Most szól MOST SZÓL A RÁDIÓBAN: -
Naptár ikon
2024. április 26. péntek Ervin napja van.
Szigorú óvintézkedések a koronavírus-járvány miatt
Elválasztó
Hírek » Százhalombatta » Szigorú óvintézkedések a koronavírus-járvány miatt
Elválasztó

Bezárnak a közintézmények Százhalombattán.

A kormány által meghirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, a súlyosabb következmények megelőzése érdekében szigorú óvintézkedéseket vezetett be Vezér Mihály polgármester Százhalombattán, amelyeket rendkívüli sajtótájékoztatón ismertetett. A kihirdetett veszélyhelyzetben a polgármester gyakorolja a képviselő-testület döntési jogkörét. Ebben eljárva Vezér Mihály kiemelte: ha időben megtesszük a szükséges intézkedéseket, amiket mindenki fegyelmezetten betart, másfél-két hónap alatt és viszonylag kevés áldozattal véget érhet a jelenlegi veszélyhelyzet. Ha viszont kényelmi okok miatt késlekedünk, annak drámai következményei lehetnek. Országos szinten több ezer halálos áldozatot szedhet a járvány. Szabálykövető magatartással és összefogással tehetünk azért, hogy minél kevesebb áldozattal és minél előbb túljussunk a jelenlegi nehéz időszakon.

 Intézmények

Nem fogadnak látogatókat a városi közintézmények március 16-tól, vagyis hétfőtől. Az iskolák mellett az óvodák és a bölcsőde is zárva tart. A gyerekek felügyeletét a családnak kell megoldania. A szociális étkeztetés folytatásáról és az étel kiszállításáról gondoskodni fog a város. További intézkedésig március 15-től, azaz holnaptól nem fogadnak látogatókat a sportlétesítmények – az uszodák, a szabadidő központ, a sportpályák. Edzéseket sem lehet tartani az önkormányzat által fenntartott sportlétesítményekben. Bezár a Barátság Kulturális Központ, a Hamvas Béla Városi Könyvtár, a "Matrica" Múzeum, a Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpont. Részlegesen – csökkentett munkarenddel – működik a Polgármesteri Hivatal. Előnyben kell részesíteni az online ügyintézést. A kieső munkaidő fizetett távollétnek számít, azon felül pedig közös teherviselésre számíthatnak az önkormányzati alkalmazottak a kieső jövedelem tekintetében.

 Orvos

Csak indokolt esetben és csak Százhalombatta területéről fogad betegeket a Százhalom Egészségügyi Intézmény. A kísérőknek az épületen kívül kell megvárniuk a pácienseket. A kiskorú betegeket egy szülő bekísérheti, illetve a mozgásban vagy más módon akadályozott betegekkel is bemehet kísérő indokolt esetben – amit a bejáratnál szakember fog elbírálni.

 Más intézkedésig érvényben marad a látogatási tilalom az Idősek Gondozóházában.

A SZÁKOM Kft. továbbra is folyamatosan ellátja a városüzemeltetés feladatait, de a polgármester mindenkit arra kér, hogy lehetőleg ne személyesen kezdeményezze az ügyintézést. Általában mindenkitől kéri, hogy kerülje a személyes találkozásokat: ne tartsanak közgyűléseket a társasházak, korlátozzák működésüket a vendéglátóhelyek, biztosítsák az egy méteres távolságot a személyek között és fordítsanak nagy figyelmet a fertőtlenítésre!

 Vásárlás

A nagyáruházak vezetőit szintén arra kéri, hogy limitálják, hány vevő tartózkodhat egyszerre az eladóterekben, jelöljék az egy méteres védőtávolságot, a vevők pedig türelemmel várjanak a bejutásra. Ajánlja, hogy tervezetten vásároljunk, mert a hosszas válogatás elnyújtja a vásárlás idejét, és így másoknak többet kell várakozniuk. Célszerűnek tartaná, ha a boltok további önkorlátozást vezetnének be azért, hogy minél kevesebb időt töltsünk ott.

 Kéri a fitnesztermek átmeneti bezárását is.

 

Maradjunk otthon!

A cél az, hogy a következő időszakban kerüljük a találkozást másokkal, lehetőleg maradjunk otthon. Reméli, összefogással, a közös érdek mentén mielőbb túl leszünk ezen a nehéz időszakon. Legyünk figyelmesek, segítőkészek egymással, bízzunk egymásban! Legyünk tekintettel arra, hogy az igazán veszélyeztettek az idősek! Vásároljunk be nekik, de kerüljük a szükségesnél több kontaktust!

 Aki beteg lehet

Aki gyanús jeleket észlel magán, telefonáljon a háziorvosának vagy az orvosi ügyeletre, és helyezzen az ajtajára figyelmeztetést, vagyis a többiek érdekében vállaljon önkéntes karantént!

 A polgármester mindenkit arra kért, hogy közös biztonságunk érdekében fegyelmezetten tartsa be a korlátozásokat és kéréseket, de ne veszítse el az optimizmusát.

 Egészségközpont

Ugyancsak az idősek otthon maradását hangsúlyozta dr. Berzéki Ferenc főigazgató. Kiemelte azt is: védeni kell azokat, akik még nem betegek, az egészségügyi dolgozók védelme pedig elsődleges nemzetbiztonsági érdek. A Százhalom Egészségügyi Központban található gyógyszertárat igénybe lehet venni, de ajánlott, hogy egy személy több mindenkinek a receptjét is kiváltsa, mert ezzel csökkenthető a személyesen megjelenők száma. A receptek kiváltásához elegendő bemondani a beteg TAJ-számát, a kiváltónak pedig igazolnia kell a személyazonosságát. Érdemes élni az e-recept lehetőségével. Akinek nem sürgősen szükséges, ne jelenjen meg az egészségközpontban! Telefonon beszéljünk a házi-, illetve a szakorvosokkal, akik a szükséges recepteket le fogják küldeni a recepcióra. Aki lázas beteg, a háziorvosát vagy az ügyeletet hívja, és minél pontosabban fogalmazza meg a tüneteit. Az ügyeletes orvos csak az akut, sürgős, életveszélyes esetekhez fog kiszállni, de lázas betegekhez nem. Ők ne menjenek az ügyeletre sem! Telefonbeszélgetés alapján dönti el az orvos, hogy lehet-e otthon gyógyulniuk, vagy kórházba kell szállítani őket. Az egynapos sebészeten a műtétek nem maradnak el, de aki külföldről jön haza, annak két hetet várakoznia kell. A műtött betegek hazaengedésekor a hozzátartozó bemehet a részleg váróterébe. Akiknek időpontjuk van valamely szakrendelésre, jelezzék a recepción, ha nem tudnak vagy akarnak megjelenni!

 Elképzelhető, hogy a járvány miatt a rendelések korlátozódni fognak. Érsebészet biztosan nem lesz június 6-ig.

 A főigazgató hangsúlyozta: a járványveszély tekintetében hazánk nagyon jó helyzetben van más országokhoz képest. Ezt az előnyt kellene megőrizni, ami kizárólag rajtunk múlik. Arra kért mindenkit, legyenek partnerek ebben. "Bírjuk ki ezt a két hónapot, maradjunk otthon, ha tehetjük! Ne menjünk kirándulni, ne szervezzünk bulit!" Még mindig jobb ezt vállalni, mint hogy az történjen itthon, ami Olaszországban.

 Kevesebb is elég

Fontos tudni, hogy az alkoholos kézgélek és egyéb fertőtlenítő szerek kiszárítják a bőrt, amely mikrosérülésekhez vezethet, amiken keresztül bejutnak a különféle kórokozók. A fertőzésveszély elhárítására a normál szappan is megfelel. Aki alapvetően otthon tartózkodik, annak nem kell semmit másként csinálnia, mint ahogyan szokta. Ha pedig mégis tömegbe kényszerülünk – például vásárláskor -, jó szolgálatot tehet egy bőrkesztyű, amit utána otthon le lehet törölni fertőtlenítő szerrel. Aki tüsszent vagy köhög, zsebkendőbe vagy a könyökhajlatába tegye ezt!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!
HIRDETÉSEK
Ahogy a rádióban is hallhatta

A tradíciókkal rendelkező Nádasdy Filmszínház a nehézségek ellenére a mai napig is működik a család üzemeltetésében. Több éve már, hogy a mozi magyar és ART filmek játszására szakosodva kulturális lehetőséget biztosít a térség nagyközönsége számára. Elhivatottságának és szemléletének jegyében ezt a munkát tovább folytatják a művészet és az egyetemes kultúra terjesztésével, hogy szellemi értékeink mindenki számára elérhetővé váljanak.

Aktuális moziműsor:

http://nadasdyfilmszinhaz.hu/art/index.php/musor

A Csepel-sziget élményszigete, a termálvíz és a Kevei Gyógyvíz egész éves ölelésében:

Aqua Land Ráckeve - Élmény minden cseppjében!

 

Gyógyászat

Wellness

Szaunakultúra

Strand

Szállás

 

Az Aqua Land komplexuma, közel 5 hektáros területen, kültéren és beltéren egyaránt biztosítja a termálvíz és a gyógyvíz adta gyógyító és termális élményeket, Vendégei számára.

Egyes részlegeink állandó, más részlegeink időszakos üzemeltetésével biztosítjuk az évszaknak megfelelő komplex, gyógyító-, és wellness élményeket. Az utó-, és előszezonban fedett részeink üzemelnek - Fedett Fürdő, Vitál Központ, Masszázsvilág, III. számú kültéri gyógyvizes medence, I-es kültéri termálvizes élménymedence (péntek és szombat esténként vízi mozival)  - , főszezonban kiegészül a szabadtéri stranddal és a kapcsolódó egységekkel. Szálláshelyeink - Thermal Camping és Faházas Villapark - egész éves nyitva tartással és fürdőnk szolgáltatásaival várják a hozzánk látogatókat.

 

Facebook:

https://www.facebook.com/aqualand.rackeve

https://www.facebook.com/thermalcampingaqualand

www.aqua-land.hu

Professzionális fogászati ellátás már 25 éve!

Implantátum, fogpótlás, esztétikai fogászati ellátások, fogszabályozás.

Megtalál minket Szigethalmon, a Mű út és a Homok utca sarkán, a Sarokvilla épületében.

www.sarokvilla.hu

Kiemelt online csatornák
Kövessen és hallgasson minket minden nap
Lakihegy Rádió az Instagramon
Lakihegy Rádió a Facebookon
Legújabb videók a Youtubon
Partnereink