Üdvözöljük a Lakihegy Rádió weboldalán!

Ma 2018. október. 18. csütörtök van, Lukács napja.


Pozitív kilátások

2017, november 11 - 14:07

Érik a jó osztályzat Magyarországnak. 

A felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a hosszú futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság befektetési ajánlású osztályzatának kilátását pénteken a Fitch Ratings. A magyar adósbesorolás már két hitelminősítőnél pozitív: augusztusban a Standard & Poor's adott pozitív kilátást, míg a Moody's továbbra is stabil kilátást tart érvényben. A Fitch a magyar államadósság csökkenésével indokolta döntését. Az idei lesz ugyanis egymás után a hatodik év, amelyben csökken a magyar államadósság-ráta.

Markánsan javult a magyar gazdaság nettó külső adóspozíciója. Ezzel indokolta döntését a Fitch Ratings, amely pénteken a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról az ország adósbesorolását. A hitelminősítő elemzői úgy látják, hogy a hazai össztermék, a GDP 9 százalékára csökkent a magyar gazdaság nettó külső adóspozíciója. 2014-ben még 53 százalék volt ez az arányszám. A hitelminősítő szerint jó úton halad a magyar gazdaság az újabb felminősítés felé. Ez a költségvetés folyómérleg-egyenlegének magas többleteinek, az uniós pénzeknek, valamint a magán és közszféra külső adósságleépítésének köszönhető.

Jó úton jár Magyarország. Így kommentálta a Fitch Ratings döntését a nemzetgazdasági miniszter. A hitelminősítő pénteken az eddigi stabilról a felminősítésre utaló pozitívra javította az ország adósbesorolásának kilátását, amit a többi között az államadósság hatodik éve tartó csökkenésével indokolt. Varga Mihály közleményében azt írja: hazánk jó úton jár, amit a piaci szereplők, az Európai Bizottság és más nemzetközi szervezetek, valamint a hitelminősítők is elismerik. A politikus szerint a Fitch elsősorban Magyarország pénzügyi sérülékenységének jelentős csökkenésével indokolta az osztályzat kilátásainak javítását. Ugyanakkor jelentős eredmény a köz- és a magánszféra külföldi adósságainak csökkentése is. Ez a GDP-arányos 53-ról 9 százalékra csökkent az utóbbi három évben.

Meglepte az elemzőket a Fitch Ratings döntése. A távirati irodának azt mondták, hogy bár lehetett arra számítani, hogy az eddigi stabilról pozitív kilátásúra javítja az ország adósminősítését, de ezt későbbre várták. Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője azt mondta: a döntés azt jelzi, hogy a következő lépés a felminősítés lehet. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint, ha nem romlanak a gazdasági folyamatok, akkor egy éven belül az adósság-besorolás osztályzatának emelése következik. A magyar adósbesorolás már két hitelminősítőnél pozitív: A Fitch mellett augusztusban a Standard & Poor's adott pozitív kilátást, míg a Moody's továbbra is stabil kilátást tart érvényben.

kép: newsfirst.lk

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!