Most szól MOST SZÓL A RÁDIÓBAN: -
Naptár ikon
2024. április 27. szombat Zita napja van.
Keresik a katonahősöket
Elválasztó
Hírek » Szigetszentmiklós » Keresik a katonahősöket
Elválasztó

Komoly kutatás. 

1914 és 1918 között zajlott a Nagy Háborúnak is nevezett I. világháború, melynek világszerte összesen mintegy 37 millió civil és katonai áldozata volt. A történelmi Magyarország akkor nagyjából 20 milliós lakosságából 3,8 millióan vonultak hadba, és 660 ezren vesztek oda. A háborúban Szigetszentmiklós hadra fogható lakossága is harcolt és közülük több mint százan nem tértek haza. A Kossuth Lajos utcai emlékművön 95 hősi halott neve szerepel, de a legkorszerűbb kutatásokból tudható, hogy többen voltak. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum a Nagy Háború 100. évfordulóján tette közzé „A Magyar Katona Áldozatvállalása a Nagy Háborúban” című adatbázist, melyben törekvésük szerint minden magyarországi hősi halott, sebesült és hadifogoly katona szerepel. Az adatbázisban szereplő nevekkel 116-ra emelkedett az ismert szigetszentmiklósi születésű hősi halottak száma. Lázár Gergő, a Városi Könyvtár és Közösségi Ház igazgatója a Lakihegy Rádiónak elmondta, hogy ez az adat nem egyezik az eddig tudottal.

Lázár Gergő hozzátett, hogy a szigetszentmiklósi Helytörténeti Gyűjtemény a napvilágot látott információk alapján kutatásba kezdett, hogy kibővítse, pontosítsa az I. világháború szigetszentmiklósi történetéről rendelkezésre álló információkat. A kutatás eredményeképp szeretnék bővíteni a Hősök Emlékművén megtalálható hősi halotti névsort, valamint létre akarnak hozni egy kiállítást a szigetszentmiklósi katonák áldozatvállalásáról 2021-ben a Hősök Napjára. Így kérik azokat, akinek a családjában él a Nagy Háború emléke, ismer családi anekdotákat, történeteket, esetleg vannak korabeli fényképei, hivatalos dokumentumai, tárgyi emlékei a háború idejéből, jelentkezzen a Helytörténeti Gyűjteményben.

Mp3: 
Tetszett? Oszd meg másokkal is!
HIRDETÉSEK
Ahogy a rádióban is hallhatta

Hagyományos kovászos technológiával készül minden pékárunk.

Jelszavunk: Ahény kenyér, annyi asztal.

Friss, pékáru, retro kínálat - vigyázunk az egészségre, törődünk a vásárlókkal.

Megtalál minket: szigetszentmiklósi, ráckevei, kiskunlacházi és érdi üzleteinkben, valamint a szigethalmi piacon és Pesterzsébeten a Tátra téri piacon. 
Megnyitottuk új üzleteinket a szigetszentmiklósi-, és az érdi piac területén!

Sárosi Optika Szigetszentmiklóson, a Losonczi utca 1-ben, és Ráckevén, a Kossuth Lajos utca 11. szám alatt. Telefonszám: 06/24 467-179

Sárosi Optika - Láss Többet a világból!

Társaságunkat az Xtaxit azért hoztuk létre, hogy a Szigetszentmiklóson és a környező településeken élőknek, illetve a térségben üzemelő vállalkozásoknak nyújtsunk segítséget egy megbízható, korrekt és színvonalas taxi szolgáltatással. Az Xtaxi csapatával kényelmesen, biztonságosan és pontosan érheti el Ön is az úticélját.

Vegye igénybe szolgáltatásunkat és tapasztalja meg Ön is, hogy nálunk az utasok igényei és elégedettsége a legfontosabb!

https://www.xtaxi.hu/

Kiemelt online csatornák
Kövessen és hallgasson minket minden nap
Lakihegy Rádió az Instagramon
Lakihegy Rádió a Facebookon
Legújabb videók a Youtubon
Partnereink