Most szól MOST SZÓL A RÁDIÓBAN: -
Naptár ikon
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán napja van.
Logo
Műsor ikon
MOST ADÁSBAN: Médiaválogatott- Is... Lakihegy Rádió
Mozaik - közérdekű magazin (május 8.)
Elválasztó
LAKIHEGY RÁDIÓ - HELYBEN VAGYUNK
Elválasztó
2022-05-08

Nevezetes nap május 8-a: a Fagyinap 2013 óta. Az indok: ez a dátum hasonlít a legjobban a fagylaltra: az V. hónap "V"-je a lefelé keskenyedő tölcsérre, a 8-as pedig két egymásra rakott gombócra emlékeztet. Vajon milyen fagyit evett, aki ezt kitalálta? Egy kis fagylalt-történelem következik. Az első ilyen finomságot több ezer éve készítették először: az ókori kínai uralkodók számára: a mézzel ízesített gyümölcslevet hóval és jéggel hűtötték, így szolgálták fel. A mai értelemben vett fagylaltot egy palermói cukrász találta fel Európában 1672-ben. Erdélyben 1753-ban már megjelent az első olyan szakácskönyv, amely már fagylalt-receptet és készítési eljárást is tartalmazott.”Epervíz avagy jeges lév-forma” címmel. A fagylalt a XIX. században vált igazán népszerűvé, amikor megnyíltak az első cukrászdák, amelyek a hölgyek kedvelt találkozóhelyeivé váltak, és itt már árusítottak fagylaltot is. Ekkor még elég drága nyalánkságnak számított a fagyi, így ha egy fiatalember el akarta csavarni a választottja fejét, meghívta egy drága jeges édességre. Az első fagyikat még jéggel, vízzel készítették, és leginkább a mai szorbetre hasonlítottak, és igazából hűtött gyümölcskocsonyák voltak. A ma is ismert fagylalt akkor jött létre, amikor először adtak hozzá tejet, tejszínt. A mai fagylalt elnevezés csak nagy sokára honosodott meg a magyar nyelvben. Hívták jegeczedett tejhabnak, fagyosnak és hideg nyalatnak És vajon mi lehetett a spanyol tekercs? Hát persze, hogy a tölcsér, amit 1903-ban szabadalmaztattak. Az első fagyigépek kézi hajtásúak voltak, amit többnyire az inasok, vagy a nyalánkságukért dolgozni is hajlandó gyerekek hajtottak. A jéggel bélelt tartályban egy kisebb forgott, benne az édes masszával. Az első hazai fagylaldát a pesti belvárosban nyitotta bizonyos Peter Fischer. Feljegyezték, hogy a kioszk tucatnyi fagylaltja közül például Deák Ferenc különösen a gránátalma ízűt szerette. A XIX. század első harmadában már Pesten és Budán is árusítottak fagylaltot, népszerűsége máig töretlen akkor is, ha a korszerűnek mondott recept már így hangzik: „Végy egy zacskó fagylaltport, töltsd be a gépbe, öntsd fel vízzel, majd kapcsold be.” Szerencsére a szaporodó fagylalt-fesztiválok, versenyek egyre inkább visszahozzák a gondos kézzel, jó ízléssel készített igazi édes csemegéket. Szigetszentmiklóson is kapható belőlük több helyen – érdemes valamennyit végigkóstolni. Ennyit bevezetésként, következik a tartalomjegyzék. Tököl az első helyszín: Hoffmann Pál polgármester foglalja össze a közelmúlt eseményeit. Utána Orosz László szigetszentmiklósi bizottsági elnök következik: a lakihegyi elképzelésekre és többek között egy május 14-i ottani rendezvényre hívja fel a figyelmet. Az Aries szokásos tájékoztatójából megtudhatják, hogy miként gyűrűzött be hozzájuk is az ukrán háború. Végül Lázár Gergő, a Sárgaház igazgatója a májusi rendezvényeket sorolja el. Hasznos és szórakoztató rádiózást kívánok minden kedves hallgatónknak!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!
HIRDETÉSEK
Ahogy a rádióban is hallhatta

Mintavételi lehetőségek Szigethalmon, és már Dunaharasztin is!

Szakképzett, és tapasztalt kollégák.

Többszáz elégedett páciens!

Várandóssági-, hormonális-, diabetológiai-, endokrinológiai-, vagy tumormarker vizsgálatok!

Ne várakozzon hónapokig, gyorsítsa fel kivizsgálását kész lelettel!

https://toldimed.hu/

Delikát Húsáruház és Pecsenyéző Szigetszentmiklós Gyártelepen (a Lordok háza oldalában) található. Tulajdonosa nagy odafigyeléssel és munkával egy már meglévő üzletet próbált európai színvonalúvá és moderné varázsolni mindezt úgy, hogy csak és kizárólag prémium minőségű termékekkel , friss magyar termelői húsokkal tudjon szolgálni vásárlóinak.A hozzánk érkezőket egy patinásan felújított épület, valamint egy ízlésesen berendezett üzlettér fogad, előzékeny és udvarias kiszolgálással.

Húsáruk tekintetében is teljes a palettánk, kizárólag friss Magyar termelői húsokat forgalmazunk. Sertés, marha, birka és egyes baromfi húsokon kívül széles választékú friss hentesáruval várjuk vevőinket. Boltunkban hagyományos érlelésű és füstölésű kézműves termékek mellett delikát termékek, tej termékek és pecsenye ételek is találhatók. Pecsenyézőnkben minden nap friss sültekkel, hurkával, kolbásszal, salátákkal, desszertekkel, üdítőkkel, kávéval, hideg és meleg szendvicsekkel és reggelivel várjuk minden kedves vásárlónkat!

Lépést tartunk a technika fejlődésével is, ezért aktuális igényét, rendelését leadhatja nálunk telefonon!

https://delikathusaruhaz.hu/

A Sziget Gyógyászati Központ tárt kapukkal várja kedves pácienseit!

Foglaljon időpontot még ma!

  • Belgyógyászat
  • Bőrgyógyászat
  • Dietetika
  • Fül-orr-gégészet
  • Foglalkozás-egészségügy, üzemorvos
  • Gasztroenterológia
  • Gyermekgyógyászat
  • Kardiológia
  • Nőgyógyászat, várandósgondozás
  • Urológia
  • Pszichiátria
  • Ultrahang-vizsgálatok

Gyógyuljon ön is nyugodt, kellemes környezetben! Vegye igénybe szolgáltatásainkat, amelyeket teljes körű labordiagnosztikai háttér támogat!

www.szigetgyogyaszat.hu

Sziget Gyógyászati Központ – Ahol az egészség érték…

Kiemelt online csatornák
Kövessen és hallgasson minket minden nap
Lakihegy Rádió az Instagramon
Lakihegy Rádió a Facebookon
Legújabb videók a Youtubon
Partnereink