, a térségben élők és az önkormányzat. Az első istentiszteletet már márciusban megtartották, a felszentelés pedig május végén várható. Itt élünk című riportműsorunk adásában Stefán Attila, a Taksonyi Református Missziói Egyházközség lelkésze mesél az előkészületekről, az építkezésről és mutatja meg büszkén a baba-mama szobával, konyhával és lakószobával rendelkező új református templomot. 

2019, május 10
Taksony
Hanganyag:

"Nemzetiségünk a jövőnk"

Újabb alkalommal jelentkezett a taksonyi Pár-beszéd rendezvénysorozat . Ezúttal Szabó Imréné, született Kreisz Katalin, 1972-ben megírt diplomamunkájáról és annak generációkat átívelő hatásáról volt szó. A "Die Siedlungsgeschichte von Taksony" című könyv, amely Kreisz Mátyásnak köszönhetően jelent meg hűen mutatja be a múltat, hagyományokat és a település hétköznapjait. Az eseményen szerző mellett megszólaltak egykori tanítványok, munkatársak, akik a legendás tanítóra emlékeztek vissza. Itt élünk című riportműsorunk következő adásában valamennyien mesélnek majd Kati néni munkásságának sokszínűségéről és jelentőségéről. Kiderül az is, hogy a németországi Rain testvértelepülésen hogyan fogadták az egykor kitelepített családok leszármazottai a kiadványt, és az is, hogy Taksony hogyan lett főszereplő a német nyelvoktatásban. 

2019, április 23
Taksony
Hanganyag:

Itt élünk című riportműsorunk ma esti adásában bemutatkoznak a tököli nevelési intézmények. Minden évben megtörténik ez a bemutatkozás az érdeklődő szülők előtt, hiszen a beiratkozások közeledtével rengeteg kérdés érkezik a neveléssel, programmal és egyéb lehetőségekkel kapcsolatban. Műsorunkban megismerhetik a Hagyományőrző, Napsugár, Horvát, Szivárvány óvodákat és a Városi Bölcsődét. A választást megkönnyítendő, képet kaphatnak a legfrissebb felújításokról, tervekről és nyílt napokról.

2019, április 11
Tököl
Hanganyag:

Helyi írókat, költőket, festőket és szobrászokat ismerhet meg közelebbről a nagyközönség. A közelmúltban jelent meg az I. Dunavarsányi Művészeti Antológia című kiadvány, amely a városban élő és alkotó művészeket mutatja be az olvasóknak. Itt élünk című riportműsorunkban a könyv szereplőiről Dr. Kun Lászlóné, a Petőfi Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója beszél majd. A műsorból megismerhetik a kiadvány egyik szereplőjét Hutóczki Vivien festő-restaurátort. A fiatal művész kezei között már számos alkotás újjászülethetett. Az alkotásról mostani munkájának helyszínén, Alsónémediben mesélt.

2019, április 4
Dunavarsány
Hanganyag:

A mai műsorban az Ercsi Vízisport Egyesület telephelyére látogatunk és Karcza László egyesületi elnök segítségével ismerkedünk meg a többi között a hajóépítés rejtelmeivel. Kiderül az is, hogy mi a közös a kenuban és a golyóálló mellényben, illetve hogyan lehet felismerni a profi kenusokat. Az egyesület nem csak szűkebb környezetünkben, a Dunán, hanem országszerte folytat tevékenységet, rendezvényeiken és túráinkon pedig már több száz érdeklődő és szimpatizáns vett részt.

2019, március 27
2019, március 25
Taksony
Hanganyag:

Térségi riportműsorunk az Itt élünk mai adásában tavaszi nagytakarításra készülünk. A korábbi évek sikereire alapozva Tököl is csatlakozik a Te Szedd! akcióhoz, melynek keretében az általános iskola tanulói, a város lakossága és civil szervezetek kezdenek közös takarításba. A város több területén is összegyűjtik az illegálisan lerakott hulladékot: gépi erővel a Barackos utca - Szentmiklósi út környezetéből, az önkormányzat munkatársai segítségével a Pesti út-, Csépi út- és a Komp felé vezető út külterületi szakaszáról, a Tököli Gazdák Vadásztársasága jóvoltából a Parkerdő út végéről, illetve az erdőt övező földutak környezetéből. A hulladék gyűjtéséhez szükséges zsákok és kesztyűk a találkozási pontokon vehetők majd át szombaton. Az előttünk álló szűk egy órában még többet megtudhatnak az akcióról, és kiderül az is, hogy mit lehet kezdeni az illegális hulladéklerakókkal. 

2019, március 20
Tököl
Hanganyag:

A Kis-Duna Menti Praxisközösség Szigetszentmiklós, Dunavarsány, Dunaharaszti és Majosháza nyolc, alapellátást nyújtó orvosainak részvételével alakult meg a közelmúltban. A formának köszönhetően a betegeknek lehetőségük nyílik majd részt venni prevenciós rendeléseken. A betegségek megelőzésére előadások és különböző programok során is felhívják a térségben élők figyelmét.
A közösség megalakulásával elindult a Kezeld jól tréningsorozat is, amely lehetőséget teremt a családok számára, hogy a hétköznapokban jelentkező problémáik megoldásában szakmai segítséget kapjanak. Minden alkalommal más témakörben tartják a tréningeket. Eddig az iskolakezdés, a gyermekkori hiszti és legutóbb a stressz hatékony kezelésének kérdései kerültek reflektorfénybe.
Itt élünk című riportműsorunk ma esti adásában a tréning vezetője Boros-Major Gréta, dunavarsányi pszichológus mesél a tréninsorozatról, és szolgál hasznos tanácsokkal a stressz kezelését illetően.
Dr. Békássy Szabolcs, a Kis-Duna Menti Praxisközösség szakmai vezetője, Dunavarsány alpolgármestere pedig a betegellátást érintő elképzelésekről beszél.

2019, március 7
Dunavarsány
Hanganyag:

Térségről készült alkotások, a térség művészeitől. Rendhagyó kiállítást nyitottak meg a szigetszentmiklósi Városi Galériában. A kiállítótér falait ezúttal változatos műalkotások foglalják el. Hoffman Pál, Tököl polgármesterének gyűjteményét láthatják az érdeklődők a március 20-ig. Itt élünk című riportműsorunk ma esti adásában Hoffman Pál mesél a térséghez kötődő alkotásokról.

2019, február 28
Tököl
Hanganyag: