Most szól MOST SZÓL A RÁDIÓBAN: -
Naptár ikon
2024. május 18. szombat Erik napja van.
Logo
Műsor ikon
MOST ADÁSBAN: Reggeli Szendi Hajn... Lakihegy Rádió
Megkezdődött a népszavazás
Elválasztó
Hírek » Belföld » Megkezdődött a népszavazás
Elválasztó

Országszerte több mint 10 300 szavazókörbe várják a választópolgárokat este 7 óráig. 

Az uniós kötelező betelepítési kvótákról mondhatnak véleményt a választók. A névjegyzékben csaknem 8,3 millió választópolgár szerepel. Ahhoz, hogy érvényes legyen a népszavazás, 4 millió 136 ezer választópolgárnak kell érvényesen szavazni. A szavazás pedig akkor eredményes, ha az érvényesen szavazók több mint fele a kérdésre azonos választ adott. Ez az első népszavazás, melyen levélben is lehet szavazni. A Nemzeti Választási Iroda szombati adatai szerint 121 ezer levélszavazatot adtak le. Ezeknek postán tegnap éjfélig meg kellett érkezniük az irodához. Aki viszont nem adta fel a választási csomagot, ma még a külképviseleteken személyesen is leadhatja. Egyébként a levélszavazók névjegyzékén csaknem 275 ezren szerepelnek. A népszavazási kérdés úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”
Nem biztos, hogy mindenki ott szavazhat ma, ahol a legutóbbi választásokon. A Nemzeti Választási Iroda arra hívja fel a figyelmet, hogy a voksolás előtt mindenki nézze meg az értesítőt, mert eseteként előfordulhat, hogy új szavazókörben tudja leadni szavazatát. Néhány szavazókört ugyanis idő közben megszüntettek a jegyzők, ami olcsóbbá teszi a voksolást, mivel kevesebb szavazatszámláló bizottságra van szükség. A valasztas.hu honlapon a választópolgárok lakcímük megadásával is tájékozódhatnak arról, melyik szavazókörben várják őket. 
Mindenkinek megadják az esélyt a véleménynyilvánításra. Ma is lehet mozgóurnát igényelni a népszavazásra. Azok élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik egészségi állapotuk, fogyatékosságuk, vagy fogva tartásuk miatt nem tudnak elmenni a szavazókörbe. A mozgóurnás szavazást délután 3 óráig lehet kérni, kizárólag a szavazatszámláló bizottságtól. Az ehhez szükséges nyomtatvány letölthető a valasztas.hu oldalról. A kitöltött dokumentumot bárki elviheti a bizottsághoz, nem kell hozzá meghatalmazást írni. 
Öt nagykövetség és három szervezet összesen huszonhárom nemzetközi megfigyelője regisztrálta magát az országos népszavazásra. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint huszonhárom nemzetközi megfigyelőt akkreditáltak: a mongol, dán, brit, amerikai és holland nagykövetség 12 megfigyelőt küldött, mellettük a román, dél-koreai és lett választási irodák is küldtek 11 megfigyelőt. Két éve az országgyűlési választásokon 23 szervezet 167 megfigyelője követte a voksolást.
Nincs kampánycsend. Csak a szavazókörök 150 méteres körzetében tilos a kampánytevékenység – közölte a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona elmondta: ez azt jelenti, hogy a 150 méteres körzeten kívül akár szórólapozni is lehet. Közölte: nem számítanak választási gyűlésnek a családi rendezvények, ha azokon nem jelennek meg olyan transzparensek, és nem hangzanak el olyan szónoklatok, amelyek a népszavazással függenek össze.
kép: MTI

Tetszett? Oszd meg másokkal is!
HIRDETÉSEK
Ahogy a rádióban is hallhatta

Szigetszentmiklóson a Petőfi utca 20-szám alatt.

Speciális igényeiről telefon kérhet információt a 0620-342-53-92-es számon.

borbelypeterne64@freemail.hu

https://www.facebook.com/BorbelyTuzep

Várjuk szeretettel!

Társaságunkat az Xtaxit azért hoztuk létre, hogy a Szigetszentmiklóson és a környező településeken élőknek, illetve a térségben üzemelő vállalkozásoknak nyújtsunk segítséget egy megbízható, korrekt és színvonalas taxi szolgáltatással. Az Xtaxi csapatával kényelmesen, biztonságosan és pontosan érheti el Ön is az úticélját.

Vegye igénybe szolgáltatásunkat és tapasztalja meg Ön is, hogy nálunk az utasok igényei és elégedettsége a legfontosabb!

https://www.xtaxi.hu/

Sárosi Optika Szigetszentmiklóson, a Losonczi utca 1-ben, és Ráckevén, a Kossuth Lajos utca 11. szám alatt. Telefonszám: 06/24 467-179

Sárosi Optika - Láss Többet a világból!

Kiemelt online csatornák
Kövessen és hallgasson minket minden nap
Lakihegy Rádió az Instagramon
Lakihegy Rádió a Facebookon
Legújabb videók a Youtubon
Partnereink