Most szól MOST SZÓL A RÁDIÓBAN: Bad Groovee - Legnagyobb kaland
Naptár ikon
2020. május 31. vasárnap Angéla napja van.
Öt párt az EP-ben
Elválasztó
Hírek » Belföld » Öt párt az EP-ben
Elválasztó

Öt párt küldhet képviselőt az Európai Parlamentbe Magyarországról. 

A Nemzeti Választási Iroda előzetes adatai szerint a vasárnapi választáson a Fidesz-KDNP a voksok több mint 52 százalékát szerezte meg, ezzel 13 képviselője lesz az EP-ben, A Demokratikus Koalíció, 16,2 százalékos eredményével 4, a Momentum 9,9 százalékkal 2, az MSZP-Párbeszéd 6,7 százalékkal 1, a Jobbik 6,4 százalékkal szintén egy képviselői helyet szerzett. A választás hivatalos végeredményét a külképviseleteken leadott szavazatok összeszámolása után állapítják meg.
Orbán Viktor, miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédében köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek a választáson. Szerinte a győzelem megbízatás három dologra: hogy megállítsák a bevándorlást Európában, megvédjék meg a nemzetek Európáját és hogy megvédjék a keresztény kultúrát. 
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a választási eredményt értékelve úgy fogalmazott: az Európai Parlamentben az erősebb Európát akarók lesznek többségben. Dobrev Klára, listavezető pedig megköszönte a párt aktivistáinak a munkáját. 
Fekete-Győr András, a Momentum elnöke azt mondta: sokat dolgoztak azért, hogy megháromszorozzák szavazóik számát, így a magyar politika harmadik erejévé váljanak. A politikus gratulált a mandátumot szerző ellenzéki pártoknak, köszönetet mondott a párt szavazóinak, és tagjainak a kampányban végzett munkáért.
Az MSZP listavezetője, Tóth Bertalan azt mondta, nem veszi át a mandátumát és bár az eredmény rosszabb a vártnál, de az idei önkormányzati választások miatt a párt elnöksége nem mond le. Az LMP vezetősége viszont még az előzetes eredmények hivatalos közlése előtt bejelentette lemondását, miután nem sikerült elérnie a pártnak az 5 százalékos küszöböt.
Az elmúlt 20 évben egyszer sem volt olyan magas a részvételi arány az Európai Parlamenti választáson, mint most. Vasárnap este Brüsszelben bejeentették, hogy az EP-választáson a szavazópolgárok 50,95 százaléka adta le a szavazatát. Öt éve 42,61 százaléknyian mentek el szavazni. 1979-ben a választók 61,99 százaléka élt szavazati jogával és azóta folyamatosan csökkent a részvételi arány 45 százalék alá. A mostani választás volt az első az EP-képviselők közvetlen megválasztásának 1979-es bevezetése óta, hogy a részvétel az előző választáshoz képest növekedett. A legtöbben Belgiumban és Luxemburgban szavaztak, 89,64 és 84,1 százaléknyian. Ebben a két országban ugyanakkor kötelező volt a részvétel, ráadásul Belgiumban szövetségi és tartományi parlamenti választást is tartottak. A legkevésbé Szlovákiában érdekelte az embereket az EP-választás. Ott 22,74 százalékos volt a részvétel. Magyarország a középmezőnyben van 43,36 százalékkal.
 
 
Kép forrása: 24.hu

Tetszett? Oszd meg másokkal is!
HIRDETÉSEK
Ahogy a rádióban is hallhatta

Autó M0, Halásztelek, II. Rákóczi Ferenc út. 144. Telefonszám: 0630-336-90-77

Szigetszentmiklóson a Tököl út 26 szám alatt! A Vendéglőről további hasznos információt kaphaszt a Fecebook/Alföld Íze Vendéglő oldalunkon.

Állás...

Cím: Bugyi, Alsóráda puszta 2, 2347

Kiemelt online csatornák
Kövessen és hallgasson minket minden nap
Lakihegy Rádió az Instagramon
Lakihegy Rádió a Facebookon
Legújabb videók a Youtubon
Partnereink