Köszöntöm a hallgatókat és köszönöm, ha velünk tartanak az óra további részében. 2025. május 11-én, vasárnap kora délután, a hétfőn este 8 órakor kezdődő ismétlés idején, ezen kívül pedig a hangos archívum jóvoltából bármikor közérdekű magazinunk, a Mozaik XVII. évfolyamának 19. számát hallgathatják meg, a szerkesztő-műsorvezető, Haeffler András vagyok. Május 8-án egy nevezetes dátumot léptünk át: akkor volt a Fagyinap, amelyet 2013 óta tartunk nyilván. Miért akkor? Mert ez a dátum hasonlít a legjobban a fagylaltra: a május, a római V-össel, azaz V betűvel jelzett hónap "V"-je a lefelé keskenyedő tölcsérre, a 8-as pedig két egymásra rakott gombócra emlékeztet. Vajon milyen fagyit evett, aki ezt kitalálta? Egy kis fagylalt-történelem következik. Az első ilyen finomságot több ezer éve készítették először: az ókori kínai uralkodók számára: a mézzel ízesített gyümölcslevet hóval és jéggel hűtötték, így szolgálták fel. A mai értelemben vett fagylaltot egy palermói cukrász találta fel Európában 1672-ben. Erdélyben 1753-ban jelent meg az első olyan szakácskönyv, amely már fagylalt-receptet és készítési eljárást is tartalmazott”Epervíz avagy jeges lév-forma” címmel. A fagylalt a XIX. században vált igazán népszerűvé, amikor megnyíltak az első cukrászdák, amelyek a hölgyek kedvelt találkozóhelyeivé váltak, és itt már árusítottak fagylaltot is. Ekkor még elég drága nyalánkságnak számított a fagyi, ezért ha egy fiatalember el akarta csavarni a választottja fejét, meghívta egy drága jeges édességre. Az első fagyikat még jéggel, vízzel készítették, leginkább a mai szorbetre hasonlítottak, valójában hűtött gyümölcskocsonyák voltak. A ma is ismert fagylalt akkor jött létre, amikor először adtak hozzá tejet, tejszínt. A mai fagylalt elnevezés csak nagy sokára honosodott meg a magyar nyelvben. Hívták jegeczedett tejhabnak, fagyosnak, hideg nyalatnak. És vajon mi lehetett a spanyol tekercs? Hát persze, hogy a tölcsér, amit 1903-ban szabadalmaztattak. Az első fagyigépek kézi hajtásúak voltak, amit többnyire az inasok, vagy a nyalánkságukért dolgozni is hajlandó gyerekek hajtottak. A jéggel bélelt tartályban egy kisebb forgott, benne az édes masszával. Az első hazai fagylaldát a pesti belvárosban nyitotta bizonyos Peter Fischer. Feljegyezték, hogy a kioszk tucatnyi fagylaltja közül például Deák Ferenc különösen a gránátalma ízűt szerette. A XIX. század első harmadában már Pesten és Budán is árusítottak fagylaltot, népszerűsége máig töretlen akkor is, ha a korszerűnek mondott recept már így hangzik: „Végy egy zacskó fagylaltport, töltsd be a gépbe, öntsd fel vízzel, majd kapcsold be.” Szerencsére a szaporodó fagylalt-fesztiválok, versenyek egyre inkább visszahozzák a gondos kézzel, jó ízléssel készített igazi édes csemegéket. Szigetszentmiklóson is kapható belőlük több helyen – érdemes valamennyit végig kóstolni. Ennyit bevezetésként, következik a tartalomjegyzék. Mozgalmas volt a mögöttünk hagyott hét: kedden és csütörtökön fontos ügyekben voltak sajtótájék: kedden Ukrajna, csütörtökön a fogyasztóvédelem volt napirenden. Az utóbbi kérdőíve a fogyved.kormany.hu oldalon tölthető ki május 25-ig. Pénteken Szigetszentmiklóson rendkívüli, nyílt képviselőtestületi ülés lett volna egyetlen napirendi ponttal, de rögtön az elején zártra változott a minősítés, ezért nem beszélhetünk róla, viszont Gyurcsik József képviselő úr elmondta, szerinte miért nem jó a sok rendkívüli ülés. Hétvégi látnivalókat ajánlunk ezután a Csepel-szigetiek figyelmébe – érdemes kihasználni a közeli lehetőségeket. Ez a kínálat, hasznos és szórakoztató rádiózást kívánok minden kedves hallgatónknak!
Márkafüggetlen szigetszentmiklósi szakszerviz, Gyári és utángyártott alkatrész, Karosszéria - Fényezés, Vizsgáztatás, Biztosítási ügyintézés.
A társaság elődje 2006-ban hat SEAT márkakereskedő, valamint Volkswagen, $koda és SEAT márkaszerviz összefogásával alapult.
A cég az autókereskedelem kiszámíthatatlansága miatt a szerviztevékenységet kívánta fejleszteni. Márkaszervizként immáron magánszemélyeken túl a flottakezelők igényeinek kiszolgálására is képes volt hangsúlyt fektetni.
Napjainkban ez az összefogás egy olyan társasággá fejlődött, amely az ágazaton belül megkerülhetetlenül, átlagon felüli lehetőségeket teremtett a versenyképesség biztosításával a kereskedelem és szolgáltatás területén egyaránt.