Térségi riportműsorunk, a Sziget Szelet XV. évfolyamának 2. számát hallgatják, a szerkesztő-műsorvezető, Haeffler András vagyok. Itt a disznóvágások ideje – és mivel kezdődik a ceremónia? Hát persze, hogy egy pohár jó pálinkával. A parasztember első teendője mi volt ébredés után? Egy pohárka igazi pálinka felhajtása. Az emberi élet fordulói, mint a lakodalom, a keresztelő vagy a temetés utáni tor szerves tartozéka a pálinka. Magyarországon a XVI. századig gyógyszernek számított, úgy is nevezték, hogy aqua vitae, azaz az élet vize. Másoknak tetszik vagy nem tetszik, de a legzamatosabb pálinkafélék Magyarországon készíthetők, ugyanis a magyar Alföld klímája nagyon kedvez a gyümölcs, kiemelten a kajszibarack, a szilva, a cseresznye, az eper, a körte termesztésének. Erdélyben, a híres oroszhegyi szilvapálinka készítésének helyén mesélték, hogy ott bazaltos az altalaj, ezért ott olyan különlegesen finom szilva terem, amiből különlegesen zamatos pálinka főzhető, mint ahogy Tokaj-hegyalján is a bazaltnak köszönhető a szintén világhírű aszú. A pálinka szó szlovák eredetű, írásban 1572-ben Debrecenben fordult elő először. A pálinkafőzés védőszentje pedig nem más, mint városunk védőszentje, Szent Miklós. Igaz, a pártállam idején többnyire krumpliszeszből és aromaanyagokból kevert italokat árultak a dolgozó népnek pálinka néven, ilyenkor Szent Miklós nyilván becsukta a szemét, de ez ma már a múlté, újra felfedeztük a jó pálinkát, amelyet hungarikumnak is nyilvánítottak a törvényhozók. Dunavarsányban a városgazdálkodási vállalat vezetője, Ács Sándor még órákig tudná sorolni mindazt, amit a pálinkáról tudni lehet, mivel maga is egy pálinkafőző családi vállalat tulajdonosa. Hogy miért csinálja, amikor van éppen elég más dolga? Erre is válaszol a mai műsorban, mint ahogy azokra a kérdésekre is, hogy hány fokon kell inni a jó pálinkát, számít-e az évjárata, hogyan lehet a jót a rossz pálinkától megkülönböztetni, hogyan függ össze a női beszédkészség a pálinka szeretetével – de nem árulok el mindent előre. Jöjjenek velem,. ismerkedjünk együtt a ezzel a nemes itallal, amely kortyolásának alaptörvénye: minőséget, mértékkel, és akkor nyugodtan mondhatjuk a koccintásnál: egészségünkre! |
|