Most szól MOST SZÓL A RÁDIÓBAN: -
Naptár ikon
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán napja van.
Logo
Műsor ikon
MOST ADÁSBAN: Süss fel tegnap! Lakihegy Rádió
Közérdekű és szolgáltató magazin 2023. július 16.
Elválasztó
LAKIHEGY RÁDIÓ - HELYBEN VAGYUNK
Elválasztó
2023-07-16

Köszöntöm a hallgatókat és köszönöm, hogy hőség ide, frontátvonulás oda, kitartóan figyelik műsorainkat ébredéstől elalvásig. 2023. Aratás vagy Áldás hava, azaz július 16-án, vasárnap ebéd után és az ismétléskor, hétfőn este 8 órától közérdekű és szolgáltató magazinunk, a Mozaik XV. évfolyamának 28. számát hallják, a szerkesztő-műsorvezető, Haeffler András vagyok. Július 17-én éppen 92 esztendeje, hogy Endresz György pilóta és Magyar Sándor navigátor, Justice For Hungary (Igazságot Magyarországnak) feliratú repülőgépükkel első magyarként (a világon tizenötödikként) átrepülték az Atlanti-óceánt. 13 óra 50 perc alatt, átlagosan 250 kilométer/órás átlagsebességgel ők jutottak el leggyorsabban Amerikából Európába, és ők repültek legtovább kontinens fölött. Az előzmények: 1930 elején lord Rothermere angol sajtómágnás 10 ezer dollárt ajánlott fel annak a magyar pilótának, aki elsőként repül Amerikából Európába. Egy Lockheed-Sirius repülőgépet vettek: ez a Lindbergh kérésére tervezett kétüléses gép 460 lóerős motorjával korának egyik legsikeresebb, hosszú távú repülésre is alkalmas gépe volt. Az oldalán díszelgő felirat, a Justice for Hungary a trianoni békediktátum igazságtalanságára hívta fel a nemzetközi figyelmet. A rekordereket, akik 26 óra 20 perc alatt 5770 kilométert tettek meg, július 20-án tízezrek ünnepelték a Budapesten, a Hősök terén. Horthy Miklós kormányzó mindkettejüket kitüntette és előléptette. Később Budapesten a Déli Pályaudvar előtti teret Endreszről nevezték el, ezt 1945 után a kommunista párt nyomására "irredenta áthallások" miatt átkeresztelték. A pilóták bravúros teljesítményéről ezután nem sok szó esett, csak 1991-ben emlékezhettek meg újra róla. 2006-ban az óceánrepülés 75. évfordulóján emlékművet avattak Felcsút és Csákvár között azon a mezőn, ahol hazaérkezve annak idején leszálltak. Kívácsi vagyok, egy „Igazságot Magyarországnak” feliratú repülőgéphez vajon mit szólnának, ha megjelenne Brüsszel fölött? Ennyit bevezetésként, következik a tartalomjegyzék. A szigetszentmiklósi képviselőtestület legutóbbi ülése az első téma – a múlt héten Nagy János polgármester mondta el véleményét, most Vántsa Botond, a Fidesz frakció vezetője következik. Sokan útra kelnek közelebbi-távolabbi úticélok felé ezekben a napokban: a sokféle útipoggyász között vajon hány könyv van? Lázár Gergő, a Városi Könyvtár és Közösségi Ház igazgatója a nyári kölcsönzési lehetőségeket ismerteti. Ezután az egészségé a főszerep: a kellemes nyaraláshoz a jó közérzet is hozzátartozik. Ebben szeretnénk segíteni. Madarakról ritkán esik szó műsorunkban: ilyentájt, a fiókanevelés idején különösen vigyáznunk kell rájuk. Megtudhatják: hogyan? Ez a mai kínálat, tartalmas és szórakoztató rádiózást kívánok minden kedves hallgatónknak!  

Tetszett? Oszd meg másokkal is!
HIRDETÉSEK
Ahogy a rádióban is hallhatta

Sárosi Optika Szigetszentmiklóson, a Losonczi utca 1-ben, és Ráckevén, a Kossuth Lajos utca 11. szám alatt. Telefonszám: 06/24 467-179

Sárosi Optika - Láss Többet a világból!

ÁLOMFÜRDŐSZOBA ÁLOMÁRON!

Csempék és padlólapok már 1500 Ft-tól,

Laminált padló már 2990 Ft-tól,

Zuhanytálca már 5000 Ft-tól.

Pontos részletek a www.kiarusitas.info

Társaságunkat az Xtaxit azért hoztuk létre, hogy a Szigetszentmiklóson és a környező településeken élőknek, illetve a térségben üzemelő vállalkozásoknak nyújtsunk segítséget egy megbízható, korrekt és színvonalas taxi szolgáltatással. Az Xtaxi csapatával kényelmesen, biztonságosan és pontosan érheti el Ön is az úticélját.

Vegye igénybe szolgáltatásunkat és tapasztalja meg Ön is, hogy nálunk az utasok igényei és elégedettsége a legfontosabb!

https://www.xtaxi.hu/

Kiemelt online csatornák
Kövessen és hallgasson minket minden nap
Lakihegy Rádió az Instagramon
Lakihegy Rádió a Facebookon
Legújabb videók a Youtubon
Partnereink