Üdvözöljük a Lakihegy Rádió weboldalán!

Ma 2019. július. 23. kedd van, Lenke napja.


Itt élünk

Újabb könyv fedi fel Ercsi múltját. A városban Párhuzamok címmel jelenik meg kötet a II. világháború kitörésének 80. évfordulója alkalmából. A könyvet Szili Istvánné, a Szapáry Péter Honismereti Szakkör alapítója lektorálja, vele beszélgetünk az Itt élünk c. riportműsorban. Szó lesz Ercsi II. világháborús ostromáról, az öregek történeteiről, illetve azokról, akik korábban Szili Istvánnéra bízták az események leírását.

2019, július 17

Közös nyelv a hagyományok őrzése. Csaknem 20 országból érkeznek tánccsoportok a térségbe a 26. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztiválra. A többnapos esemény központja Százhalombatta, Tököl  és Szigetszentmiklós. Mára a térség legkiemelkedőbb kulturális programja a Summerfest, mely az augusztus 12-ei héten kezdődik.  A szervezők fő célja a népi kultúra bemutatása, népszerűsítése és terjesztése. Itt élünk című riportműsorunkban a fesztivál tököli történetéről hallhatnak. Halász László, a Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója, a program szervezője az idei programkínálat egy részét is elárulja. Szó lesz még a Tököli Délszláv Együttesről, illetve szót ejtünk egy kiadványról is, amely a tököli kulturális életet foglalja össze.

 

2019, július 11
Tököl
Hanganyag:

Riportműsorunk adásában az Egyesült Államokból nemrég hazatért Gergics Józsefné, Mária néni mesél az elmúlt évtizedekről. Mária néni tősgyökeres tököli családból származik, a szülei is a településen éltek. Édesapját a világháborúban vesztette el. Ezt követően megismerkedett és összeházasodott férjével Gergics Józseffel, aki 1956-ban gépkocsivezetőként dolgozott a Csepel Autógyárban. A férj a forradalom eseményei során számos alkalommal segédkezett, és vitte a sebesült fiatalokat autóval kórházba. A segítségnyújtás akkoriban elegendő volt ahhoz, hogy neki is menekülnie kelljen az országból. Öccsével együtt először Ausztriában húzták meg magukat, majd hajóra szálltak és egészen Amerikáig utaztak. Mária néninek két gyermekkel kellett Tökölön maradnia. Rendszeres házkutatásokat, rendőrségi kihallgatásokat kellett megélnie. Éveken keresztül csak levélben érintkezhettek egymással, majd 12 év után engedélyt kapott arra, hogy meglátogassa férjét. A látogatást hamarosan a kiköltözés követte...

2019, június 26
Tököl
Hanganyag:

Itt élünk című riportműsorunk adásában folytatjuk azon beszélgetéseink sorát, amelyben Taksony kitüntetettjei szólalnak meg. Ezúttal Barna Tamás, a Szent Anna Katolikus Egyházközség világi tanácsának elnöke mesél hitről, a templomot érintő eddigi fejlesztésekről, közösségekről, a település első írásos említésének 750. évfordulójáról, illetve ennek kapcsán a júliusi Szent Anna napi búcsú programjairól. Barna Tamás 2017-ben kapta meg a település legmagasabb kitüntetését, a Taksonyért Emlékérmet. Életében meghatározó szerepet játszik a keresztény hit és értékrend, amely mások önzetlen segítése ösztönzi. Hogy hogyan teszi mindezt, az adásunkból kiderül.

2019, június 22
Taksony
Hanganyag:

Átadták a felújított Napfény Óvodát Ercsiben. Az elmúlt időszakban komoly korszerűsítésen esett át az intézmény. Az óvoda épülete új színt, új szigetelést kapott, korszerűsítették a fűtésrendszert, illetve egy 100 nm-es napelemparkot alakítottak ki az udvaron. A számítások szerint a fejlesztések 3 millió forinttal csökkentik majd az éves energiaköltséget. 

2019, június 17

Ehető virágok bemutatóján és kóstolóján vehettek részt az érdeklődők a Dunavarsányi Napok rendezvénysorozathoz kapcsolódva. A múlt heti programot a Kertbarát Klub és a kézimunka szakkör közösen szervezte. Ehető virágokkal telt meg a falumúzeum Halmos Monika, gasztrobotanikus, food stylist és a Rózsakunyhó Alkotóműhely alapítója jóvoltából. Itt élünk című riportműsorunkban az ehető virágok szakértője mesél a virágok nyújtotta ízekről. Szót ejtünk a legnépszerűbb virágokról, fogásokról és allergiáról. Az évszakhoz kapcsolódva hasznos tanácsokkal segítik az érdeklődőket a kertbarátok. Szó lesz a csaknem 700 éves vadkörtefáról, amely a település határában található, elhangzik néhány tanács a virágültetéssel kapcsolatban, és kiderül, hogy milyen programok várnak a kertbarátokra. 

2019, június 6
Dunavarsány
Hanganyag:

Ercsiben közel 1 évvel ezelőtt kezdtek komolyabb intézkedéseket tenni az illegális hulladéklerakás megakadályozásáért. A város Képviselő-testülete létrehozott egy munkacsoportot, amely ezen felül a közbiztonság javításáért is felel. Az Itt élünkben Ercsi aktualitásairól beszélgetünk Győri Máté polgármesterrel, Papp György alpolgármesterrel, és Górics Ildikóval, a Pénzügyi, Fejlesztési és Közbiztonságért Felelős Bizottság elnökével. Kiderül, hogy milyen eredményeket értek el az illegális szemétlerakók felszámolásáért folytatott harcban, milyen a városban élők biztonság érzete, és milyen pályázattal csalogatják a városba a hiányszakmák képviselőit.

2019, május 30

Pünkösdi Népdalünnep és Népzenei Versenyt szervezett a tököli Szárny-nyitogató Alapfokú Művészeti Iskola a napokban. A megmérettetésre a térség számos intézményéből érkeztek lelkes fiatalok, hogy nagyközönség előtt mutassák meg mit tudnak. Itt élünk című riportműsorunkban szó lesz az eseményről, a művészetoktatásról, zenéről, táncról és a lehetőségekről.

2019, május 24
Tököl
Hanganyag:

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy dunavarsányi anyuka, aki gyermekei születése után meseírásba kezdett. Molnárné Szabó Veronika és családja életében a mesélésé a főszerep mindennap. A meseíró kezdetben csak blogjában tárta a nagyközönség elé az írásait, mostanra viszont már egy könyv is kapcsolódik a nevéhez. Aranyosi Ervin költő és Molnárné Szabó Veronika közös kötetet jelentetett meg "Tanulságos mesék prózában és versben" címmel. Itt élünk című riportműsorunk ma esti adásában az alkotó mesél indíttatásról, írásról és a mese fontosságáról. 

2019, május 16
Dunavarsány
Hanganyag:

A közeljövőben felszentelik a taksonyi Marestli-tó partján megépült Békesség Házát. A templom, amely közösségi házként is funkcionál majd példás összefogás eredményeképpen épült meg. A templom létrehozásában jelentős anyagi segítséget nyújtott Magyarország kormánya, a térségben élők és az önkormányzat. Az első istentiszteletet már márciusban megtartották, a felszentelés pedig május végén várható. Itt élünk című riportműsorunk adásában Stefán Attila, a Taksonyi Református Missziói Egyházközség lelkésze mesél az előkészületekről, az építkezésről és mutatja meg büszkén a baba-mama szobával, konyhával és lakószobával rendelkező új református templomot. 

2019, május 10
Taksony
Hanganyag: