Köszöntöm a hallgatókat és köszönöm, ha az átmeneti tavasznak örülve is figyelik a műsort. A Mozaik XVI. évfolyamának 5. számát hallgatják, a szerkesztő-műsorvezető, Haeffler András vagyok. Ingadoznak ugyan a Covid-járvány számai és mind több az influenzás, továbbá továbbra sem csitul a háborús zaj a szomszédunkban, de legalább ilyenkor ne ezekre figyeljünk, hanem arra, hogy most van az év egyik legvidámabb szakasza, a farsang. Elterjedt szokás volt a telet jelképező szalmabábu elégetése vagy vízbe fojtása. Nálunk egyes vidékeken a bábu neve kisze, kice. A mulatságok és a böjti időszak találkozásának jellegzetes népi játéka Konc vajda és Cibere vajda, a farsang és a böjt tréfás háborúsága volt a még előttünk levő húshagyó kedden. A legyőzött Ciberét jelképező szalmabábut végig vitték a falun, elégették, vízbe vetették, vagy keresztüldobták a templom kerítésén, hogy elűzzék a betegséget, az éhséget. A farsang a vidámság, gyermekek jelmezes felvonulása, bulik, elegáns, hagyományőrző bálok ideje, ami a megtisztulást, a böjtöt előzi meg. A bálok ősi szokások újkori változatai: a télűző, tavaszköszöntő népi mulatságoké, játékoké, vagy ahogy régebben nevezték: alakoskodásoké, amelyek gyökere a pogány termékenységvarázsló szokásokból táplálkozik. Sokáig üldözte is az egyház az "istentelenségeket", ám azután átengedte ezt az időszakot a vidámságnak. A farsangi fánk benyomott közepe valójában egyértelmű szexuális, termékenységvarázsló jelentéssel bírt. Az alakoskodásnak, azaz a jelmezbe bújásnak is volt célja: a tél elűzése, hogy jöhessen végre a termékeny tavasz, ezt elősegítendő fontos a gonosz, ártó szellemek megtévesztése a kellő szaporulat érdekében állat és ember számára. Most még ugyan távolinak tűnik, de visszafordíthatatlanul közeledik a természet megújulásának ideje. Ennyit bevezetésként, következik a tartalomjegyzék. Ma is fontos témánk a 2023-as esztendőben történtek elemzése és egy kicsit előre tekintés az idei évre – a szigetszentmiklósi képviselőtestület Fidesz-KDNP frakciójának vezetője, dr. Vántsa Botond a vendégünk. A mögöttünk hagyott héten csütörtökön új helyszínen, a Keleti pályaudvar úgynevezett üzleti éttermében tartották meg a sajtótájékoztatót a zarándokvonatokról – összeállításunkban megismerhetik a részleteket. Végül egy folytatásos kiállítás megnyitójára látogatunk el – a többi kiderül a megnyitón készült felvételből. Ennyi a kínálatunk mára – tartalmas és szórakoztató rádiózást kívánok minden kedves hallgatónknak!
Delikát Húsáruház és Pecsenyéző Szigetszentmiklós Gyártelepen (a Lordok háza oldalában) található. Tulajdonosa nagy odafigyeléssel és munkával egy már meglévő üzletet próbált európai színvonalúvá és moderné varázsolni mindezt úgy, hogy csak és kizárólag prémium minőségű termékekkel , friss magyar termelői húsokkal tudjon szolgálni vásárlóinak.A hozzánk érkezőket egy patinásan felújított épület, valamint egy ízlésesen berendezett üzlettér fogad, előzékeny és udvarias kiszolgálással.
Húsáruk tekintetében is teljes a palettánk, kizárólag friss Magyar termelői húsokat forgalmazunk. Sertés, marha, birka és egyes baromfi húsokon kívül széles választékú friss hentesáruval várjuk vevőinket. Boltunkban hagyományos érlelésű és füstölésű kézműves termékek mellett delikát termékek, tej termékek és pecsenye ételek is találhatók. Pecsenyézőnkben minden nap friss sültekkel, hurkával, kolbásszal, salátákkal, desszertekkel, üdítőkkel, kávéval, hideg és meleg szendvicsekkel és reggelivel várjuk minden kedves vásárlónkat!
Lépést tartunk a technika fejlődésével is, ezért aktuális igényét, rendelését leadhatja nálunk telefonon!